Чиновниците – вече без заплата по време на стачка

Времето на протестните действия обаче ще се брои за стаж
10 фев 2016 14:51,
10
Чиновниците – вече без заплата по време на стачка
Снимка: Архив Reuters

Държавните служители няма да получават възнаграждения, ако стачкуват и не изпълняват професионалните си задължения. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в закона за държавния служител, внесени от кабинета. 

Времето на стачка обаче ще се брои за стаж. 

Държавните служители, които не участват в стачка, но не могат да работят поради стачни действия на колегите си, ще получават основната си заплата. Стачкуващите чиновници не отговарят дисциплинарно и имуществено за протестните си действия, пише още в новите текстове. 

С промените депутатите забраниха на ръководни служители в администрацията да стачкуват. Това са главен секретар, главен директор на главна дирекция, директор на дирекция, ръководител на инспекторат и др. 

Парламентът прие и промени, внесени от депутати от РБ. Те предвиждат освобождаване с едномесечно предизвестие на държавни служители, които са пенсионери, но са под 65 годишна възраст.  

"Това ще даде възможност на органите по назначаване да прекратят правоотношенията със служители, пенсионирани по специални закони като този за МВР, и така да предприемат стъпки по оптимизиране на администрацията и изпалнение на икономии в бюджета", се казва в мотивите за промяната. 

Парламентът прие и промени, внесени от депутати от БСП, сред които и омбудсманът Мая Манолова. Те предвиждат чиновници с увреждания да могат да изпълняват служебните си задължения в помещения, различни от тези, при които работят колегите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"С промените депутатите забраниха на ръководни служители в администрацията да стачкуват" - wtf, правото на стачка е конституционно право ?!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А депутатите ще вземат ли заплати , когато не са на работа?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименда си чул за стачка в администрацията? Е, в Гърция - може
3
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 8 години
Всичко, което го пише тук по отношение на стачките, че го били приели депутати, си го има в Законът за уреждане на колективните трудови спорове и не е нещо ново. Да не би досега този закон да не е важал за държавните служители? Правото на стачка е основно право и не виждам как могат да забранят на хора, които са на определени длъжности, да стачкуват.Второ, в Закона има така наречената символична стачка, когато си закачват една лентичка, че стачкуват и продължават да си работят. Тогава какво, па
2
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Няма логика да им се брои за стаж. Той няма доходи за този период,съответно и никакви данъци няма да внесе. Не е работил/ служил на държавата, няма логика да му се брои за стаж. Аз мога да стачкувам 20-30 години,като работя някъде нелегално и всичко ще ми се брои за стаж ли? Че и пенсийка ще взема накрая.
1
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До АнонименАз никъде не прочетох да се забраняват протестите или стачките. Ти някоя друга статия ли четеш?