Окончателно: Пуснахме НАТО да пази небето ни!

Спорове в пленарната зала, главно за Турция
Обновена: 5 фев 2016 12:03 | 5 фев 2016 11:48,
511
Окончателно: Пуснахме НАТО да пази небето ни!
Снимка: архив, Булфото

Самолети на държави от НАТО ще могат да охраняват българското въздушно пространство заедно с българските военновъздушни сили. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в закона за отбраната и въоръжените сили. Измененията са внесени от правителството.  

Решението бе взето след двучасови спорове, основна част от които бе посветена на Турция. БСП и Патриотите настояха в закона да се запише изрично, че натовските самолети, които ще бранят в нужда небето ни, няма да бъдат на съседна държава.  

"Българското общество има страх, че една наша съседка все по-активно се намесва в делата ни и не крие имперските си амбиции", предупреди от трибуната соцдепутатът Атанас Зафиров.

Още по темата

Той припомни скандалите около българските учебници и около бартера с турските ваксини.  

"Предлагаме съвместната охрана да става с държави, които нямат обща граница с България. Не искаме турски самолети да охраняват българското небе", каза Зафиров.  

Красимир Каракачанов застана зад искането на социалистите. "Правя го, имайки предвид политиката на Турция на неосманизъм, агресивната политика към нейни съседи", каза той.  

Ген. Михо Михов от АБВ обаче предупреди, че ако изключим съседните държави, ще предизвикаме дипломатически скандал.  

В крайна сметка предложението не бе прието. Мнозинството гласува и срещу друго искане на опозицията - българските екипажи и техника да имат водеща роля при съвместната охрана. Според приетите промени съвместната охрана ще става по условията на международен договор.  

При необходимост от неотложни действия детайлите ще се решават от кабинета по предложение на военния министър, е записано в промените. Охраната на въздушното ни пространство ще е в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана, която действа под командването и контрола на военните органи на пакта. Цялостното наблюдение и координация ще се извършват в Обединения център на НАТО за въздушни операции в Торехон, Испания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПатриотПатриотзма е писледното убежище за всейи негодник
221
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАз мисля че вие русофилите барабар с господа ви путин се опитахте да ни дадете на турците, все пак вашия господ бог ботоксов лили путин гордо заяви че му е писнало от тези българи пред Ердоган, но Ердоган не е глупав и му завря тръбата в ботоксовия зад.ник и по една ракета по СУ бомбандировача
220
1
 
12
 
! Отговори
*/* преди 8 години
Стига писахте глупости за 16,17 и не знам каква република.Руснаците им е през оня работа ,влезте и прочетете(ако можете) в някой руски сайт какво си мислят за нас.Тотално са ни отписали.На балканите те обичат само сърбите.Така,че както е казал поета"спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се.
219
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам вместо 22 септември да честваме 2 февруари, като официален празник ...
218
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До !С какво да плаща бе с рубли ли ? Резерва на русия се стопи, инфлацията го изяде
217
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе се притеснявай руснаците са нанасят в България и утре ще искат руска телевизия да гледат по украински сценарий
216
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До българинНо е лош ден за Прусия
215
4
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
"Всеки, който е на противното мнение е руски агент провокатор."Показа ли си истинското лице фашунгер гнусен:)
214
10
 
5
 
! Отговори
До 396 преди 8 години
До АнонименРусофилите винаги така озверяват, страх ги е и от собствените си сянки, наскоро озверяват от влизането на гигантската страна на Черна гора в НАТО което директно застрашавало милионната свинска армия
213
10
 
15
 
! Отговори
българин преди 8 години
днеска е добър ден за Българската демокрация
212
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво толкова е станапо та така озверяха русофилите? Крайно време е да разберат, че България е в НАТО, а главния ни враг е путлерастка Русия. Всеки, който е на противното мнение е руски агент провокатор.
211
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНапротив пръскаха ни г.за 500 години пред носа на руснаците, в НАТО никой на никого г.за не пръска, или на вас русофилите ви харесва да ви "освобождават" след 500 години пръскане на г.зовете ви
210
4
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Всеки път когато България е влизала във военни съюзи и лагери са последвали национални катастрофи и стотици хиляди мъртви българи!Ако си такъв натовец запиши се професионален войник и ходи да мреш в на майка си дивия заради американците ,аз не искам да съм пушечно месо и да плащам за болните геополитически игри на някой!
209
7
 
3
 
! Отговори
Мехмед бей преди 8 години
387 България толкова е задлъжняла на Еропейския съюз че даже не можеш да си го фантазираш тово все още вий нямате пари ако си мислите че сте роби и днес се лъжете и рисия да дойде пак ще сте най големитр роби
208
3
 
4
 
! Отговори
ANONIMEN преди 8 години
SEGA IM DADOHME NEBETO SI ,SKORO I IUGOIZTOCHNA BALGARIA !A NIE SPIM,.HARKAME CHAK !ZASLUJAVAME SI SADBATA ,ZASHTOTO OMRAZATA I ZAVISTTA TAKA E STEGNALA DUSHITE I MOZACITE NI ,CHE SE PREDADOHME BEZ BOI !NE ZNAM DA IMA DRUGA DARJAVA ,KATO NASHATA .SRAM!POZOR!SRAM !
207
2
 
14
 
! Отговори
! преди 8 години
Що няма никой по улиците? Що никой не протестира? Щото този път никой не плаща...
206
2
 
10
 
! Отговори
До военнолюбците преди 8 години
Не ни трябват самолети, с кого ще воюваме ? С хилядата ф16 на турция ли, или с 3те хиляди СУ или МИГове на руснаците или с 15те хиляди американски самолети...мир бе хора, нито можем нито ни трябва да воюваме с някой, по добре да сме на правилната страна на историята, миналия век не бяхме и за това днес сме най бедните в Европа
205
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 382 по добре 16 та република отколкото 28 та дупка на еврокавала
204
3
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Русофил съм но не искам каквито и да било чужди бази и войски на Българска територия включително и руски,нямаме нужда от войни и военни лагери а от добри приятелски и търговски отношения със всички.Ти искаш чуждо вмешателсвто ,чужди военни и бази в България,задай си въпроса кой е предателя тук!
203
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее НАТО ЕС и САЩ т.е. целия цивилизован свят