Законни ли са милионите в КТБ?

Проф. Панайотов: Това е въпросът, а не кой къде ги е вложил
Обновена: 12 фев 2016 13:00 | 12 фев 2016 12:55,
6
Законни ли са милионите в КТБ?
Снимка: bgonair.bg

Със законен произход ли са милионите в КТБ - това е един от основните въпроси, а не кой къде си ги е вложил, смята специалистът по наказателно право проф. Пламен Панайотов.

Проверката трябва да я направят съответните институции, а на Инспектората към ВСС му бяха дадени допълнителни правомощия, коментира той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Всеки има право да се съмнява в една или друга проверка, но в действащото законодателство само ВСС и инспекторатът към него могат да правят такива надзори. По-важно е, че ако има данни за извършени престъпления или административни нарушения има цялостна система от органи, които са призвани по закон да откликнат на такива съобщения, да бъдат образувани съответните производства и да се стигне докрай", обясни проф. Панайотов.

По думите на специалиста България е на първо място по относителен процент на осъдителните присъди сред държавите в ЕС. Според него фокусът на общественото мнение е изместен, "защото тези, които поддават информация за съставянето на докладите на ЕК, дават само една малка част от наказателните дела, които се водят в България - знаковите дела". Трябва да се видят причините, заради които не се стига до осъдителни присъди, посочи той.

Фокусът е изместен и от основния проблем за обществото, свързан с казуса "КТБ", заяви още проф. Панайотов. Той смята, че обществото трябва да бъде уведомено къде са отишли огромните ресурси, които то покри с данъците си чрез ФГВБ.

Специалистът по наказателно право коментира и работата на ВСС. Според него членовете на Съвета са съсредоточени върху интриги и дразги, а не върху основното - неслучайно ВСС се нарича "правителството на съдебната власт".

"Съгласно действащата Конституция, ВСС е единственият орган в държавата в участието, на който в излъчването на представители участват и трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна", отбеляза експертът.

Не е възможно независимостта на съдебната власт да се третира като независимост от държавната власт в България, подчерта проф. Панайотов. По думите му независимостта на съдебната власт е независимост от гледна точка на гледането и решаването на съответните дела.

"С други думи не е случаен фактът, че критиките в доклада на ЕК се отправят към българската държава и се дефинират за трите власти. Само обединени трите власти, а не демонстрирайки една непоносимост и в битка помежду си за надмощие, биха отговорили за стандартите, които се очакват за България в тази област", добави той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ВССКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо гледат депозитите, от депозиране не фалира банката а от кредити
5
1
 
39
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
ПЛАМЕНЕ НЕ ОТКЛОНЯВАИ ОСНОВНИЯ ВЬПРОС----КОИ КОЛКО ПАРИ НЕ Е ВЬРНАЛ КАТО Е ТЕГЛИЛ КРЕДИТ АНЕ КОИ КОЛКО ИМА ДЕПОЗИТ ПОКАЖЕТЕ ТОЗИ СПИСЬК АКО ИМАТЕ СМЕЛОСТ
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се - особено тези на банкянеца. Краде си на воля милиарди и никой не може да му каже копче. Цялата държава е негова, обърнал я на бащиния и си прави каквото си ще.
3
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но има и друг въпрос - за невърнатите кредити!!!
2
5
 
31
 
! Отговори
Аре, и тоя изпълзя преди 8 години
Това, което е сигурно от данните, които имаме до момента е, че финалният резултат за усвояването на еврофондовете ще бъде по-висок от 95%. Това показва справката към момента, от тук нататък числото може само да расте, не и да пада надолу.Когато говорим за 2015 г., искате ли да ви припомня какви бяха прогнозите за растеж в края на 2014 г. между 0,6% и 0,8%. Резултатът, който бе постигнат в края на годината, е повече от 3 пъти по-висок от направените прогнози.
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Викаха им ревизионни актове и те трябваше да бъдат 16 на почти половината от най-високаите зидарски степени демек актове,актове,актове ...