В цените на горивата – много сланина

Цените трябва да са като във Варна, заяви Трайчо Трайков
12 фев 2016 09:05, Анисия Иванова
98
В цените на горивата – много сланина
Архив: Булфото

За да са нормални цените на горивата, трябва да са горе-долу като тези във Варна. Това каза енергийният експерт Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката от първото правителство на ГЕРБ.

В ефира на bTV той коментира темата заедно с говорителя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гавраилов.

"Виждате как една бензиностанция във Варна промени нещата и всички започнаха да се съобразяват с нея. Много сланина има още в тези цени. И на други места има такива независими бензиностанции", обясни Трайчев.

По думите му цените на горивата в България са третите най-високи от 28-те страни в Европейския съюз (ЕС) и с 10% над средните на пазара. "Изпреварват ни Малта и Дания, без акцизи и ДДС. Електроенергията пък е най-евтината в ЕС и с 40% по-евтина от средното за Съюза и пак имаме претенции към цената“, каза той.

Ако високите разходи за местното производство бяха проблем, както се твърди, то той би трябвало лесно да се реши чрез внос, тъй като местното производство е по-малко от половината от пазара, който се продава в България. Така че явно на вноса му се пречи или не е възможен, продължи Трайков.

По думите му трябва да се провери в две посоки – собствеността на акцизните складове, през които трябва да мине горивото, преди да стигне до бензиностанциите, и евентуално някакви договорки между продавачите на дребно.

На въпрос може ли пазарът да сработи така, че да има конкурентна среда и цени, Трайков посочи, че "всички от доста време чакаме секторния анализ на КЗК“.

Анализът е към финала си. От началото на годината беше променен Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и ни беше дадена възможност да работим с осигурителна и данъчна информация, каза Гавраилов.

"Имаме обещанието и очакваме да получим в изключително експресен порядък информация от данъчните и от митниците. Така ще имаме възможност да погледнем на този пазар и от друга страна – от гледна точка на информацията, която има в държавните органи. Създали сме организация в момента, в който получим тази информация, максимално бързо да приключим анализа", допълни той.

Искам да разсея заблудата, че ако КЗК постигне заключение, че има картел в този пазар и наложи големи глоби, това незабавно ще повлияе на цените – ще има глоба, която ще влезе в бюджета, но това не означава, че цените ще бъдат повлияни моментално, посочи той.

Трайков обаче смята точно обратното, "защото 10% глоба върху оборота е горе-долу колкото картелната надценка, т.е. ще им стане по-евтино да играят по правилата".

Гавраилов посочи, че в условията на пазарна икономика няма институция, която да пита даден търговец защо продава на определени цени. Вариантът е както на пазара на електроенергия – да има държавна намеса. Това е въпрос на политически избор. Всяка регулация на свободен пазар минава през държавна намеса.

"Аз не съм "за" държавна намеса. Държавната намеса трябва да се изразява в мерки пазарът да остане свободен“, но точно тези мерки не се случват, коментира Трайков.

Гавраилов каза, че КЗК е готова с голяма част от заключенията в секторния анализ, но отказа да разкрие повече подробности.

"Преди три години сме дали нашите изводи, посочили сме възможни решения. Сега да видим дали нещо се е променило в обстановката от тогава".

Той припомни, че от 5 години има предложение да се въведе лична наказателна отговорност при картелни договорки, каквато практика има в повечето европейски страни, досега няма внесено такова законодателно предложение.

На въпрос колко трябва да паднат цените, за да са нормални, Трайков отговори: "при всички положения трябва да е под средното за ЕС без ДДС и акцизи, или горе-долу това, което виждаме във Варна“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До ВинетуПроблемът е, че у нас няма т.нар. "свободен пазар", който да регулира цените. Нямаше конкуренция при ценообразуването. Колкото и да не харесвам Марешки заради мутренското му поведение, не мога да отрека, че има достатъчно смелост да се намеси на този пазар. Явно могат да се свалят цените, щом той го прави. Едва ли е толкова наивен , за да продава на загуба...
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tezi ceni sa dvoino poveche ot tezi v Avstralia
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевЕй шизофреник. Фамилия "Гарднет" в английският език НЯМА. Пий си хаповете и спри да пишеш!
18
2
 
2
 
! Отговори
явно не преди 8 години
До Анонимен 27си схватлив...говоря за средна заплата на хората по веригата САМО за производство и дистрибуция на горивата. техните заплати влизат в цената на горивата и понеже те са по-ниски от заплатите в другите страни поне 2-3 пъти е нормални и горивата да са по евтини. с колко процента по-евтини ако ми кажеш колко % са разходите за труд
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОЙКО, НАШИЯ ГЕРОЙ, ДА НЕ СИ ДРАПА *** АМИ ДА ДЕЙСТВА
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да сме бедни като съдран чувал, но продължават да ни тупат и блъскат, а от съдраният чувал продължава да пада брашънце...ама вече кърваво...
15
0
 
