Борят кражбите на фирми със законови промени

За "обсебване" вече ще се полагат до 6 години затвор
5
Борят кражбите на фирми със законови промени
Снимка: архив, Ройтерс

Спешни мерки срещу "кражбите" на фирми предприема Министерството на правосъдието с пакет от законодателни промени, обяви министър Екатерина Захариева пред БНР.

Следващата седмица  в "Държавен вестник" ще бъдат публикувани измененията на 2 наредби, които регламентират обединяването на регистъра на нотариусите с електронната система на Търговския регистър.

Това ще позволи на длъжностните лица по регистрация да правят проверки в реално време за истинността на предоставените им документи по повод вписване на прехвърляне на дружествени дялове, смяна на управители на дружества и др., което в момента е невъзможно, обясни Захариева.

Изключително важно за ограничаване на този вид злоупотреби са и промените в Наказателния кодекс и Търговския закон, които вече са подготвени от Министерството на правосъдието, допълни правосъдният министър.

"В момента престъпленията свързани с "кражбите на фирми" се третират като документни престъпления, за които се предвижда до 2 години лишаване от свобода. Предвидили сме нов изричен текст в НК в случаите на т. нар. обсебване на фирма, за което наказанието ще бъде от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а при претърпени големи имуществени вреди са предвидени квалифицирани състави", каза Захариева.

Промяната в Търговския закон пък регламентира нотариално да се заверява не само подписът, но и съдържанието на документите, с които се продават дружества и прехвърлят фирми.

Относно готвените промени в Закона за съдебната власт, тя отбеляза, че Министерството на правосъдието ще предложи прокуратурата да дава отчет за работата си пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и Народното събрание, а горестоящият прокурор да дава задължителни указания само по отношение на законосъобразността.

Министърът акцентира върху необходимостта да има по-голяма прозрачност в управлението на бюджетите в съдебната система.

Външният поглед много често е добър и това е полезно. Така Захариева коментира новината, че британски експерти ще ни консултират по съдебната реформа в частта ѝ относно Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

Европейската комисия е създала служба за подпомагане на държавите-членки по структурни реформи, предстои среща с нейни представители, поясни министърът. По думите й британските експерти традиционно подпомагат и имат работа с нашите служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
до 4 от 1 преди 8 години
Всъщност се пише кУпУвач...ох, майко България! Жалко човече!
4
0
 
0
 
! Отговори
кУповач преди 8 години
До Анонимен ох, майко България!
3
0
 
0
 
! Отговори
НЯМА преди 8 години
няма да чета статията, само ще попитам как тези дето трябва да са в затвора, ще променят така законите, че да влязат в затвора!? а кажете!
2
0
 
0
 
! Отговори
Nasko преди 8 години
С тази Мижава Наказателна санкция....ще откраднат фирма за половин , един млн лв, а члена ...от 1-6, явно пак е оставен толеранс за "мотивиране"..Ако Държавните Чиновници...не носят Наказателна отговорност...заедно с НОТАРИУСИТЕ в диапазона Минимум 10г лишаване от Свобода, без значение на кражбата...ще има ефект! Иначе....с това се увеличават Възможностите за нови такси за Нотариусите, които са основен играч в схемата...тази схема винаги включва Нотариус, чиновник от Агенцията по вписванията!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствения проблем е , че прехвърлянето на фирма изисква присъствието на куповача , НО НЕ и на продавача.....Абсурдно е. Нищо не променят!