Депутат да си: Синя зона 4 пъти по-ниска от тази за българина

Едно паркомясто на НС излиза 185 лв. на месец, а ние броим по 650 лв.
10 фев 2016 07:00, Петя Славова
40
Депутат да си: Синя зона 4 пъти по-ниска от тази за българина
Снимка: архив, Булфото
Почти четири пъти по-малко пари отколкото за обикновените граждани и бизнеса излиза на НС паркирането на депутатите, които ходят на работа със собствените си коли и ги спират в района на Синята зона за платен престой до парламента, показа проверка на "Монитор".
 
222 000 лв. на година превежда най-висшата институция в държавата на столичната общината за 85 места в обособения служебен паркинг между храм-паметника "Свети Александър Невски" и БАН и за още 15 на площад "Александър Първи" до сградата на бившия Партиен дом, в която заседават парламентарните комисии и се помещават кабинетите на депутатите.
 
Така едно от общо стоте паркоместа излиза на НС 185 лв. на месец. В същото време за служебен абонамент за едно място в Синята зона в центъра на столицата, фирмите броят по 650 лв. Таксата за депутатските паркинги е определена със споразумение още през 2006 година.
 
Преференциалната тарифа се е запазила и при преподписванията на договора. Включително след премахването на загражденията на депутатския паркинг зад сградата на БАН през 2012 година и предоговарянето на условията.
 
Тогава обаче специалните места за паркиране на депутатите са се стопили наполовина. Преди това НС разполагаше със 180 паркоместа, обяви главният секретар на парламента Иван Славчов, който е категоричен, че законодателният храм е редовен платец по отношение на общинската хазна.
 
Той добави, че с премахването на оградите на служебния депутатски паркинг, освен че са били отворени нови постъпи, включително към посолствата зад БАН, е било осигурено и място за спиране на кортежи. Славчов е категоричен, че в периметъра край северната и източната фасада на сграда на НС спират само служебни коли на парламента, а личните си автомобили всички депутати трябва сместват зад БАН. Въпреки драстичното свиване на паркинга, досега главният секретар на парламента не бил получавал оплаквания от народни избраници, които не са намерили място за колата си.
 
За 2016 година фирмите са запазили общо 710 места пред офисите си, като 432 от тях са в Синята зона. Приходите от "Служебен абонамент" в общинската хазна ще са 5 184 796 лв. Бизнесът плаща месечно по 650 лв. за паркомясто в Синята зона и по 450 лв. в Зелената зона.
 
Местата обаче са запазени само за работните дни от 8 часа до 19 часа. През останалото време те са свободни за столичани. Предвидена е отстъпка от цената от 10% при предплащане на сумата за цяла година и 5% за шест месеца. Така вместо да заплатят цялата сума от 7800 лв., гражданите и фирмите могат да си спестят до 780 лв. В същото време обаче депутатските паркоместа излизат едва по 2220 лв. за една година.
 
Според доклад към бюджета на НС за 2016 година, паркирането в Синята зона, което излиза безплатно на депутатите и четири пъти по-евтино от обичайното на НС, е подсигурено на 77%. Освен че парламентът се е погрижил да осигури място за спиране на личните им автомобили, в същото време се е подготвил да поеме разходите на народните избраници за пропътуването на общо 3,6 млн. км със служебните лимузини от автопарка му.
 
В доклада е разписано също така очакването за една година депутатите да изядат в работно време храна за 700 бона. В следващите две години ще бъдат увеличени и парите за НС, чийто бюджет ще набъбне от 53,4 млн. лв. до 54 млн. лв. Средствата за международна дейност на законотворците, включващи воаяжите им зад граница ще скочат с над 100 хил. лв. Ще бъдат подменени и половината компютри на НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
neo5 преди 8 години
Щот депутата взима малка заплата, около 20 000 на месец (това без далаверите ест.), заради това евтино за тях!!!
27
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 8 години
От целия ЕС най- големи привилегии са си дали нашите алчни т. н. народни представители! За да ги мрази толкова много народа има за какво!
26
5
 
