Борисов спрял "Хемус" заради съмнения за далавери

Фирмите изпълнители били свързани с Пеевски и Златев
Обновена: 15 фев 2016 21:25 | 15 фев 2016 19:24,
77
Борисов спрял "Хемус" заради съмнения за далавери
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов призна, че процедурата за строежа на новите участъци на магистрала "Хемус" е спряна, защото за нея витаят съмнения.

Още по темата

"Търгът за АМ "Хемус" бе направен законно, но заради обществените съмнения около него, реших да го отменя", заяви Борисов пред журналисти в Прага, където е на среща на Вишеградската четворка.

"В обществото витае, че едната фирма изпълнител е свързана със Златев, а другата с Пеевски, въпреки че по документи нямат връзка", каза премиерът.

Той уточни, че той нямало да допусне такива съмнения. Попитан защо спира сделка по съмнения, премиерът отговори: "Да кажем, че и аз нещо съм проверил".

За да не бъде съдена държавата от двете компании, премиерът е наредил търгът да бъде отменен заради липса на пари. Общата стойност на двата лота е 800 млн. лв.

"Затова по документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме. Говорил съм с финансовия министър за утре да ги подсигури, когато пуснем новия търг да бъде обезпечен", изтъкна Борисов.

Той обеща, че двата лота на "Хемус" ще бъдат строени, но след нов търг, след който да не остават съмнения в обществото.

Премиерът заяви още, че иска всичко да излезе налице за КТБ и е разпоредил на финансовия министър да изпрати писмо на фирмата, която търси активите на банката да разсекрети информацията за нея.

"Искам всичко да излезе налице за КТБ и Сметната палата да провери дали парите от депозитите на публичните личности са в техните декларации. Информацията ще бъде публично оповестена и дадена на главния прокурор. Както го познавам по неговите действия, се надявам виновните незабавно да бъдат привикани и ако има състав на престъпления, да си го понесат", каза още Борисов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
19
 
! Отговори
"Османци ли сме преди 8 години
"Странно до преди няколко дни нямаше проблем да изберат фирма на Пеевски.След като "турския режим на ердоган" забрани на Пеевски да влиза в турция,веднага в знак на солидарност,толерантност и васална зависимост,българския премиер скочи срещу Пеевски,при условие,че неговото правителство го е одобрило за изпълнител.Как също министри на Ръб и ГЕРБ внесоха забранени в целия ЕС турски ваксини за имунизация на малки български дечица в нарушение на цялото европейско здравно законодателство?"
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От глупав по-глупав!
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Долни, мръсни гадове са онези, които твърдят, че съм спрял процедурата по търга за строежа на автомагистрала "Хемус" заради външен натиск.""... обадил съм се на финансовия, още утре да бъдат осигурени тиа 800милиона и да бъде открита НОВА процедура!""... открита и честна. ПРОЗРАЧНА пред медиите и обществото..."И това отвратително *** е още Министър-председател на Родината ни?!Майко мила!
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега избраните за победители в този търг ще осъдят държавата за милиони и то без да са си мръднали пръста. Номерът на Тиквата, че днес по документи няма пари, но утре ще има е направо смешен. Още повече че той го обавява публично и сега даже и студент по право може да спечели дело срещу държавата
1
0
 
10
 
! Отговори
Гьовенде преди 8 години
Долни, мръсни гадове са онези, които твърдят, че съм спрял процедурата по търга за строежа на автомагистрала Хемус заради външен натиск. Официалната причина за спирането е липсата на пари и обяви, че още утре те ще бъдат осигурени от финансовия министър. Още утре ще бъде открита нова процедура за тези 800 млн. лева и тя ще бъде наблюдавана от обществото и медиите, рекъл Борисов в Прага.