Решение за Сирия? Само с преговори!

Президентът Плевнелиев разговаря с краля на Йордания Абдула ІІ
Обновена: 13 фев 2016 16:02 | 13 фев 2016 16:00, Веселина Йорданова
59
Решение за Сирия? Само с преговори!

Политическите преговори са единственият начин за постигането на устойчиво решение за спиране на насилието в Сирия. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и на Абдула II Бин Ал Хусейн, крал на Хашемитско кралство Йордания, които разговаряха днес в рамките на 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Президентът подчерта, че страната ни и ЕС следят с тревога кризата в Близкия Изток и изрази признателност за усилията на Йордания, и лично на крал Абдула II, за разрешаване на конфликтите в региона. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава и крал Абдула II бяха единодушни, че терористичната дейност на Ислямска държава е основен фактор за дестабилизация на Близкия Изток и на съседните региони и изисква координирани и целенасочени усилия от страна на цялата международна общност за противодействие на тероризма и екстремизма. Йорданският крал подчерта, че е много важно да не се допусне разпространение на радикалния ислям в региона на Балканите.

"Прекратяването на гражданската война в Сирия и включването на представители на влиятелни групи от сирийското общество в политическия процес е начинът за спиране на огромния бежански поток към съседните на Сирия страни и впоследствие към Европа", отбеляза българският държавен глава.

Европейският съюз е готов да разшири подкрепата си за всички държави, които носят основната тежест по приемането на бежанци от конфликтите в Близкия Изток и България е част от тези усилия, увери по време на срещата президентът Плевнелиев.

В Йордания има над 1 млн. бежанци от Сирия и страната е добър пример за успешна интеграция на търсещите убежище, чрез осигуряването на достъп до образование и възможности за работа. България също е добър пример за толерантното съжителство на различни религиозни общности, посочи още държавният глава.

По време на срещата президентът Плевнелиев подчерта, че между България и Йордания съществуват отношения на взаимно доверие, като двете страни споделят общи позиции по актуалните въпроси от регионалния и международния дневен ред. Росен Плевнелиев оцени високо партньорството на двете държави и в рамките на международните организации.

Държавният глава посочи, че активизирането на политическия  диалог е предпоставка и за последващо развитие на двустранното икономическо сътрудничество и динамизиране на бизнес отношенията. През последните години двустранният стокообмен надхвърля 130 млн. долара и беше изразено общо желание за неговото увеличаване, както и за насърчаване на туристическия обмен между България и Йордания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ АКО СЕ НАМЕСЯТ САУДИТСКА АРАБИЯ И ТУРЦИЯ БОЙ И ПО ТЯХ ДОКАТО СЕ ОСВОБОДИ СИРИЯ И ОТ ..УМЕРЕНАТА ОПОЗИЦИЯ ПОДДЬРЖАНА ОТ САЩ И ТУРЦИЯ
35
0
 
11
 
! Отговори
пешо преди 8 години
Спри бе човеко да говориш глупости!Не виждаш ли ,че си бита карта в България и света.
34
0
 
12
 
! Отговори
80834 преди 8 години
дали президентката е удовлетворила краля на Йордания??!! Сигурно...
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ли Президенто--бе...Стига с този ПиАр---каквото и да пишете,народа МНОГО го "обича".....
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прецедента явно не знае приказката - всяка мишка да си знае гьола!И напира ли напира да се вре из котараците, да им покаже какъв лъв е...Лошото е, че заради неговите плоски скечове в политиката, цял народ ще страда...
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разговори между двама неазависими,тоес нищо не зависи от тях.Плевнвлиев е най независимият.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тези се преговаря най добре на езика на АК-74М: Татататататататататататата....
29
4
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Да не сте прекалил с алкохола?. То напълно нормално е, днес е събота.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги на тоя свят ще има бежанци.Проблемът е в прекаленото им хуманно третиране.Няма държава на планетата Земя която да е бенефицирала от бежанци.*** бълнувания как щяли да вдигат някакви икономически показатели са все едно да вярваш,че Луната е направена от сирене.
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С терористи не се преговаря .. меката китка да посочи с кой ще преговаря.
26
2
 
22
 
! Отговори
до 32 някой преди 8 години
Каква поема сте изписал ! Но в случая тя показва вашите топли чувства към ислямските терористи срещу които се бори този "терорист" според вас Асад. Много интересно. Вие сте с Европа обичате НАТО. Вие сте срещу Русия и Асад. А точно те воюват срещу терористите. Или страдате от раздвояване на личността или сте протурски ислямист. Аз обичам Русия , мразя НАТО, България я обичах до 1989 година
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 32Затова ли се увеличиха УБИИСТВАТА, КРАЖБИТЕ,ИЗНАСИЛВАНЕТО .Може би заради+" Демокрацията "и твоята вяра в НАТО която с агресия налага диктатура?????
24
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Росен е велик българин! Напред!
23
24
 
1
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 29Аз не съм ти другар а господин. А другарчетата ще си ги намериш при твоите друзя и товарищи Медведев и Путин. В свободна Европа и НАТО сме само господа. Достатъчно ясно ли се изразих?И не съм ти евроатлантик, а на първо място обикновен човек и българин, който иска да живее и диша свободно, без опеката и задушаващата мечешка прегръдка на твоите другари от Русия.А женствените са тези, които искат сладки приказки с топ терориста Асад и не смеят да му се противопоставят.
22
1
 
17
 
! Отговори
ПОп преди 8 години
Човека се гласи за втори мандат ,а вие го хулите.Нали Тиквата ,каза."И МАГАРЕ ,ДА ПОСОЧА ПАК ЩЕ ГО ИЗБЕРЕТЕ "Българите са прости/Щом гласуват за мен/
21
0
 
13
 
! Отговори
някой преди 8 години
Гледах по CNN репортаж за сирийските бежанци в Йордания.Живеят в огромен лагер със всички удобства. Пазаруват от специален супермаркет напълно безплатно - отиват и си взимат каквото им трябва.Но много от тях живеят извън лагера.Търсят работа нелегално, защото нямат право.Но местните, макар че също са мюсюлмани, вече не ги искат.Защото им вземат работата, освен това непрекъснато имат конфликти с тях.Та значи, въпреки че и те са мюсюлмани, има същия страх от тях както у нас и както в Европа.
20
4
 
16
 
! Отговори
до 28 някой преди 8 години
Абе другарю, да не сте "някой" изключително нежен,бял и женствен евроатлантик?
19
26
 
1
 
! Отговори
някой преди 8 години
Решение за Сирия? Премахването на Башар Ал Асад от властта - по един или друг начин.И ако това не може да стане по мирен път, значи явно трябва да стане по военен път.Дано да съм лош пророк, обаче хващам бас, че докато този топ терорист Асад е на власт, в Сирия мир няма да има. Той не е в състояние вече да управлява, дори Путин лично да отиде при него.
18
0
 
16
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ АКО СЕ НАМЕСЯТ ТУРЦИЯ И С АРАБИЯ ---ОГЬН ДОКАТО ШАВАТ АСАД НЕ ГИ Е КАНИЛ НА МАСАТА
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ни занимавате в съботният ден с този евроатлантически индивид?. Моля ви се, не ни разваляите настроението