1
 
! Отговори
Край преди 8 години
А забравих -махнете и винетките че са скъпи. Нищо че Солун -Атина 500 км магистрала в едната посока е 48 евро тол такси. Тука ние си искаме безплатното.
25
5
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
Гледам че е се одобрява мнението ми. Добре тогава - ФАНДЪКОВА - махай синята и зелената зона, махай прегледите за колите че и без това са проформа, махай и данъка - пък като станат непроходими улиците и вземем да се избиваме по тях - ще му мислим. Народа си иска БЕЗПЛАТНО. Общината да му осигури безплатен паркинг за колата навсякъде където иска да иде с нея. Няма такъв град в света милички сънародници - така може насело и в полето.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
депутатът явно е нещо различно от българина... много добре казано
23
7
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
Народа все си копнее за БЕЗПЛАТНО. С безплатното паркиране колите вече са повече от местата на които може да се паркира в София. Движим се с 10-15 км. в час средна скорост - конските сили дето ви тракат под капака само дето им дишаме димиляка. ФАНДЪКОВА ОГРАНИЧАВАЙ КОЛИТЕ В СОФИЯ - въвеждай повсеместно платено паркиране, истински технически прегледи и дигай данъка за кола че в софия вече не се живее. Почвайте да налагате глобите за паркиране по тротоарите че нормален човек няма откъде да мине.
22
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Що се пените че Държавата плаща на Общината по малко от отделен гражданин. Че общините постоянно получават пари от държавния бюджет. Това си преливане от един джоб в друг все на държавата. А сега слагайте ми минуси като ви е толкоз акъла.
21
0
 
5
 
! Отговори
дааа преди 8 години
Щото са им малко парите и да не си ги харчат като обикновения българин, затова и си гласуваха допълнително пари за кафе и вода, а останалите хора да работят не да пият кафета.
20
0
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
Ти сериозно ли или толкова си можеш...Всичките паркоместа, които ползва парламента са част от Синята зона. Служебен паркинг е нещо съвсем друго. Примерно тези около 20 паркоместа до Бившият Партиен дом, които отскоро си имат преместваеми табели, че са паркинг-служебен абонамент на парламента, до преди месец-два си бяха свободни за паркиране места в Синята зона. И никой не е длъжен да им осигурява паркоместа. Да ходят с градският транспорт на работа!
19
0
 
7
 
! Отговори
Предположение преди 8 години
Фандъкова незабавно да свали таксите за синя зона до нивото на тези за парламента.Съгласен съм с всичко което е написано в този форум, лошото е че ние се възмущаваме а на никой от управниците не му пука.Простотийте в НС валят като летен дъжд и предизвикват потоп за обикновените хора. А нали казват че държавата ,е народа.Некадърници.
18
5
 
17
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
*** български народе, нали който не скачаше е комунист? Е?На ви демокрация. Нали вирихте двата пръста, е ето ви и средния между тях. Нали за тези палихте и взривявахте домове, мовзолеи.Що мрънкате сега? Средния пръст ви влиза май все по-надълбоко, а?Овча душа си българино, овча!Даже не блееш за да се защитиш, тююююююю...!
17
0
 
19
 
! Отговори
Гайо преди 8 години
Всичките на съд.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паркоместата са повече от написаното в статията. До бившият Партиен дом не са 15, а поне 20 паркоместа. Вероятно така е и около Александър Невски. Възможно е да са платили за 15, а да са окупирали повече места, знам ли. От такъв парламент всичко може да се очаква. По принцип не трябва да има паркоместа служебен абонамент за парламента, за министерства и останалите държавни ведомства, а служителите им трябва да си плащат сами за паркирането, както всички останали в София.
15
13
 
2
 
! Отговори
gerbist-reformator преди 8 години
Много некоректно написана статия. Реално, това че е в центъра на столицата, не означава че паргинга не е служебен за парламента ни. Какво общо има със синята зона на останалите столичани? Нищо. И да не забравяме, че депутатите са нашите служители, ние трябва да им осигурим парко места на местоработата им, като техни работодатели. така че статията е за ***.
14
0
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
До З - 1 - Дали нашите политици са за уважение? Не! Питаш кой ги е избрал? Отговорът е много елементарен, колега. Законите така са направени, че колкото повече мърдаш, толкова повече влиза. Нямаш опция за наказателен вот. Гласовете на негласувалите се преразпределят пропорционално между партиите с над 4%. Ако чакаш да се забранят партиите, както е било 1934 година - дълбоко се заблуждаваш. Така че - чакай си Годо!
13
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това на фона на появилата се наскоро снимка на датската престолонаследничка, как сама кара с колело двете си деца на детска градина! Милата - толкова са бедни там, че принцесата не може да си позволи детегледачка и автомобил.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо да не ги намалим на 50 или на 20. И 10 да са пак ще дразнят народа. Нищо няма да се промени.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама има ли такъв подвид май.муни като депутати ?
10
1
 
25
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
ХАЙДЕ НЯКОЙ, КОЙТО Е ПО-СВОБОДЕН НА НАПРАВИ ЕДНА ПРОСТА АРИТМЕТИКА - КОЛКО ЩЕ СПЕСТИМ НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ, АКО ТЕЗИ ТЪРТЕИ (ДЕПУТАТИТЕ) ГИ НАМАЛИМ НА 120 БРОЯ.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се възмущавайте, защото таксите за тези паркоместа не ги плащат депутатите от джоба си, а ги плаща НС, т.е. в крайна сметка ги плаща народа! Ако им увеличат таксата, тогава държавната касичка ще превежда повече парички на община София. :D