Военни ще оказват логистична помощ на границата

Без полицейски правомощия на военнослужещи, успокои депутат
Обновена: 15 фев 2016 12:46 | 15 фев 2016 12:44,
14
Военни ще оказват логистична помощ на границата
Снимка: bgonair.bg

Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи /СФСМВР/ Илия Хрисимов изрази известен скептицизъм за присъствието на армията на границата ни.

"Добре идва помощта от армията, но имаме умерен скептицизъм от гледна точка какви ще бъдат правомощията на армията на българската граница. Убедени сме, че проблемите на армията са не по-малки от тези на служителите на МВР", заяви той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Хрисимов уточни, че граничните полицаи ще разчитат най-много на логистична помощ. Той обаче заяви, че ще отнеме време преди военнослужещите да могат да изпълняват задълженията на граничните полицаи, тъй като са обучени за други задачи.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев също потвърди, че става въпрос за логистична помощ и успокои, че няма да се дават полицейски правомощия на военнослужещи.

"Военнослужещите не са подготвени, работата им е съвсем различна от тази на гранична полиция, но пък имат добре натрупан опит от мисиите в Афганистан и в Ирак точно при КПП-та и охрана на обекти", аргументира се Гаджев.

Илия Хрисимов коментира и полицейските протести и законопроекта, с който ще се орежат социалните придобивки на влизащите в системата на МВР. По думите му с този закон ще бъдат разделени администрацията и полицаите на терен. Орязванията обаче ще засегнат само полицаите на улицата, което е противно на очакванията.

"Администрацията ще мине по Закона за държавния служител, а тези които ще са на улицата да ни пазят и ще охранват границата, ще останат без социални придобивки", коментира Хрисимов.

Чуйте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Vito преди 8 години
Защо си мислите ,че не може да защитим родината си .Всичко е фарс.На някои нему харесва да има армия на границата.Можеби има конфликт на интереси.
9
0
 
5
 
! Отговори
койчо преди 8 години
"Без полицейски правомощия на военнослужещи, успокои депутат."Какво ти успокоение, то си е направо за страх!!! Още разводачи на пришълците!!! Трябва твърда ръка, яко по гърба и обратно през браздата или през това, което и останало от нея!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Vito преди 8 години
Да ви кажа само,че армията е много по подготвена от полицията.Армията има опит от мисиѝ .Аз поне съм бил на две такива.Наща полиция не се обучава да разпознава рисковите елементи.При полицията всичко е компромис и недоглеждане.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какаво значи логистична...абе или я пазете тази граница или я зарязвайте и нея и държавата..Армията нямала да употребява сила,нямала да стреля ами за какво отива там,да помага на полицията да регистрира нарушителите ли,да изпратим 100 девоики в народни носии да ги посрещат с хляб и сол по стар обичаи...нещастници ще ликвидирате страната ни с вашето мулти либерално мислене
6
0
 
0
 
! Отговори
Presni morkovi преди 8 години
Toia debelia li?!:-):-):-):-)
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Военнослужещите не са подготвени, работата им е съвсем различна от тази на гранична полиция"a Охранителна полиция, която пратихте по границите граница виждали ли са?????Оголиха градовете и селата откъм полицаи, а военните се почесват и зимат тройно повече.
4
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Граничната полиция в сегашния й...вид е неспособна да охранява надеждно границата на България.Тези трябва да се изтеглят веднага от там и да се разположат като втори ешалон навътре за полицейски контрол.Отпред трябва да е БАЙ ЧЕПИК,тоест редовият български войник.В сегашната напрегната...смутна обстановка,военни формирования трябва да се разположат по протежение на цялата граница с Турция.Ако това не стане бързо,последиците за държавата ще са...трагични.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки се изказва неподготвен , а т.н. бежанци си вървят всеки ден .
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Граничната полиция не била подготвена, военни не са подготвени. Има ли някой подготвен в тази държава изобщо? А иначе всички са подготвени да им се дават рушвети и 12 заплатки при пенсиониране. За това не им трябва подготовка.
1
1
 
11
 
! Отговори
Живко Марков.Лил.Фр. преди 8 години
Не ни заблуждавайте с вносни думички.Вместо да тормозите момчетата от армията по евтино ще ви е да поставите ЧУЧУЛА по границата.