Кристалина иска в ЕК, сдава битката за ООН?

Еврокомисарката се обадила на Борисов и му обяснила мотивите си
Обновена: 8 фев 2016 16:42 | 8 фев 2016 16:40,
96
Кристалина иска в ЕК, сдава битката за ООН?
Бойко Борисов и Кристалина Георгиева. Снимка: архив, БулФото

Една от политическите драми пред управлението в България – кого да номинира за поста председател на ООН, е на път да намери своето решение.

В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, еврокомисарката Кристалина Георгиева, която е и зам.-шеф на ЕК, е обявила, че ще продължи да изпълнява функциите си в ЕК.

Още по темата

От правителствения пресцентър съобщиха с писмо до медиите, че Георгиева е уверила премиера, че "политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер".

Преди дни премиерът Борисов обяви, че до края на март страната ни ще номинира своя човек  за един от най-престижните постове в света.

"Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете, че накрая ще гласуват малко държави. Искам да сме сигурни, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички", каза Борисов.

Премиерът изрази надежда в скоро време разговорите да бъдат завършени.

"До края на март имаме срок. Основните кандидати чакат. Ще бъдат пуснати, като във всяко едно състезание, когато се поизтощят другите", разясни Борисов, но отказа да уточни коя от двете българки, спрягани за поста - Ирина Бокова или Кристалина Георгиева, ще бъде номинацията на правителството.

Сега обаче става ясно, че Георгиева остава в ЕК и вероятно шефката на ЮНЕСКО ще се бори за ООН.

Припомняме ви, че номинацията на кабинета на Пламен Орешарски - Ирина Бокова, все още не е подкрепена от правителството ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
33 преди 8 години
Мотиви - наясно е, че няма да я изберат, ООН вече имат отрицателно отношение към *** кандидати, затова тя предпочита да не губи мястото си в Е.Комисията.
55
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 8 години
А, *** защо мълча досега?Нарочно ,за да забавиш номинирането на Бокова и да й подлееш вода!
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Която и от двете да бъде номинирана за председател на ООН, това няма да допринесе с нищо за по-добър живот в България. Критично ниските доходи, безработицата, липсата на здравеопазване и още куп други проблеми ни приравняват с най-слабо развитите страни в света.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствено Бокова има шанс.Но стоящите зад сталинка се противяха.Ако българин е начело на ООН това само ще доведе до полза за България.Но потурнаците предпочитат Бан ки Мун или някой от Мозамбик,но не Бокова.Да си изгориш къщата та да изгори плевнята на съседа.това е типично по шопски.В казана на българите в адът няма пазачи.Те сами се топят в катрана.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и двете са щатска агентура - едната от Световната банка приватизираше за жълти стотинки, другата има апартаменти в Ню Йорк - не в Москва. Комунисти има на власт - в Китай, в КНДР особено. В Турция също - сега те се бият срещу армията.
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката виждам двама папуняци - Сталика и Сталин от Банкя.
50
2
 
17
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Известни издания в САЩ написаха,че за шеф на ООН е нужен опитен дипломат,а не "счетоводител" от Брюксел" Това изчерпва въпроса с жалките напъни на Кристалина
49
1
 
4
 
! Отговори
Некомпетентност... преди 8 години
Добре, че Паси в прав текст го каза днес по Нова.
48
5
 
15
 
! Отговори
Чико преди 8 години
До Анонимен"Бокова ще изпълнява нарежданията на оня изтърсак Путин" А твоите ли да изпълнява бе лаладжия?
47
2
 
4
 
! Отговори
ga преди 8 години
Taq georgieva vednaj q pitat zashto nqma pari za pensionerite i kak da se spravi darjavata s tozi problem (beshe stanalo nqkakav problem s parite na horata) i tq otgovarq- "ami she vzemem zaem" - xaxaxaxa i taq ni predstavlqva v evropa xaxaxxa.
46
2
 
4
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Я се поинтересувайте какви пари ще им дават там,за да ви стане ясна борбата за "там"....
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сталинка излака името си - Сталин никога не е отстъпвал!
44
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КолевЯвно Сталинка ти е много на сърцето.Но тя нямаше никакъв шанс най-малкото защото Бокова е шеф на ЮНЕСКО. Никой няма да гласува две българки да са шефове това е неписано правело в ООН. Да оставим настрана че много трудно би минала през съвета за сигорност но ООН.Петте постоянни представители имат право на вето.Та докато Бокова е шеф на ЮНЕСКО друг българин няма шанс. Образовайте се преди да пишете.
43
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И двете комунистки да се махат!
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Товае спасението на Бойко Борисов,само търкане на мненията муе майката които са против и неудобни за герб.Търкай Бойко нямаш друго спасение.
41
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще я направим Президент на България...само да реши и Борисов да я предложи---поне 80-85% от България ще гласува за нея с две ръце. Да е жива и здрава. Можем само да се гордеем ,че я имаме.
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе уФъсе,вие ****ти ли сте,или да!Реално погледнато и едната е жИдка и другата,так,че няма никакво значение,коя издънка на "богоизбраните" ,ще насадят там!За гоИте е все едно!ДеТ сЕ казва,"се в г***за!
39
4
 
24
 
! Отговори
иван преди 8 години
неприятна особа
38
4
 
36
 
! Отговори
е не е същото но пък преди 8 години
Другарката Сталинка най-после разбра ,че за разлика от другарката Бокова е неизбираема и реши , че е по-добре да не изпуска питомното и да гони дивото. Все пак и в момента е на прилична хранилка.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
koito si misli 4e Stalinka kato mlada ne e bila drta, proskubana i smrdiasta na intenziven karies, spukani hemeroidi i te4asta usna kal- se lujetia ne se promenia, ei ia na odete be. odete ia popitaite zasto se sramuva ot vazrastta si ta si e boiadisala perukata i zasto si e smenila imeto si, dadeno i s tolkoz obi4 i nadejdi ot neimnite roditeli, Lenin i Beriava, po-kasno preimenovali se na Govnarov i Podgomerneva? oti , oti i pak oti tie EGNeta sa prekrstavat