Здравето – първият вот срещу втория кабинет "Борисов"

БСП и ДПС внесоха вота в деловодството на НС с 69 подписа
19
Здравето – първият вот срещу втория кабинет "Борисов"
Снимка: архив Bulphoto

Първият вот на недоверие срещу втория кабинет на премиера Бойко Борисов вече е факт. Той е заради провал в сферата на здравеопазването и беше внесен деловодството на парламента от депутати от БСП и ДПС.

Първият вот на недоверие по време на първия мандат на Борисов също беше заради криза в здравеопазването.

В България обаче правителства не падат с искането на опозицията за предсрочно прекратяване на мандата им, така че тогава правителство оцеля не само при първия вот на недоверие, ами и при следващите три, които бяха за провал в антикризисната политика, за провал във вътрешната сигурност и за провал в политиката на правосъдието.

69 народни представители са сложили подпис под внесения вот на недоверие. Сред тях освен депутати от БСП и ДПС са и двамата независими Велизар Енчев и Георги Кадиев.

Според Хасан Адемов от ДПС се очаква и част от БДЦ са подкрепят внесеното искане и да гласуват за падане на правителството заради здравната му политика.

"Политиката, която се води сега е вредна, голяма част от здравноосигурените нямат достъп на здравеопазване, има структурна бариера с националната здравна карта и друга, която ограничава финансирането на болниците", мотивира се той.

Според левицата има и други аргументи за искане на вот на недоверие - предстоящото въвеждане на доплащане на лекарства, формирането на основен и допълнителен пакет здравни услуги.

Според социалиста Емил Райнов вотът цели и да се види кои е в управление и кой не.

"Може би ще изясним с вота и къде е разделителната линия между тези, които хем са във властта, хем са в опозиция", коментира той след като ДСБ, макар и да остана в РБ, се обяви за опозиция. Заради това пък здравният министър Петър Москов напусна зам.-председателското си място в ДСБ и остана в кабинета.

Самият той преди две седмици се чудеше дали БСП и ДПС ще съберат нужните 48 подписи, за да внесат вота на недоверие в деловодството на парламента. Днес обаче съмненията му бяха опровергани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червени каскети, кога ще почнете да се самозапалвате? Вече е февруари!
15
0
 
3
 
! Отговори
до 12-ти преди 8 години
Добре,кажи кого да изберем като всички са от един дол трънки!Дотук за 26 години никой свестен не беше.
14
4
 
2
 
! Отговори
логично преди 8 години
Москов бръкна в джобовете на бая олигарси-71 затворени инвазивни кардиологии.Де що бабичка и старец остана по селата всички стентове носят!То не останаха хора вече,та те щяха сами да ударят катанеца-той само удари звънеца преди това!
13
2
 
4
 
! Отговори
Герб преди 8 години
Идат избори .дпс трябва да се пренареди. Секира чака герб
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИЗБОРИ 2016 - готови сме
11
2
 
4
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
Отиваш на планина и гледаш Бойко Борисов кара ски.Веднага си задаваш въпроса:-Добре де,защо Шумахер?
10
1
 
1
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Злобата и зависта трябва да са първия приоритет ето един мие завидял в момента еи и за теб има горен радваи се приятелю ама запомни днес аз рева *** утре е твои ред
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко майката муе търкай мненията на твоите противници,иначе неможеш да оцелееш,за по дълго време.Търкай търкай неудобнитети въпросчета муе майката.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли защо гн Премиера се кръсти постояно.Защото още наса му разкрили миналото.Той излъга Америка Е С и България.Виждате ли колко е лаком за власт.Това нормален човек неможе дааго направи.
7
0
 
4
 
! Отговори
Корупцията преди 8 години
Нивото на корупцията в Р България се движи сега от 30 до 50% по всеки проект.Ако корупцията в България се намали до нормалните 10% по всеки одобрен проект заплатите ще скочат с 20%, а пенсиите с 10%.Но това, което са захапали кучетата, може да се вземе от устата им само с по-силно физическо въздействие, с удар.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ще гласува за оставка-Бсп и Дпс а другите как да си тръгнат от това блаженно място горките нат от това блаженно място парламента.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хората в България са крайно разединени както никога до сега,но за сметка на това всички партии в парламента са в съюз както никога до сега
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само ако спрат да крадът тогава ще се пооправи България
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОСТАВКА , мошеници и крадци !
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А хората на Радан , нали са опозиция не са ли се подписали 8 те депутатина ....нищо , че са опозиция но продължават да си заемат постовете
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да покажат, че и те нещо вършат...ней за друго!