Президентът призова: Дом и образование за бежанците!

Трябва да сме в състояние да ги интегрираме, посочи Плевнелиев
6 фев 2016 15:58,
304
Президентът призова: Дом и образование за бежанците!
Снимка: Булфото

Европейските държави трябва да бъдат честни с търсещите убежище и да отчитат своите възможности за интеграция на вече приетите в Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за бразилския вестник Correio Braziliense.

"Трябва да сме в състояние да ги интегрираме и да се погрижим за всички, да им дадем възможност за образование, дом и перспектива", подчерта държавният глава.

В ЕС се води интензивен дебат как да се справи с миграционния натиск и през следващите седмици ще бъде представена стратегия по този въпрос, коментира Росен Плевнелиев. Президентът подчерта, че ще бъде ограничен броят на хората, които са приемани в Европа и ще бъдат отчетени възможностите на всяка страна за тяхната интеграция.

"Ще бъдат разграничени тези, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят по-добри икономически перспективи и ще бъде засилена охраната на външните граници”, каза държавният глава.

Нека се фокусираме върху прекратяването на сирийския конфликт, призова президентът Плевнелиев и отбеляза, че през следващите седмици ще бъдат предприети активни дипломатически усилия в тази насока.

Запитан за влиянието на миграционната криза върху Югоизточна Европа, държавният глава отново подчерта, че единственият начин за решаване на проблема, е чрез следването на общ подход от всички държави-членки на Европейския съюз.

“Няма да успеем ако издигаме стени и огради или всяка страна сама търси решение”, категоричен беше Росен Плевнелиев.

България разследва всички твърдения за малтретиране на мигранти от страна на българските сили за сигурност, увери Росен Плевнелиев и добави, че страната ни винаги се е придържала към спазването на човешките права.

"Когато започна бежанската криза, бяхме изненадани и неподготвени. За разлика от много други европейски страни, започнахме координация на усилията на различните институции за справяне с този проблем и оттогава постигнахме изключителен напредък. Не сме съвършени, но подобряваме работата си и използвайки ограничените ресурси, с които разполагаме, инвестираме в съоръжения, оборудване, в езикови курсове за хората, които се нуждаят от това”, отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че страната ни ще продължи да бъде част от усилията на международната общност за борба с тероризма и на антитеростичната коалиция срещу "Ислямска държава".

"Знаем, че е много важно да има глобално решение за справяне с подобна заплаха. Убедени сме, че тероризмът може да бъде победен със силата на оръжията, но не и неговата идеология. Тя може да бъде преодоляна само с толерантност и с осигуряването на по-добро образование, чрез политики, които подпомагат дори и най-маргинализираните групи в нашето общество да бъдат интегрирани", посочи държавният глава.

В отговор на въпрос за опита да бъде наложен контрол върху възможността на европейците да пътуват и работят във Великобритания президентът посочи, че миграционният натиск по външните граници на ЕС не може да се сравнява с правото на свободно придвижване на европейските граждани.

"Много от идеите на британското правителството са добри. Но ако те са свързани с ограничаване на правото на европейците за придвижване, работа, обучение и живот в страната, това със сигурност ще доведе до много широк дебат. Аз съм сигурен, че има желание да се намери решение, и вярвам, че това ще се случи през следващите седмици", посочи Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава сънародниците ни във Великобритания дават своя принос към социалната система на страната, както и за развитието на британското общество.

В отговор на въпрос за икономическата криза в Бразилия, държавният глава заяви, че по време на срещата си с президента Русеф са обсъдили възможностите за справяне с тези общи предизвикателства.

"Дилма Русеф е световен лидер, който представлява една от най-големите икономики в света и най-влиятелната държава в Латинска Америка и в Карибския басейн. За европейските лидери тя е много специален партньор, който има отворен светоглед, с демократични възгледи, разбира от икономика и се е посветила на това да подобри своята страна", посочи Росен Плевнелиев.

