От парламента: КТБ – банка на съда. Но и още...

Зов: Хората с милиони да кажат откъде са парите им
Обновена: 10 фев 2016 14:43 | 10 фев 2016 14:30, Екип на Dnes.bg
44
От парламента: КТБ – банка на съда. Но и още...
Снимка: Reuters

Списъците с вложители в КТБ доказаха, че тя е банка на властта, но като че повече на съдебната власт. Това коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ, която беше начело на временната комисия, която разследваше скандала в банката.

Още по темата

Синдиците на КТБ публикуваха вчера списъците с имената на политици, магистрати и партии, които са имали пари в банката. Темата отекна силно в кулоарите на парламента днес. Според повечето депутати публикуването на списъците е похвално, но те не отговарят на ключови въпроси. Някои от народните представители настояват за повече публичност при разкриването на данни от фалиралата КТБ.

"Този списък не е достатъчен, водим дело и искаме да видим хората, които са замесени по веригата в източването на банката и най-вече публичните фигури, защото тези списъци не отговарят на въпроса кой източи банката", коментира рефоматорът Мартин Димитров.  

Той поиска да се разбере и кога публичните фигури са изтеглили влоговете си и ако е преди фалита - откъде са получи информация в аванс.

Десислава Атанасова пък призова хората с милиони да кажат откъде са парите им.

"Да, няколко човека от нашата партия имат влогове, но по-важното е всички останали, които имат огромни по размер кредити, да бъдат проверени и да бъдат питани как са придобили тези огромни по размер богатства. Не мога да си представя, че със заплата в държавната администрация някой може да има милиони левове", каза тя.

Йордан Цонев от ДПС пък припомни, че депутати от движението настояваха за публичност от първия момент с проблема с КТБ. "Това е единственият начин всички митологеми, включително и тези, създадени от мажоритарния собственик, да бъдат разбити от самите вас”, коментира той.

Цонев обясни, че от ДПС правят проучване в законодателството как може да бъде осветен и докладът на специализираната компания, която прави разследването за фалита "Алекс партнърс”. Според него този доклад трябва да бъде публично достояние.

Лидерът на БСП Михаил Митов подкрепи разкриването на вложителите в КТБ. От думите му стана ясно, че той не е знаел, че БСП-Варна е имала над 1 млн. лв. депозит в банката. "В момента се опитвам да разбера къде ги тия пари. Възложил съм го и в партийното счетоводство. Ще си направим наше разследване. Става дума за пари, с които по наша информация БСП-Варна не е разполагала", каза шефът на социалистите.

Независимият депутат Георги Кадиев, чиято съпруга присъства сред вложителите със 100 000, обясни, че депозитът е бил без специални условия и е бил получен, когато всички са получили парите си.

"Няма нищо лошо да имаш депозит в която и да е българска банка, защото е давала по-висока лихва. Нейната грешка е, че е повярвала на БНБ, когато каза, че всички банки в държавата са здрави. Не само нейна, а на хиляди българи, които повярваха", каза депутатът. Той попита защо БНБ и Банковият надзор са направили това и си отговори - заради корупция.

"Няма как да не са забелязали всички тия неща, които ние сега забелязваме. Според мен грешниците не са хората, които са си вложили парите, а тези, които са взимали необезпечените кредити. Другото е въпрос на доказване на произхода на средствата", каза още Кадиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: нспарламентКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 8 години
Кога ще екстрадират Василев? Кво се праят?
20
0
 
1
 
! Отговори
Кали преди 8 години
Най-накрая им светна на тия, че КТБ е била пирамида под чадъра на властта. Много са зле!
19
0
 
