Обмислят минимални цени за чадъри и шезлонги на плажа

Ангелкова: Компании отчитат 50% ръст на резервациите за лятото у нас
Обновена: 11 фев 2016 15:17 | 11 фев 2016 15:00, Анисия Иванова
6
Обмислят минимални цени за чадъри и шезлонги на плажа
Снимка: БТА

Финалната цел на работата по новата концепция за управление на плажовете е да има минимални или нулеви цени за чадъри и шезлонги, защото цената за концесия няма да е водещ критерий. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след откриването на туристическата борса "Ваканция&СПА Експо".

Продължава законодателната работа между първо и второ четене с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие по това да има защитени плажове за природосъобразен туризъм, каквито са "Корал", "Иракли", Карадере".

Включена е и разпоредба, която да регулира къмпирането в посока на това на какво отстояние трябва да има къмпинги. Целта е да има конкретни резултати още за този летен сезон, допълни министърът.

В отговор на въпрос министърът повтори позицията си, че българските планини задължително се нуждаят от още лифтове и от подновяване на скиинфраструктурата, за да има целогодишен екологичен туризъм. Това обаче трябва да стане при спазването на екозаконодателството.

Ангелкова съобщи, че компаниите TUI и "Thomas Cook" отчитат съответно 40 и 50 на сто ръст за българския пазар за лятото. Министърът каза, че е оптимист за летния сезон и за това браншът да може да отговори на очакванията на големите руски туроператори за ръст от 20-30 на сто.

Като цяло за миналата година страната е била посетена от повече от 7 милиона туристи от чужбина, направени са били около 21 милиона нощувки, а приходите от тях са в размер на 1 млрд. лева. Осем милиона са нощувките, направени от българи миналата година. По данни на Евростат страна ни се нарежда на десето място по ръст на нощувките във вътрешния туризъм, коментира министърът, цитирана от БТА.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която също участва в откриването на борсата, съобщи, че миналата година има ръст от 10 на сто в броя на нощувките в столицата, като над 1,8 млн. гости на София са нощували в града.

Ръстът е съответно за българите - 12 на сто, а за чужденците - 10 на сто. В ТОП 5 на броя на чужденци, посетили София, са съответно - Германия - с ръст от 9 на сто, Гърция - 6 на сто, Великобритания - 8 на сто, Италия - 10 на сто и САЩ - 20 на сто. В борсата в Интер експо център участват почти 400 компании.

Ангелкова коментира и пропуснатите ползи за България заради блокадата на българско-гръцката граница. По думите й те "са големи" като министърът уточни, че към момента не разполага с данни за точния им размер.

Тя добави, че досега от бранша не са постъпвали оплаквания заради ситуацията. Нямаме данни за някакъв осезаем спад, зимните ни курорти са пълни, направените резервации са изпълнени, допълни министърът и посочи, че като цяло ситуацията е неприятна и тревожна и ако продължи дълго, несъмнено ще даде отражение върху туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
извънземнийо преди 8 години
по-добре да обмисят пределни цени на хранителните продукти и електроенергията и водата
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Минимална цена, означава цената да не пада под тази цена, а не това да е цената или цените да са под нея. Научете значението на българските думи!В случая тази май говори за ниски цени или в нейните термини за МАКСИМАЛНА ЦЕНА, която да е ниска.
4
0
 
4
 
! Отговори
за сега на Гърция преди 8 години
трабва добре да обмислят щото след някоя година ше стане пустош на морето
3
4
 
6
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Пък ние обмисляме на кой гръцки курорт ще отидем. Че ранните записвания са сега!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето нещо, което всички знаем че няма да стане, защото яките момчета с бухалките, които станаха концесионери по плажовете, най-вече на това разчитат. Да вземат пари за сянка, това си патент на БГ мутрите
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ееее, как бе... чадър+шезлонг на Слънчака за един ден е колкото наема на малък апартамент във Велико Търново... ахахах... не може нулеви цени!