Президентът призова: Дом и образование за бежанците!

Трябва да сме в състояние да ги интегрираме, посочи Плевнелиев
6 фев 2016 15:58,
304
Президентът призова: Дом и образование за бежанците!
Снимка: Булфото

Европейските държави трябва да бъдат честни с търсещите убежище и да отчитат своите възможности за интеграция на вече приетите в Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за бразилския вестник Correio Braziliense.

"Трябва да сме в състояние да ги интегрираме и да се погрижим за всички, да им дадем възможност за образование, дом и перспектива", подчерта държавният глава.

В ЕС се води интензивен дебат как да се справи с миграционния натиск и през следващите седмици ще бъде представена стратегия по този въпрос, коментира Росен Плевнелиев. Президентът подчерта, че ще бъде ограничен броят на хората, които са приемани в Европа и ще бъдат отчетени възможностите на всяка страна за тяхната интеграция.

"Ще бъдат разграничени тези, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят по-добри икономически перспективи и ще бъде засилена охраната на външните граници”, каза държавният глава.

Нека се фокусираме върху прекратяването на сирийския конфликт, призова президентът Плевнелиев и отбеляза, че през следващите седмици ще бъдат предприети активни дипломатически усилия в тази насока.

Запитан за влиянието на миграционната криза върху Югоизточна Европа, държавният глава отново подчерта, че единственият начин за решаване на проблема, е чрез следването на общ подход от всички държави-членки на Европейския съюз.

“Няма да успеем ако издигаме стени и огради или всяка страна сама търси решение”, категоричен беше Росен Плевнелиев.

България разследва всички твърдения за малтретиране на мигранти от страна на българските сили за сигурност, увери Росен Плевнелиев и добави, че страната ни винаги се е придържала към спазването на човешките права.

"Когато започна бежанската криза, бяхме изненадани и неподготвени. За разлика от много други европейски страни, започнахме координация на усилията на различните институции за справяне с този проблем и оттогава постигнахме изключителен напредък. Не сме съвършени, но подобряваме работата си и използвайки ограничените ресурси, с които разполагаме, инвестираме в съоръжения, оборудване, в езикови курсове за хората, които се нуждаят от това”, отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че страната ни ще продължи да бъде част от усилията на международната общност за борба с тероризма и на антитеростичната коалиция срещу "Ислямска държава".

"Знаем, че е много важно да има глобално решение за справяне с подобна заплаха. Убедени сме, че тероризмът може да бъде победен със силата на оръжията, но не и неговата идеология. Тя може да бъде преодоляна само с толерантност и с осигуряването на по-добро образование, чрез политики, които подпомагат дори и най-маргинализираните групи в нашето общество да бъдат интегрирани", посочи държавният глава.

В отговор на въпрос за опита да бъде наложен контрол върху възможността на европейците да пътуват и работят във Великобритания президентът посочи, че миграционният натиск по външните граници на ЕС не може да се сравнява с правото на свободно придвижване на европейските граждани.

"Много от идеите на британското правителството са добри. Но ако те са свързани с ограничаване на правото на европейците за придвижване, работа, обучение и живот в страната, това със сигурност ще доведе до много широк дебат. Аз съм сигурен, че има желание да се намери решение, и вярвам, че това ще се случи през следващите седмици", посочи Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава сънародниците ни във Великобритания дават своя принос към социалната система на страната, както и за развитието на британското общество.

В отговор на въпрос за икономическата криза в Бразилия, държавният глава заяви, че по време на срещата си с президента Русеф са обсъдили възможностите за справяне с тези общи предизвикателства.

"Дилма Русеф е световен лидер, който представлява една от най-големите икономики в света и най-влиятелната държава в Латинска Америка и в Карибския басейн. За европейските лидери тя е много специален партньор, който има отворен светоглед, с демократични възгледи, разбира от икономика и се е посветила на това да подобри своята страна", посочи Росен Плевнелиев.