2
 
! Отговори
Донки преди 8 години
Много шум за нищо! Все още няма никой осъден за най-голямата кражба в съвременната история на страната ни, а главният виновник Василев продължава да си живее на свобода и да харчи източените от КТБ пари.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало, Парламента!От всички партии питат "КОЙ". Ако наистина е така, решете го по следния начин. Всеки ден парламента да разглежда само две точки.1. Кой кога си изтегли влоговете от КТБ., за големите суми се отнася. Законен ли е произхода им да се установи впоследствие2. Кои са получили необезпечени кредити и има ли желание да ги върнат. Пълен списък, с приоритет на власт имащите и големите суми.Докато тези точки не се изяснят, никакви заплати, никакви командировки за депутатитеСтиска ли ви?
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички подкрепят, всички искат гласност...но банката фалира, парите ги няма..ние ги плащаме...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за кокошка няма прошка,за милони няма закони
15
0
 
3
 
! Отговори
Нов списък преди 8 години
Синдиците на КТБ полагат неуморен труд за създаване на следващия скандален списък на вложителите. От него ще научим какво бельо носят вложителите и на колко време го сменят. Важното е за източването на банката дума да не става.
14
0
 
6
 
! Отговори
КОЙ??? преди 8 години
Пак ли, граждани и селяни нещастни, се оставяте да ви замазват очите?Някой имал депозит в банка. Ми нека има- случаи всякакви: високи заплати, наследства, имоти. Нека си разследват данъчните и полицаите кой какво и откъде го има. Но вие, душички дребни, не разбирате, че отново ви отклоняват внимание от основната задача- кой изнесе милиардите. Кой ги изкара от тази и от други банки и предприятия и си ги присвои?КОЙ???
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ открадна парите от КТБ?
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв зов какви пет лева? Във всяка нормална държава,веднага щяха да се проверят имуществените дакларации на съдиите и прокурорите които подават всяка година и ако има разминаване в това което са декларирали се уволняват,разследват и влизат в затвора. Но в държавата на мафията и Боко,това не може да стане и поради това сме най бедни и нещастни в Европа и не само там.
11
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Леко открехване "завесата" на грабителите. А за тези дето пък са я източили ни вест, ни кост....а колко време мина! Придвидливо информацията е засекретена да не видят хората кои са извършили тоталния грабеж! Тези дето пък са я засекретили таз информация, няма начин да не са участвали - гузна съвест!
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на синдиците! Мажат та пушек се вдига. Как за толкова време не изкараха списък на кредитополучателите, а на вложителите. Като че ли имат поръчка от високо или платено място. Та, народа се обърка кой е виновен, този който си е вложил парите или този който с необезпечени кредити фалира банката.
9
0
 
15
 
! Отговори
Ауслендър преди 8 години
Откраднаха парите на хората, после взеха заеми от милиарди за да върнат част от откраднатото , което е защитено със закон... Ето това си прави властта, а вие зяпайте гаргите!
8
1
 
8
 
! Отговори
От къде са Ви парите преди 8 години
- От къде са ви парите?- От БАНКАТА!!! ;)
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искров и Цацаров,както и още длъжностни лица с действията си и бездействията си имат значителен принос за фалита на КТБ ,следователно трябва да бъдат съдени !
6
0
 
16
 
! Отговори
ИИ преди 8 години
Списъка с КОЙ е вземал К.Р.Е.Д.И.Т кога? АДЕ той също трябва да се знае..Да се види кой взел,крал ,прал драл и се о.***.л.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нищо чудно, че съдебната реформа не върви. как да върви, като всеки скътал по няколко милиона и ни лук ял, ни лук мирисал. нали сега отново трябва да ги открадне, защото банката фалира? с една пушка да ги почнеш всички под ред няма да сбъркаш. крадци и наглеци ОГРОМНИ!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не мога да повярвам, че дори и след тези разкрития как корумпираните висши държавни служители и техните роднини са имали нереално високи депозити или кредити към КТБ, те все още стоят на постовете си и не напускат. Нормален човек би умрял от срам най-малкото. Като българската корупция няма друга по света.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5в интерес на истината може да уточниш, че иде реч не за обикновените младши и/или старши експерти със заплата от по няколкостотин лева на месец.
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
99% от милионерите в ктб са държавни служители.смятайте каква е корупцията в тая *** наречена бг държава