Окончателно: Пуснахме НАТО да пази небето ни!

Спорове в пленарната зала, главно за Турция
Обновена: 5 фев 2016 12:03 | 5 фев 2016 11:48,
511
Окончателно: Пуснахме НАТО да пази небето ни!
Снимка: архив, Булфото

Самолети на държави от НАТО ще могат да охраняват българското въздушно пространство заедно с българските военновъздушни сили. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в закона за отбраната и въоръжените сили. Измененията са внесени от правителството.  

Решението бе взето след двучасови спорове, основна част от които бе посветена на Турция. БСП и Патриотите настояха в закона да се запише изрично, че натовските самолети, които ще бранят в нужда небето ни, няма да бъдат на съседна държава.  

"Българското общество има страх, че една наша съседка все по-активно се намесва в делата ни и не крие имперските си амбиции", предупреди от трибуната соцдепутатът Атанас Зафиров.

Още по темата

Той припомни скандалите около българските учебници и около бартера с турските ваксини.  

"Предлагаме съвместната охрана да става с държави, които нямат обща граница с България. Не искаме турски самолети да охраняват българското небе", каза Зафиров.  

Красимир Каракачанов застана зад искането на социалистите. "Правя го, имайки предвид политиката на Турция на неосманизъм, агресивната политика към нейни съседи", каза той.  

Ген. Михо Михов от АБВ обаче предупреди, че ако изключим съседните държави, ще предизвикаме дипломатически скандал.  

В крайна сметка предложението не бе прието. Мнозинството гласува и срещу друго искане на опозицията - българските екипажи и техника да имат водеща роля при съвместната охрана. Според приетите промени съвместната охрана ще става по условията на международен договор.  

При необходимост от неотложни действия детайлите ще се решават от кабинета по предложение на военния министър, е записано в промените. Охраната на въздушното ни пространство ще е в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана, която действа под командването и контрола на военните органи на пакта. Цялостното наблюдение и координация ще се извършват в Обединения център на НАТО за въздушни операции в Торехон, Испания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжна новина за нашата родина! Турски самолети над България, г-да политици вие сте пълни пyTки!!!
1
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А АЕЦ кой ще пази от турците бре предатели,за пари продадохте и майките си?