Намалиха несъответствието доход-имущество наполовина

От 250 хил. лева то вече ще бъда 120 хил. лева
5
Намалиха несъответствието доход-имущество наполовина
Снимка: Reuters, архив

Депутатите намалиха наполовина размера на значителното несъответствие между придобито имуществото и нетния доход.

Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, внесени от депутати от ГЕРБ.

Вече несъотвествието ще е 120 хил. лева, а не както беше досега - 250 хил. лева.

Долната граница за стойността на имущество, което не подлежи на отнемане пък ще бъде до 10 хил. лева.

"Сумата от 250 000 лв., посочена в сега действащия текст на закона, е значително надвишена, имайки предвид динамичната промяна в цените на недвижимите имоти, моторните превозни средства и доходите на лицата към настоящия момент в страната, както и съкращаването на проверявания период от 25 години на 10 години", аргументираха се вносителите на поправките.

За предложението си за долна граница от 10 хил. лева депутатите посочиха, че с него ще отпадне вероятността производство по отнемане да реализира разходи, по-високи от стойността на имуществото, което реално ще бъде отнето.

Също така проверките, извършени през последните три години от Комисията за конфискация на незаконно имущество, известна като "Кушлев", сочат, че обикновено издръжката на тричленно семейство за 10 години е около 80 000 лева.

С приетите поправки най-малко 20 на сто от стойността на отнетото в полза на държавата имущество, ще се използва за социални цели от страна на държавата.

Авторите на промените в закона посочват още, че комисията срещала трудности при разкриване на застрахователната тайна и заради това вече застрахователните институции ще трябва да я разкриват, което ще доведе до пълен достъп до данни, което от своя страна ще даде възможност за всеобхватен икономически анализ на проверяваните и на свързаните с тях лица, смятат депутатите.

Вече съществуващ механизъм - възможността комисията да може да сезира Националната агенция за приходите (НАП), беше въведена в закона. Така събраните в производството доказателства запазват процесуалната си стойност в данъчното производство и ще доведат до повишаване събираемостта на вземанията от страна на държавата.

"В хода на производството, образувано пред комисията, се установява финансовото състояние на проверяваното лице, а в случаите, когато производството бъде прекратено пред комисията поради несъответствието съобразно определения в закона праг, трябва да има законова възможност за сезиране на НАП за събиране на неплатени публичноправни задължения от проверяваните и свързаните с тях лица", обясниха още от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Ню-Йорк не в пълномощията на българската администрация.Няма как да правят проверки там.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече несъотвествието ще е 120 хил. лева, а не както беше досега - 250 хил. лева.Това означава ли че ще отнемат апартаментите в Ню-Йорк на кандидата за генерален секретар на ООН ирина бокова, където несъответствието е няколко стотин хиляди.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Които има апартамент в София ще му се проверяват доходите, бая работа ще падне.