Борисов и Нетаняху ще умуват за сигурна зона в Сирия

Премиерът заминава за Израел, има лична покана
6 фев 2016 22:33,
246
Борисов и Нетаняху ще умуват за сигурна зона в Сирия
Снимка: Булфото

Министър-председателят Бойко Борисов заминава на посещение в Израел в края на месеца.

Визитата се подготвя от миналата година и е по лична покана на израелския премиер Бениямин Нетаняху, научи "24 часа" от дипломатически източници.

Заедно с Борисов ще пътува и външният министър Даниел Митов.

Основна цел на посещението на Борисов в Израел ще е създаването на зона за сигурност в Сирия, която да е под международна охрана. Според българската позиция тази зона трябва да може да приюти бягащите от войната сирийци, докато цялата страна бъде умиротворена.

Зоната за сигурност трябва да бъде създадена от международна коалиция и с активното участие на ЕС, САЩ и Русия, гласи позицията на българския министър-председател.

Според нашите дипломати ролята на Израел била много важна, защото в момента това е единствената държава, чиито бойни самолети действат над Сирия, без да си пречат с руските. Освен това Израел и Русия имат реално работеща система за уведомяване и координация при ударите си в Сирия.

За първи път Борисов заговори за създаването на зоната за сигурност след молба за съдействие от турския премиер Ахмет Давутоглу в края на миналата година. Тогава той защити идеята пред Европейския съвет.

Разговорите му с Нетаняху по темата също били много важни, заради близките приятелски отношения между двамата премиери.

Борисов и Нетаняху поддържат близка връзка още от 2009 г. Тогава Борисов стана премиер за първи път, а израелският министър-председател започна втория си мандат. Двамата дори организираха две съвместни заседания на правителствата си.

Българският премиер бе на посещение по покана на Нетаняху в Израел и в края на 2013 г., въпреки че тогава Борисов бе опозиционен лидер, а Нетаняху - министър-председател.

Двамата винаги са държали на тясно сътрудничество между израелските и българските сили за сигурност. През 2012 г. правителството на Борисов допусна активно участие на израелската служба Мосад в разследването на атентата в Бургас, при който камикадзе взриви автобус с израелски туристи на летището. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
31
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Пак ще го раздава пощаджия на анадолската грандомания... Умря тази зона за сигурност, Тикво, умря! А да се поставяш в тази жалка роля(рупор на османските претенции) е не само жалко, но и опасно...
77
2
 
28
 
! Отговори
Фантаст преди 8 години
Кратък НЕнаучно-фантастичен разказ:Евреите били много благодарни на българите затова че ги спасили през ВСВ, затова на прага на ТСВ в знак на благодарност поканили баш българина да обсъдят с него дали след победата и унищожаването на Неоосманската империя Турция, да дадат на България само Босфора или и няколко Егейски острова. Край.
76
3
 
39
 
! Отговори
Аз не пращам ББ. в И преди 8 години
Б.Б - разсилен и глашатай на Ахмет Давутоглу в Израел. Ако посланието е написано на английски, нашето момче няма и да знае какво пише на листа, който носи.
75
2
 
26
 
! Отговори
Геле преди 8 години
До зъл"Да иде Боко в кибуца Петах Тиква и да остане там завинаги." Даже кибуца може да го прекръстят "Боко Тиква" за да се чувства по-комфортно.
74
2
 
31
 
! Отговори
зъл преди 8 години
Да, имам една насежда! Да иде Боко в кибуца Петах Тиква и да остане там завинаги. Да го направят председател на кибуца и да рита мачлета с банкянските тигри и храбрите цахалски юдейски лъвове. Може и да им чете лекции по борба с мафията, борба със съдебната система и борба със личните спестявания на няселението. Също и как да продадеш една фалирала държава изгодно. Да иде и да не се връща!
73
2
 
32
 
! Отговори
Тихо преди 8 години
Само вижте "интелектуалната" физиономия на снимката... и тоя ни е министър председател...
72
2
 
28
 
! Отговори
О-о Бо(з)е... преди 8 години
Боже, боже - колко простотия си натворил на този свят, боже....
71
3
 
