Борисов и Нетаняху ще умуват за сигурна зона в Сирия

Премиерът заминава за Израел, има лична покана
6 фев 2016 22:33,
246
Борисов и Нетаняху ще умуват за сигурна зона в Сирия
Снимка: Булфото

Министър-председателят Бойко Борисов заминава на посещение в Израел в края на месеца.

Визитата се подготвя от миналата година и е по лична покана на израелския премиер Бениямин Нетаняху, научи "24 часа" от дипломатически източници.

Заедно с Борисов ще пътува и външният министър Даниел Митов.

Основна цел на посещението на Борисов в Израел ще е създаването на зона за сигурност в Сирия, която да е под международна охрана. Според българската позиция тази зона трябва да може да приюти бягащите от войната сирийци, докато цялата страна бъде умиротворена.

Зоната за сигурност трябва да бъде създадена от международна коалиция и с активното участие на ЕС, САЩ и Русия, гласи позицията на българския министър-председател.

Според нашите дипломати ролята на Израел била много важна, защото в момента това е единствената държава, чиито бойни самолети действат над Сирия, без да си пречат с руските. Освен това Израел и Русия имат реално работеща система за уведомяване и координация при ударите си в Сирия.

За първи път Борисов заговори за създаването на зоната за сигурност след молба за съдействие от турския премиер Ахмет Давутоглу в края на миналата година. Тогава той защити идеята пред Европейския съвет.

Разговорите му с Нетаняху по темата също били много важни, заради близките приятелски отношения между двамата премиери.

Борисов и Нетаняху поддържат близка връзка още от 2009 г. Тогава Борисов стана премиер за първи път, а израелският министър-председател започна втория си мандат. Двамата дори организираха две съвместни заседания на правителствата си.

Българският премиер бе на посещение по покана на Нетаняху в Израел и в края на 2013 г., въпреки че тогава Борисов бе опозиционен лидер, а Нетаняху - министър-председател.

Двамата винаги са държали на тясно сътрудничество между израелските и българските сили за сигурност. През 2012 г. правителството на Борисов допусна активно участие на израелската служба Мосад в разследването на атентата в Бургас, при който камикадзе взриви автобус с израелски туристи на летището. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
29
 
! Отговори
stranno преди 8 години
Каква логика има *** да вика ***, след като подлогата така и така слушка? Ако наистина на *** им пукаше за хората, те щяха да приемат поне ЕДИН сириец, не като тоя *** всички!
37
4
 
42
 
! Отговори
minuvach преди 8 години
Самия факт, че наблягат толкова много на обяснения как тази среща била подготвяна от миналата година говори, че е точно обратното. Борисов усеща, че в България народа се навдига срещу него и отива на инструктаж при експертите. Очаквайте скоро атентати в България (фалшиви естествено). Борисов ще го играе спасител и борец срещу "тероризмът" в последния отчаян опит да си възстанови рейтинга!
36
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какво правят атакисти на запад?Те не се ли въдеха на изток?
35
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов и Натаняху....сигурна зона в Сирии....Абе, аз ли не съм добре или.....А защо не "умуват" за някаква зона на Луната??? Същата файда!!!! Боже, докъде я докарахме????
34
2
 
28
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ama edno e sigurno v Anglia nqma pove4e da stapi sled sre6tata s emigrantite xa xa xa
33
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Израелски ВВС идват в България да ни пазят! Да си го кажем сега, защото след посещението Пачон *** ще се перчи как осигурил мир и стабилитет.
32
2
 
52
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
Каква зона ще има в Сирия и каква няма да има, това решават само сирийците. А не някакъв си пожарникар и някакъв ционистки убиец!
31
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам на телевизора как на някой гръцки остров акостира бедуин от арапски произход с 3 жени и 15 деца. Цялата дежурна смяна от гръцката охрана и колегите им от Фронтекс, които ги ,,спасяват'' и настаняват в Европа общо има не повече от 2-3 деца. Кой неженен, кой разведен, кой гей, кой най обикновен пiедерастин... Напоследък и се появиха и триполови и третополови субекти и обекти!Европа финиш!
30
1
 
34
 
! Отговори
лелемале преди 8 години
Единият в Израел,а другия в Бразилия интересно кой управлява държавата в момента не вярвам да е Кунева или Бъчито?
29
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно е, че за друго го привикват! Новините започват с бягащите от Алепо сирийци и само някой към края на емисиите се сещат да споменат, че от турските бомби в Диарбекир бягат толкова и дори повече кюрди.
28
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали си е бивш телохранител таОсновна цел на посещението на Борисов в Израел ще е създаването на зона за сигурност в Сирия, която да е под международна охрана.Отива да се отчита на евреите за продажната си вредна за страната ни политика
27
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ли ще му набиват канчето
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България, Борисов и сигурност - не става, две думи са винаги излишни.Но България, Борисов и далавера === да не забравяме и Митов - нещо много подло може да се очаква
25
2
 
19
 
! Отговори
До 79 преди 8 години
А колко са станали американски граждани знаеш ли:))))
24
1
 
21
 
! Отговори
до Додо преди 8 години
хахахаха...мерси човече, ще сънувам нещо весело.
23
2
 
21
 
! Отговори
Говорит Москва преди 8 години
До Анонимен ШеметДааам, а още по-голям брой американци са поискали да се преместят да живеят перманентно в Бензиностанцията, кандидатствали за русский паспорт и си татуирали на гърба лика на Жужи в цял ръст!
22
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оправи България сега е вдигнал мерника на Сирия!
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Израел вече го предложи .Късно живееш.
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали пак ще се върне на патерици със скъсан ану... менискус?
19
10
 
20
 
! Отговори
Мъка , мъкаааааа.... преди 8 години
БОКО Е В Израел!!!!Мъка ли ви е ......А??!Усрахте ли се вече от злоба......А??!