Европа има подобни трудности в много области, отбеляза още президентът и добави, че България също осъществява реформи в енергетиката, здравеопазването и социалното осигуряване и се стреми да се адаптира към промените в света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
6
 
! Отговори
измиване на чинии преди 8 години
По словам главы государства наши соотечественники в Великобритании способствуют социальной системы страны и развития британского общества.
111
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами те руснаците в Мурманск успешно интегрираха 18 талибана в болницата. Нерезите почнали да им текат лигите по местните мамашки, обаче си намерили майстора.
110
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българи, да стъкмим едно доброволно преименуване на българските сирийци!
109
1
 
65
 
! Отговори
цък преди 8 години
Г-н Прецедент да беше се погрижил да дадеш "образование, дом и перспектива" на собствения си народ, който изнемогва, а?????
108
1
 
17
 
! Отговори
Roman преди 8 години
Ще им направите един възродителен процес и готово. Нали сте спецове в това отношение.
107
1
 
59
 
! Отговори
7777 преди 8 години
абе ей *** вземи се скрии някъде народа мизерства ти за нашевствениците си се загрижил
106
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой знае за друг европейски президент, освен лудото бабе, който да плещи подобни глупости, моля да пише
105
1
 
39
 
! Отговори
Евротолераст преди 8 години
Не е по европейски да се докарат групи млади и сексуално активни мъже и да им се даде жилище, пари и образование, а в същото време да им се отказват сексуалните нужди! Така жестоко, нехуманно и антиевропейски нарушаваме Европейската Харта за Правата на Бежанците! Затова, нека всички, които имаме сестри и дъщери да им обясним проблема и да ги помолим да отделят време за бежанците отнасяйски се гостоприемно и любвеобилно с тех!! И те са хора!
104
1
 
11
 
! Отговори
ХАХАХХААААА...... преди 8 години
"Много от идеите на британското правителството са добри. Но ако те са свързани с ограничаване на правото на европейците за придвижване, работа, обучение и живот в страната, това със сигурност ще доведе до много широк дебат. Аз съм сигурен, че има желание да се намери решение, и вярвам, че това ще се случи през следващите седмици", посочи Росен Плевнелиев.
103
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма детски градини където да интегрираме нашите деца,закриват се болници ,няма пари за пенсии и детски надбаваки,хората в Мизия са още по палатките също като другите от бедстващите региони а този клоун щял да интегрира мюсюлмани при това от тези които са нямали допир с цивилизацията хехе ,аланколу ,жив ще те изядат тези диваци.Интеграция не се извършва със пари и добри обноски,интеграция се извършва със меч,ето поради това тези хора никога няма да бъдат интегрирани
102
1
 
34
 
! Отговори
г-жа Плевнелиева преди 8 години
Срамувам се от мъжа си. Неспасяем ***....
101
1
 
41
 
! Отговори
ужасссс преди 8 години
Жалко човече...:(Отврат
100
1
 
19
 
! Отговори
Шлосер преди 8 години
Плевнелиев: "Ще имаме най-модерното антикорупционно законодателство в ЦИЕ"Ти първо това по-горе направи, а после ще говорим за интеграция на бежанци от май**** си бе г-н пРЕЗ и ДЕНТ ! Хубави зъбки .
99
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз подозирам че нарочно го прави. Страх ги е и тях самите от Берлинската куха лейка, от черното куче зад океана, затова ни броят периодично, колко сме останали. Как ще реагираме. Ако можеха биха ни заменили с по-необразовани и по-неграмотни, само и само да са достатъчно сигурни, че ще останат на власт
98
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя вече нарочно го прави
97
16
 
6
 
! Отговори
Дядо ви Борисов преди 8 години
Ама вие тука к'ви сте се събрали ве? Само от КГБ и Атака сте всички. Да ме излагате сте се събрали май! Аз съм гарант на ... А бе чакайте сега ... Какъв е тоя сценарий ... Каква е тая агресия Ще ви интегрирам всичките накрая
96
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за Българите ? Дом и Образование... или нас кучета ни яли
95
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от *** герберасти.Ще затрият окончателно държавата.
94
2
 
17
 
! Отговори
Конформист преди 8 години
Вижте какво,единственото,което се иска от всички нас ,е да оцелеем.Не се шегувам.Може и да е за добро,че нямаме армия,щото така няма да ни избият.Рано или късно турците ще присъединят земите с техни сънародници към Турция,какво да се прави,нямаме потентността да ги задържим.
93
1
 
40
 
! Отговори
Nexeus преди 8 години
Тоя па...Абе нед'г смот'н, не си ли даваш сметка, че в България живеят пенсионери, които буквално мизерстват? Ами ония "римляни", тях за какви ги броиш? Българи ли? Какви бежанци е, мекотело?*** осигури на възрасните хора, които са се трудили цял живот за тая държава, на която ТИ си президен - lol, че много от тех нямат и "Дом", пък тогава ми се прави на дървен философ.