31
 
! Отговори
Геле преди 8 години
Тиквун Първи пак прави простотии по чужда заръка и пак ние ще им носим последствията. А относно така наречената "сигурна зона" под чужда охрана - ами такава вече има. Голанските възвишения са сирийска територия окупирана от Израел. По-сигурно място от това май няма...
70
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сякаш Б.Асад не е писал до ООН-то по тоя въпрос да му изпратят сини каски,които да охраняват определени зони наречени зони за сигурност из цяла Сирия както за населението тъй и за обекти за сигурност и с национално значимост,сякаш не е писал да се ограничат с тяхна помощ преминаването и навлизането през границите на държавата му на екстремистки настроени лица било на религиозна или политическа партийна моделирана и обеспечавана от странстващи в чужбина и чуждии финанси като основа извън закона.
69
1
 
29
 
! Отговори
доцент преди 8 години
За да умуваш не трябва ли да имаш мозък
68
9
 
22
 
! Отговори
Профет преди 8 години
Относно срещата на Биби с Нетаняху не четете българска преса-пиеса, четете Джерусалем пост.Но на неприятната мaлoумницa Арнаудova, която е безпомощна последователка на гьобелс, ще й се случат страшно неприятни преживявания на и в следствие на срещата с българската общност там. Гарантирано от Израел.
67
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пеевски ще викнели,да им занесе плана и ***.
66
0
 
21
 
! Отговори
ne anonimen преди 8 години
най-много ми харесват коментарите от типа "Анонимен" до 'Анонимен"
65
1
 
21
 
! Отговори
Пет-ах -Тиква преди 8 години
До АнонименВ Израел това, което наричаш ТКЗС, всъщност е земеделска комуна без частна собственост върху земята и производствените средства, заема по настоящем едва 3% от икономиката на Израел. Петах Тиква е първият такъв кибуц, създаден от български евреи. Значи Надежда, както е химна на Израел. Нека имаме надежда и за България!
64
1
 
25
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ОТИВА ДА ВИДИ КАК СЕ РАЗВИВАТ ТЯХНИТЕ КООПЕРАЦИИ,ЩОТО НАШИТЕ ГИ ЗАКРИХМЕ,НО НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ РАЗБЕРЕ, ЗА КАКВО СТАВА НА ВЪПРОС, И ВТОРО ИЗОБЩО НЕ СПИРА В РОДНАТА СИ СТРАНА,ДА НЕ МУ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ,КАКТО В ЛОНДОН.
63
0
 
18
 
! Отговори
Троянското конче Боб преди 8 години
До АнонименИска ти се, като на Севда Свогенска - Меверейска, това, което казват хората да не е истина. Иска ли ти се за разстреляш хората, които говорят истината и задават неудобни въпроси? Иска ли ти се да наричаш неудобните, но верни въпроси "простотии"като Севда Свогенска - Меверейска? Знам, иска ти се неистово. НоВиж тук ekathimerini/205461/article/ekathimerini/news/tsipras-meets-netanyahu-in-israel?и тамnews.xinhuanet/english/2016-01/28/c_135051576.htm?
62
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво Боко Израел не кани всякакви *** а там е науката и ума на света
61
3
 
35
 
! Отговори
Тихо преди 8 години
Нетаняху е мошеник от световна класа, а нашия квартална мутра. Нищо няма да обсъждат, на нашия направо ще му връчат листа с нарежданията за да си ги учи и изпълнява. На Даниелчо Михов ще му сложат думите в устата за да ги повтаря като "българската" позиция по въпроса и айде обратно. Това ще им е визитата.
60
5
 
21
 
! Отговори
Троянският кон преди 8 години
Работата е друга.В края на Януари Ципрас с министри и експерти беше на среща с Нетаняку,където договориха трипартиден договор заедно с Кипър (Анастасиаду) сътрудничество G2G(government to government) в отбраната и газопровод от Израел до Кипър и Гърция.Пощальонът Бобю сега ще отнесе несъгласието на Лондон и Давудоглу с тази коалция.Израел опитва да направи силна икономико-военна коалиция срещу ИД с Балканските д-ви, а Боб ще играе "Троянският кон България".Чакат ни нов срам, лъжи и предателсва!
59
2
 
28
 
! Отговори
Vinetu преди 8 години
Да ама три свраки са го клюцали по главата...