Европа има подобни трудности в много области, отбеляза още президентът и добави, че България също осъществява реформи в енергетиката, здравеопазването и социалното осигуряване и се стреми да се адаптира към промените в света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакам с нетърпение да му изтече мандатът на този президент!!!
151
1
 
7
 
! Отговори
viop преди 8 години
***
150
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз търся убежище, Тате! Убежище, в което да ми е топло, което да ми дава достъп до истински лекари, да получавам достойна пенсия, топлофикация да не ме дере с цени и да ме лъже с доставката на топлина, докато ме кара да и върша работата, и то "по закон", който лобисти и наши хора - консуланти са изработили, а 240 хрантутници-получатели, са одобрили. И така са ни е.а.ли майката. Та, къде да ме интегрират - в Банкя, в Гърция, на носа на Черно море, в поредното имение на "големите" във Флорида.
149
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бой бой бой докато мърда.В Русия така ги интегрират,че ония се молят да ги оставят сами да си ходят обратно в пещерите.
148
1
 
20
 
! Отговори
Пастирков преди 8 години
Защо,Господи ни наказваш и ДО КОГА ???Кога ще започнеш най-сетне да си прибираш вересиите ?
147
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаеш ли колко бързо ще се разберем с емигрантите на тема пари,пич?Ама те са мюсюлмани-ами хубаво.Просто ще им покажем къде са парите,да идат да си ги вземат.
146
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори не разбират,че емигрантите са феномен причинен от поляризацията на глобалното общество.Бедните,които са необходими на интернационалните компании като източник на евтина работна ръка вече не са в една конкретна държава,а в цели региони.Бедните винаги са били носители на революция и не е необходимо да са пролетарии,от които се страхува Западът.Просто Будизмът е по-миролюбива религия,но е въпрос на време 3-ият свят да се подпали от 4-и страни.Тогава к'во,г-да империалисти и слугинаж?
145
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези хора си вярват.Вярват в постиндустриалното,глобалното общество,вярват в свободата като висша човешка ценност,в бихевиоризма,вярват като гъски в мъгла на всичко ,за което им се плати.
144
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господата-комунисти са прости,най-простите от бившия соц.лагер,но са хитри.Тези от БСП са по-прости и по-жестоки.Едва ли видимите във властта са истинските босове на мафията.За близо 30 години що народ ръфа от държавното.Прочетах някъде ,че са продавали държавните предприятия на чужди фирми с милиарди по-ниска цена от реалната за да вземат 10% комисионни и очите им светели от алчност.Защо нашите бяха най-жестоки към народа си?
143
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе бившите комунисти са си на власт-факт,както и децата им и са с убеждението,че влястта им принадлежи по право.Вие т.е. ние сме ***.Само,че сме лош ***,не работим добре и на господата-комунисти им се иска да ни сменят с бежанци.
142
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добра идея- всичките бежанци-на лагер в апартаментите , вилите и хотелите на управляващите ни след 1989г ,както и на тяхна собствена,а те държавна охрана и издръжка! Това ще е доказателство за лична съпричастност и реална помощ за бежанците !
141
2
 
32
 
! Отговори
Ванката призова преди 8 години
Господин президент да ядете черните бухалки на африканските ***
140
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Антипатията ми към този човек може да се сравни единствено с тази към Андрей Луканов.Те и визуално си приличат.
139
1
 
40
 
! Отговори
николов преди 8 години
Ще ги интегрирате, както индианците интегрираха "американците".
138
1
 
41
 
! Отговори
кем преди 8 години
Заработва си парите пред задокеанските си господари. Един високопоставен служител от ЦРУ беше казал,че купените от ЦРУ президенти ще ги познаете по годините след като вече не са президенти, тръгнат ли да изнасят лекции, да учавстват в неправителствени организации по чужбина, или фондации, заначи господарите им се отплащат, само вижте П.Стоянов, той в Лондон, Антонина на Женевското езеро, и това само след един мандат, преди това бракоразводен адвокат.
137
2
 
41
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Плевела в къщи го не щат,тръгнал акъли да дава.....
136
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей ,мекотело долно , ти погрижи ли се за своя народ ,че говориш за дом , интеграция и перспектива на *** и пульо - каква перспектива дадохте на младите хора ,на пенсионерите и на работещите бедни в България !? Каква !?
135
2
 
26
 
! Отговори
666 преди 8 години
Ирландската пастирка да си ги води в домът си онези ***.
134
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредните глупости на Роска
133
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Росицо, нека първо теб и женати да интегрират ...Най - скапаното същество с БГ паспорт ... тярбва да го съдим за държавна измяна...