5
 
! Отговори
гоше преди 8 години
До Георгизаеми тегли ти и твоето семейство,залагай имоти ,жена ,деца ....каквото искаш . ясно , че за теб няма проблем държавата да тегли заеми ...ако си на държавна хранилка не ги плащаш ти а всички работодатели и работници от частният сектор. на теб даже в администрацийката може и заплатата да ти вдигнат с такива заеми...да не се бонтуваш и правилно гласуваш
14
0
 
4
 
! Отговори
токо преди 8 години
до 10Хората ти обясниха .че трябва да се сравняват цените без ДДС и акцизи,а относно това ,което си написал за Румъния е чиста лъжа-цената тук в момента на дизела е м/у 4,1-4,4 леи в зависимост от бензиностанцията,а вчера купих евра на курс 4,505,така че в евро е около 0,93.
13
1
 
2
 
! Отговори
до всички преди 8 години
пишещи тук независимо коя теза защитават , че са високи или ниски спрямо ес просто да представят нещо приблизително като данни каква част от производствените разходи и тези по дистрибуция и продажба се дължат на заплащането на раб. сила по веригата. всички останали разходи са подобни но не може да се твърди , че при средни заплати в България от 500 евро и 1300 в старата ес цените трябва да са същите !!
12
1
 
0
 
! Отговори
Винету преди 8 години
https://energy.eu/fuelprices/Diesel и безоловно гориво Цена ComponentsAugust 18, 2015Diesel (Gazole, Gasóleo)преизчислено в леваСтранаЦена без акциз и ДДСАкцизиДДСЦена на дребно% акциз% ДДС
11
1
 
6
 
! Отговори
Бай Гуню преди 8 години
Това което казва Трайков е вярно. Сравнете цените сами :https://energy.eu/fuelprices/А този бухал 10 е или платен *** или малоумниксравняват се цени бед ДДС и акциз, щото БГ акциза е 50%, а в другите е 100-144%акциза и ДДС то отиват в държавата а остатакъ остава в търговеца. При нас акциза е по нисък и остатъка го *** Златев
10
1
 
8
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 8 години
И какво като има такава комисия?Както всички други комисии си живуркат с високи заплати и се правят,че работят.Истината е,че в България няма свободен пазар,че няма конкуренция.Д-вата отдавна е парцалирана,а кметовете и областните управители са се превърнали в местни феодали.Ние сме всичко друго,но не и нормална д-ва с работещи институции,с върховенство на з-на,с взаимно уважение и др.Тук всичко е имитация.Лошото е,че последствията са толкова големи,че не е ясно дали могат да се оправят.
9
1
 
1
 
! Отговори
и колко преди 8 години
До Анонимен7е БВП средно на човек в ес и колко е този в България ? защо говориш само за цена на труда като цената на труда е процент от произведеното . не можеш да очакваш % на труда да е например 70-80 % от произведеното защото никой не произвежда на загуба
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vav ispania gorivoto e 86sentimo pri zaplata 1300evro
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Електроенергията пък е най-евтината в ЕС и с 40% по-евтина от средното за Съюза и пак имаме претенции към цената,защо се гледа в чуждо канче, как е в ес и при нас? Къде било по-евтино, къде по-скъпо. Ние сме последна дупка на кавала във всяко едно отношение. Нека първо доходите и цените станат като европейските, тогава говорете кое е скъпо, и кое не е. Аман от икономисти, които сега говорят как трябва да е, а докото нещата бяха в тяхните ръце, направийа едно голямо нищо.
6
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Абе малоумици КЗК когато набара картел има проаво да прави проверки и да пита защо всички продавтате виксирана НАДЦЕНКА а не цена.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А че защо цени гледаме, то човек има и доходи. Може не всеки, де. За тока говоря. Кажи го цена на труда. Там как сме и имаме ли претенции. Знам, че нямаме, питам си тъй, за заяждане. Ама той бай *** нивга не е опозиция, та и аз тъй, шегувам се, ха-ха-ха. Нали.
4
4
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Е щом такъв "експерт"го казва,значи требе да е верно?
3
0
 
60
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
А присъдите срещу българските политици са със 100% по-ниски от средните за ЕС. Да се вземат мерки!
2
0
 
67
 
! Отговори
Гайо преди 8 години
Чакаме Марешки и в София