В цените на горивата – много сланина

Цените трябва да са като във Варна, заяви Трайчо Трайков
12 фев 2016 09:05, Анисия Иванова
98
В цените на горивата – много сланина
Архив: Булфото

За да са нормални цените на горивата, трябва да са горе-долу като тези във Варна. Това каза енергийният експерт Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката от първото правителство на ГЕРБ.

В ефира на bTV той коментира темата заедно с говорителя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гавраилов.

"Виждате как една бензиностанция във Варна промени нещата и всички започнаха да се съобразяват с нея. Много сланина има още в тези цени. И на други места има такива независими бензиностанции", обясни Трайчев.

По думите му цените на горивата в България са третите най-високи от 28-те страни в Европейския съюз (ЕС) и с 10% над средните на пазара. "Изпреварват ни Малта и Дания, без акцизи и ДДС. Електроенергията пък е най-евтината в ЕС и с 40% по-евтина от средното за Съюза и пак имаме претенции към цената“, каза той.

Ако високите разходи за местното производство бяха проблем, както се твърди, то той би трябвало лесно да се реши чрез внос, тъй като местното производство е по-малко от половината от пазара, който се продава в България. Така че явно на вноса му се пречи или не е възможен, продължи Трайков.

По думите му трябва да се провери в две посоки – собствеността на акцизните складове, през които трябва да мине горивото, преди да стигне до бензиностанциите, и евентуално някакви договорки между продавачите на дребно.

На въпрос може ли пазарът да сработи така, че да има конкурентна среда и цени, Трайков посочи, че "всички от доста време чакаме секторния анализ на КЗК“.

Анализът е към финала си. От началото на годината беше променен Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и ни беше дадена възможност да работим с осигурителна и данъчна информация, каза Гавраилов.

"Имаме обещанието и очакваме да получим в изключително експресен порядък информация от данъчните и от митниците. Така ще имаме възможност да погледнем на този пазар и от друга страна – от гледна точка на информацията, която има в държавните органи. Създали сме организация в момента, в който получим тази информация, максимално бързо да приключим анализа", допълни той.

Искам да разсея заблудата, че ако КЗК постигне заключение, че има картел в този пазар и наложи големи глоби, това незабавно ще повлияе на цените – ще има глоба, която ще влезе в бюджета, но това не означава, че цените ще бъдат повлияни моментално, посочи той.

Трайков обаче смята точно обратното, "защото 10% глоба върху оборота е горе-долу колкото картелната надценка, т.е. ще им стане по-евтино да играят по правилата".

Гавраилов посочи, че в условията на пазарна икономика няма институция, която да пита даден търговец защо продава на определени цени. Вариантът е както на пазара на електроенергия – да има държавна намеса. Това е въпрос на политически избор. Всяка регулация на свободен пазар минава през държавна намеса.

"Аз не съм "за" държавна намеса. Държавната намеса трябва да се изразява в мерки пазарът да остане свободен“, но точно тези мерки не се случват, коментира Трайков.

Гавраилов каза, че КЗК е готова с голяма част от заключенията в секторния анализ, но отказа да разкрие повече подробности.

"Преди три години сме дали нашите изводи, посочили сме възможни решения. Сега да видим дали нещо се е променило в обстановката от тогава".

Той припомни, че от 5 години има предложение да се въведе лична наказателна отговорност при картелни договорки, каквато практика има в повечето европейски страни, досега няма внесено такова законодателно предложение.

На въпрос колко трябва да паднат цените, за да са нормални, Трайков отговори: "при всички положения трябва да е под средното за ЕС без ДДС и акцизи, или горе-долу това, което виждаме във Варна“.
 


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пендела да се поинтересува каква еразликата в заплатите и тогава да дава ,, кампетентното си мнение защото ако беше щяха да го вземат и при второто
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Щатите бензина вече е по евтин и от минералната вода и от обикновената вода и от въздуха ако продаваха въздух, един компютър не могат да научат на български ей, от къде пък го измисли нетни, евтин бе уиндолсе
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво се карате бе ние сме по братските цени петрола падна ЧЕТИРИ ПЪТИ на световните пазари но нашите братски цени не мърдат или някой ще каже паднаха с 40 процента у нас, все с 4 започва нали ? 4 ПЪТИ и 40% но за съжаление не са и 40 % а по малко даже
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Щатите бензина вече е по нетни и от млякото и от минералната вода и от обикновената вода и от въздуха ако продаваха въздух
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Винету -

Старо ти е инфото, в САЩ петрола вече е 27 долара за барел всичките им кладенци и складове за резерви са пълни на максимум на всичкото отгоре почнаха и да изнасят след 40 годишна забрана
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елементарно е , моля ви се не сме иди.оти всеки който се опитва да брани русия че ни продават най скъпите горива в ЕС е или руски трол или руски майкопродажник, друг варят няма
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поправка от редакцията

В цените на горивата много ПРУСКА сланина

На бензиностанцията до нас в Оклахома сити е под е долар и двадесет цента за 3,8 литра

И в Америка също има сланина но РУСКАТА сланина е бая повече
54
0
 
4
 
! Отговори
Винету - преди 2 години
Виж №82
Опитах се да опиша просто нещата за ви е ясно.
Цената от 0,55лв е крайна цена на бензиностанцията в Австрия без ДДС и Акциз.
Тоест в 0,55лв те имат всички други разходи.

