Софиянски: Движим се със слабо темпо!

Той прогнозира ръст от 5%, ако усвоявахме добре еврофондовете
15 фев 2016 16:22, Анисия Иванова
28
Софиянски: Движим се със слабо темпо!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Статистическите данните за икономиката на България "не ни дават, нито повод за гордост, нито основание да смятаме, че има особен ръст и трайна тенденция". "Досега не можем да излезем от слабото темпо, с което се движим", каза бившият премиер Стефан Софиянски в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той даде пример с прибалтийските държави, които са направили рязък скок нагоре веднага след кризата, в рамките на 7-8 процента, а ние се движехме с нулев ръст. "Трябва да се предприеме много по-радикална и по-ясна политика", смята той.

По думите на политика, първо, трябва да се промени дисбалансът, който в момента съществува между земеделие и животновъдство, както и в самото земеделие - между зеленчукопроизводство и зърнопроизводство. Тази промяна трябва да бъде в полза на зеленчукопроизвоството и животновъдството, уточни Софиянски.

Второто, което трябва да се направи, е да се насочат средства към преработвателната продукция: "Губим принадена стойност. Философията на използване на евросредствата е да се създаде трайна принадена стойност, която да остава тук или да бъде изнасяна като преработен продукт".

На въпроса дали през 2015 бяхме свидетели на еднократен ръст, Софиянски каза, че европейските програми не трябва да се подценяват, но е важен и начинът, по който се използват. Той обясни, че не е достатъчно да съсредоточиш големи средства в един проект, а трябва да се разработват и други, по-малки, сателитни проекти, които да разширяват постигнатите позитивни ефекти и да гарантират устойчивост.

"Трябва да се търсят проекти, които са производствени. Еднократното финансиране трябва да доведе до последващо развитие".

Според Софиянски България е можела да постигне много по-добър ръст, "не 3, а до 5%, ако усвоявахме добре еврофондовете":

"Проблемът е, че 2014 година бе абсолютно нулева. Не усвоихме нито един лев от новата програма. От средата на 2015 година започна усвояването, като изключим ОП "Човешки ресурси". Това са малки проекти, които не правят този ефект към БВП. Ние губим, като темпо, тези средства", смята Софиянски.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Винету преди 8 години
И този го изкараха от нафталина да се включи в мафиотския план за дестабилизация. Скрий се. бе лигав крадец.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bavno Tempo sa bG Beden narod sa bogataschite s barso Tempo stanaha milioneri ta i miliarderi. Sofianski e novobogataj. Srodi se s sin na miliarder bojkov 4erepa i mu e Schirokko okolo vrata
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Движим се със слабо темпо но в обратна посока
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко се усвоява много добре даже, в некои офшорки може да ги намерят парите. Освен еврофондове други идеи и планове за развитие нямат нашите политици.
15
0
 
5
 
! Отговори
централни хали преди 8 години
Намерихте кой да питате за УСВОЯВАНЕ, ..... смешници!!!!!
14
1
 
8
 
! Отговори
Роко преди 8 години
Ех г-н Софиянски,колко сте прав???Ако вие сега бяхте министър прецедател на България,щяхте да усвоявате фондовете на 100%,и само каква лспачка щеше да има,България щеше да възкръсне като феникс!?!Как не вие срам да се показвате на улицата незнам,наглоста ви няма граници,та вие сте за доживотен затвор!!!Искави се парче от порцията,но народа го е казал"Гладна кокошка просо сънува",и се радвайте,че сте на политическото бунище,а не в затвора където наистина ви е мястото!!!Родоотстъпник,мошенник!!!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А като свършат еврофондовете 2020, на къде? колко ще ни бъде тогава ръста на икономиката?Колко от сега от усвояващите фирми ще фалират?Колко ще скочи безработицата?Защо не се говори за тези въпроси и знаете ли повечето след 2020 г. какво ни чака? Виденова криза 2 в общи линии!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям "капацитет". Защо ли така силно ми напомня Бареков ....
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето изпълзяват старите крадци . Той ще ни каже посоката . Когато краде , защо не ни каза посоката а другарю Софиянски .
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мафиянски ми се вижда поогладнял макар че намирисва на нафталин.
9
2
 
8
 
! Отговори
ined преди 8 години
Темпото не е слабо, но посогата е сбъркана - движим се все по-бързо назад.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този, ако си беше патентовал "модела Мафиянски" за крадене, сега щеше да е милардер с много милиарди. Всичките след него крадат по неговият модел.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои и даже си помагат и със заеми ,които обаче са за всички,или поне връщането им
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И стига с тия еврофондове - те са 2-3 милиарда, нищожна сума. Не произвеждаме ли сами, не генерираме ли печалба сами, тия европейски, или каквито и да е трохи, никога няма да ни извадят от блатото.Как да го обясним на такива пребоядисали се другари като Софиянски обаче, които разпарчатосаха здравата ни индустрия и армия?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кого да вярваме,Боко каза ,че усвояването на еврофондове е малко над 90процента,в доклада на ес пише ,че сме не повече от 55 процента,кой лъже сега ,тези от ес или незаменимия
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джоузеф Стиглиц, нобелов лауреат, казва в книгата си "Цената на неравенството" така:Ако богатството на няколко милиардера в САЩ нарастне, то това ще се отрази положително и върху БВП на страната. Оттам ще си направим изводи, че всички живеят добре и имат растеж, а всъщност това е растежа на няколко човека.Същото се отнася и за България - няколко милионера/милиардера разширяват империите си и влоговете си в банките, а Бойко ми обяснява колко сме богати щото парите ни били по влоговете..
3
0
 
8
 
! Отговори
Валери преди 8 години
Тъжно ми е като го гледам този , вместо да е в затвора обяснява с какво темпо се движим ....То незнаеш, *** извратеняци ли , ново богаташи американо *** ли ... , вманиачени поклонници на Путин , май родолюбците са в чикаго и разни други , бг диаспори ... Тъжно е
2
0
 
8
 
! Отговори
Bit преди 8 години
Поредният от списъка с доживотни присъди, който е жизнено необходим!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Софиянски знае как се усвоява.