Окончателно: Пуснахме НАТО да пази небето ни!

Спорове в пленарната зала, главно за Турция
Обновена: 5 фев 2016 12:03 | 5 фев 2016 11:48,
511
Окончателно: Пуснахме НАТО да пази небето ни!
Снимка: архив, Булфото

Самолети на държави от НАТО ще могат да охраняват българското въздушно пространство заедно с българските военновъздушни сили. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в закона за отбраната и въоръжените сили. Измененията са внесени от правителството.  

Решението бе взето след двучасови спорове, основна част от които бе посветена на Турция. БСП и Патриотите настояха в закона да се запише изрично, че натовските самолети, които ще бранят в нужда небето ни, няма да бъдат на съседна държава.  

"Българското общество има страх, че една наша съседка все по-активно се намесва в делата ни и не крие имперските си амбиции", предупреди от трибуната соцдепутатът Атанас Зафиров.

Още по темата

Той припомни скандалите около българските учебници и около бартера с турските ваксини.  

"Предлагаме съвместната охрана да става с държави, които нямат обща граница с България. Не искаме турски самолети да охраняват българското небе", каза Зафиров.  

Красимир Каракачанов застана зад искането на социалистите. "Правя го, имайки предвид политиката на Турция на неосманизъм, агресивната политика към нейни съседи", каза той.  

Ген. Михо Михов от АБВ обаче предупреди, че ако изключим съседните държави, ще предизвикаме дипломатически скандал.  

В крайна сметка предложението не бе прието. Мнозинството гласува и срещу друго искане на опозицията - българските екипажи и техника да имат водеща роля при съвместната охрана. Според приетите промени съвместната охрана ще става по условията на международен договор.  

При необходимост от неотложни действия детайлите ще се решават от кабинета по предложение на военния министър, е записано в промените. Охраната на въздушното ни пространство ще е в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана, която действа под командването и контрола на военните органи на пакта. Цялостното наблюдение и координация ще се извършват в Обединения център на НАТО за въздушни операции в Торехон, Испания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВО ДОЖИВЯХ ДА ВИДЯ ! КОМУНИСТ ИЛИ РУСОФИЛ, НИКОГА НЕ СА ПРЕДАВАЛИ ДЪРЖАВАТА ТАКА !------------------КОМУНИСТИТЕ ПРЕДАДОХА МАЙКА БЪЛГАРИЯ НА НАЙ-НАГЛАТА И ОТВРАТИТЕЛНА ИМПЕРИЯ СЪЩЕСТВУВАЛА НЯКОГА СССР!!!Комунистът Г.Димитром искаше да ни присъедини към СФРЮ, а Т. Живков искаше да ни прави част от СССР!!!Ако това не е предателства, назнам как да го нарека!!!
161
3
 
4
 
! Отговори
до 315 европеец преди 8 години
След обедната "евроатлантическа доза" другарят нежен се развихри....
160
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 313Първо България никой няма да окупира и пороби!!!Второ Русия и Иран ЩЕЛИ!!!Главното е в бъдеще време!!!Русия щеше да строи Белене, Бургас-Александруполис, Южен Патак, ***/турски/ паток!!!Всичко е от рода ще, реализацията нула, защото са бедни, некадърни, пък и цените на единствената им стока, природните ресурси се срина!!!!
159
1
 
4
 
! Отговори
ау бау преди 8 години
Ама защо "пуснахме", ние ги "поооканихме"най-любезно, и чакахме да се назландисат, па и баница врътнахме с мед и сол да им е по густо и до няколко години сами ще си наденем веригите на краката и ръцете и ще тръгнем по един синджир роби ( за три синджира българи не останахме). После ще им вдигаме паметници от благодарност дето са ни бонбандирали столицата и ще ревем за свидната загуба на някой чужд пилот дето се е "жертвал" за нашта свобода. И народа песни за него ще пее, за ЧУЖДИЯ защитник???
158
2
 
1
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До Анониме. Лъжеш, с един работех заедно в една фирма, винаги са ги уважавали и дълго време са били преподаватели на новите летци.
157
4
 
4
 
! Отговори
циркаджиии преди 8 години
както се видя украйна , грузиа и югославия сега нато пази майка си от ........................ сириа , циркаджиии
156
2
 
9
 
! Отговори
с преди 8 години
Не виждам връзката с избитите от комунистите пилоти. Идеята е, че тези мъже са се били в небето над Бълагрия, а днес сме си отворили задните части на военнопрестъпната организация НАТО. Това е срамно и това е гавра с паметта им. Не намесвам престъпленията на предния режим.
155
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горко му на народа! "...от сън дълбок се събуди!!!!"
154
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментар 311 да се чете като отговор на СРАМ!!!Понеже постоянно трият!!!
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е много приятна новина,но трябва да се съобщи!!!Русия и Иран подготвят договор за строеж на канал свързващ Каспийско море с Оманският залив с дължина 737 км. проект целящ избягването на Босфора!!!Стане ли това факт,подгответе се за едно мнооооого дълго робство/може този път й да е 1000 години/,без освободител,защото няма да има интерес по тези земи да се освобождава някой!!Даването на небе ни определи не като държава,а като територия!!!Подготовката за казаното по-горе започна!!!
152
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!!!!!!!!!!!!!!!!! Най-накрая мъдро решение!!!!!!
151
0
 
1
 
! Отговори
до $hop преди 8 години
Ако не е тайна на колко години си?
150
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 308Всички тези патриоти загинали през освободителните борби, Сръбско-Българската, Балканската, Междусаюзническата, ПСВ се въртяха в гробовете си в периода 1944-1989, когато комунистическата окупация унижи техния подвиг!!!Тези герои сражавали се за отечеството бяха принизени и унижени от комунистите, които им сабориха паметниците, изстриха ги от историята, унижаваха и избиваха наследниците им!!!!Слава на Армиятазащитавала ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ!!!!Слава на Царските ОФицери!!!!
149
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българска работа!!!Продажници,амчъксуратлии гьотверени нищо не става от вас сами се таковате после съседите ви виновни....
148
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СРАМ!ВСИЧКИ ПАТРИОТИ, ЧИЯТО ПАМЕТ ЧЕСТВАМЕ НА ВТОРИ ЮНИ, СА СЕ ОБЪРНАЛИ В ГРОБА!
147
1
 
4
 
! Отговори
Поздрави от Жужи преди 8 години
Мама му стара таман щях да ви нападам и се превърнахте в непристъпна крепост, хи хи хи.
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До $hopти си украински неонацист ами *** там
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава новина ... Ред е на морето а дано амин
144
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 294Така че...Терминал 2, но накъде?чемодан, вакзал, масква
143
3
 
14
 
! Отговори
s преди 8 години
Унизително. Гавра с паметта на стотиците хиляди български бойци паднали в борбите за Родината! Гавра с изстрбителите пазили небето над България! Последните десетилетия са най-позорната част от историята ни.