Решение за Сирия? Само с преговори!

Президентът Плевнелиев разговаря с краля на Йордания Абдула ІІ
Обновена: 13 фев 2016 16:02 | 13 фев 2016 16:00, Веселина Йорданова
59
Решение за Сирия? Само с преговори!

Политическите преговори са единственият начин за постигането на устойчиво решение за спиране на насилието в Сирия. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и на Абдула II Бин Ал Хусейн, крал на Хашемитско кралство Йордания, които разговаряха днес в рамките на 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Президентът подчерта, че страната ни и ЕС следят с тревога кризата в Близкия Изток и изрази признателност за усилията на Йордания, и лично на крал Абдула II, за разрешаване на конфликтите в региона. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава и крал Абдула II бяха единодушни, че терористичната дейност на Ислямска държава е основен фактор за дестабилизация на Близкия Изток и на съседните региони и изисква координирани и целенасочени усилия от страна на цялата международна общност за противодействие на тероризма и екстремизма. Йорданският крал подчерта, че е много важно да не се допусне разпространение на радикалния ислям в региона на Балканите.

"Прекратяването на гражданската война в Сирия и включването на представители на влиятелни групи от сирийското общество в политическия процес е начинът за спиране на огромния бежански поток към съседните на Сирия страни и впоследствие към Европа", отбеляза българският държавен глава.

Европейският съюз е готов да разшири подкрепата си за всички държави, които носят основната тежест по приемането на бежанци от конфликтите в Близкия Изток и България е част от тези усилия, увери по време на срещата президентът Плевнелиев.

В Йордания има над 1 млн. бежанци от Сирия и страната е добър пример за успешна интеграция на търсещите убежище, чрез осигуряването на достъп до образование и възможности за работа. България също е добър пример за толерантното съжителство на различни религиозни общности, посочи още държавният глава.

По време на срещата президентът Плевнелиев подчерта, че между България и Йордания съществуват отношения на взаимно доверие, като двете страни споделят общи позиции по актуалните въпроси от регионалния и международния дневен ред. Росен Плевнелиев оцени високо партньорството на двете държави и в рамките на международните организации.

Държавният глава посочи, че активизирането на политическия  диалог е предпоставка и за последващо развитие на двустранното икономическо сътрудничество и динамизиране на бизнес отношенията. През последните години двустранният стокообмен надхвърля 130 млн. долара и беше изразено общо желание за неговото увеличаване, както и за насърчаване на туристическия обмен между България и Йордания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Дано не ни е излагал много наш плевньо.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова ме е срам от този неудачник, че броя дните до края на мандата му. Защо сме били толкова сбъркани, за да го изберем, не знам.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Късно вечер,след,като измие чиниите,другаря прецедент,тайно изпива 50гр виски,след тази мега доза,той започва да вижда себе си,като значим политико икономически фактор и на разсъмване някое величество,или чуждестранна,,глава"слушат брътвежите му.
13
0
 
20
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Нашичкия *** плEVNелиев е най-добре на такива срещи да мълчи поне няма да ръси умности и да ни излага.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да дyха модераторе и ти да го дyхаш!
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя неадекватник няма ли да му свърши мандата най-накрая????????
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашичкият пак се е олял с витиевати безсмислици. Величеството вече,ще се крие зад ъгъла,само,като го мерне.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абдула втори разговарял с Будала първи.
8
0
 
11
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Президента е много щастЛИФТ на снимката.
7
0
 
21
 
! Отговори
??? преди 8 години
Странно! Крал Абдула е изключително начетен и умен крал. Какво може да си говори с Плевнелиев, който е случайно сложен за президент и е много под нивото на крал Абдула?! В Йордания от години е много сложно точно заради беажнците. Доскоро заради палестинските бежанци, а сега и бежанци бягащи от ИДИЛ.
6
0
 
19
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Предлага, преговорите с ИД да се водят от нашия президент, да заминава и то веднага, ще ръкопляскаме яко.
5
0
 
26
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Плевньо къде е тръгнал да дава мнения. За разлика от нас Йордания бомбардира Сирия и има право да говори, но нашия мишок къде се бута.
4
1
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
prebirete si go ve4e dostata4no se posmqxa xorata navan
3
0
 
19
 
! Отговори
Смях преди 8 години
будала говори с абдула ХА ХА ХА
2
0
 
29
 
! Отговори
БГ преди 8 години
НЕ ЗНАМ ЗАЩО,АМА КАТО ГО ВИДЯ МЕ Е СРАМ,ЧЕ МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ ТАКЪВ ЧОВЕК.
1
0
 
16
 
! Отговори
хахахаха преди 8 години
Росен Пленвенлиев брато, разговаря за сорийският конфликт... Хаххахахаххахаа