Друг е въпроса аз ако реша да карам гориво от Австрия до Тук.
1. Първо - ще е купувам по евтино, защото ще я взема от дистрибутор или производител на едро.
2. Може да се окаже дори че транспорта няма да оскъпи кой знае колко, има и вероятност и да не го оскъпи изобщо.
3. Дадох пример и с Румъния.
53
0
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 2 години
След като се изясни каква е реалната пазарна цена на горивата и че големите вериги бензиностанции си слагат отгоре едни 20%-30% чиста печалба над нормалната такава по картелно споразумение, за което "държавата" СПИ (!!??). Да попитам:
ПОРАДИ КАКВА ПРИЧИНА ОВЦЕТЕ ТЪРПЯТ ДА ГИ ДОЯТ И СТРИЖАТ ?
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Винету -

Браво, Винету. Абсолютно индианска сметка си направил.
при 0,55лв цена на стока имаш 10% транспорт. т.е. веднага отиваш на 0,61 + 50% акциз = 0,92
Ако си сложиш 20% печалба, което е малко, защото от нея ще трябва да плащаш заплати на персонала, подръжка на бензиностанцията и т.н. отиваш на 0,92 + 20% = 1,10.
1,10+ 20% ДДС = 1,32лв мининмум.
отделно от това трябва да плащаш и ДОД 10% ако изобщо излезеш на печалба.
Така че минималната ценаре около 1,50лв. и си на ръба на фалит
51
1
 
24
 
! Отговори
Винету - преди 2 години
Заключение към предходното
румънската нафта у нас ще се продава за 1,35лв
Австрийската нафта ще се продава у нас за 0,99 лв
РАЗБИРАТЕ ЛИ МЕ

Проблемът е че никой няма право да внася нафта, а уж сме в ЕС и няма граници
50
5
 
0
 
! Отговори
ай сега преди 2 години
До Анонимен75
и тогава нямах очила но пред мене хора купуваха всеки ден по 10-12 хляба !!! от същите палети им го даваха...и не беше брак
49
0
 
4
 
! Отговори
Винету - преди 2 години
Явно не ме бива в обяснията. Ето още един опит
цените на дизела към днешна дата за целия ЕС - https://energy.eu/fuelprices/
Цената на бензиностанция в Австрия - 0,55лв без данъци 1,66 лв с данъци /150%акциз и 20% ДДС/.
Ако купя тази нафта от Австрия и я продам в БГ, то няма да плащам акциз и ДДС там а тук.
Тоест цената ще е 0,55+50%+20%= 0,99лв. Повтарям 0,99лв крайна цена
Ако купя тази нафта от Румъния и я продам тук. Там е 0,75 без данъци, 1,91лв крайна
то в БГ ще е 0,75+50%+20% =1,35лв
48
2
 
1
 
! Отговори
а бе преди 2 години
До 74
боко тва да не си ти ? щото както в лондон отговаряш...аз едно те питам ти друго отговаряш !! айде като е нормална процедура цитирай КОГА ецб е фиксирала някакъв курс ....като не знаеш просто не ми отговаряй...въшвиндст ду ,спариши
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 69:
Точно свободния пазар надува балони и създава дизбаланси. Картинката от статията ясно ооказва това. Просто няма как дизела да е на цената на бензина, при условие, че производството му е близо двойно по-евтино, да не говорим за картелните цени на горивата въобще..
46
4
 
2
 
! Отговори
странно преди 2 години
До Анонимен 69
викаш при регулация имаш балони...и каква точно регулация имаше в щатите , че избухна балона през 2008 ?? защо ли сега се опитват да въведат регулации за да не позволят нов балон ?? ейй тия хамериканци пак не са разбрали....я звънни на обамата
45
2
 
3
 
! Отговори
да ти преди 2 години
До 66
го повторя на български...кога ,на коя дата ецб или фед са променили курса на еврото или долара чрез РЕШЕНИЕ ??? това , че могат частично да го контролират чрез наливайки ликвидност с изкупуване на книжа или чрез лихвените % е едно но чрез решение не помня да са го правили .първо ми говориш за свободни пазари а после ,че било добре цената на валутата да се контролира и изкуствено понижава !!! я реши свободен ли да е пазара или изкривен
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

При цена от 100 долара за барел и сега при цена 30 долара за барел цените на бензина у нас са едни и същи .
--------------

Tи от лудницата ли пишеш?
Цените от времето на $100 за барел паднаха с 30%
43
2
 
6
 
! Отговори
Винету - преди 2 години
В САЩ петрола също е 30 долара
нафтата и ме 0,30 лв
Нашата е 1,80лв, дори да махна 50% Акциз и 20% ДДС, пак остава , базисна цена 1,00 лв/Акциз 0,50лв, ДДС 0,30лв/

Оня Мухлию Злааатев, оня ден каза по БТВ че акциза бил 1,00лв и за това цената е висока и не зависи от цената на петрола.

КАЗВАМ, Акциза не е 1,00лв, а 50%.
Тоест ако петрола е паднал с два пъти , то и акциза приблизително трябва да падне почти 2 пъти, защото е %, а не твърда сума
42
2
 
1
 
! Отговори
дедо преди 2 години
До Анонимен 56
не знам с какво си се занимавал при тошо но аз тогава се редях на опашки за хляб и знам колко го плащах и знам колко например струваше пшеницата. хората купуваха хляб да хранят прасетата защото беше по-евтин от зърното от което го правиха !!!