Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата

Аутобанът няма да се строи с европари, предстои нова обществена поръчка
16 фев 2016 11:00,
272
Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата
Снимка: Булфото, ахрив

Автомагистрала "Хемус" ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет, влезли в хазната благодарение на ефективната борба с контрабандата. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя коментира обявеното в понеделник от премиера Бойко Борисов замразяване на проекта. Според Павлова то се наложило, тъй като ще има промени в процедурата за избиране на изпълнител.

Вече одобрените два консорциума са кандидатствали, когато все още е имало възможност "Хемус" да се строи с пари от Брюксел. Сега обаче трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта със средства от държавния бюджет – около 800 млн. лева.

"Процедурата, протекла досега, е напълно законосъобразна", категорична бе министър Павлова пред Нова тв.

Още по темата

В понеделник премиерът обясни, че не иска да остават съмнения за това, че спечелилите поръчката компании са победители, защото зад тях стоят определени политически и бизнес фигури.

"Не искаме да остане сянка на съмнение. Правят се опити да ни пришиват към определени кръгове или лица, защото така е удобно. Целта е да се дестабилизира правителството", коментира регионалният министър.

По думите на Павлова във всички обществени поръчки има голям интерес, след това загубилите обжалват.

"В случая обжалват две от участвалите фирми - турска и италианска", допълни тя.

"Искаме да покажем воля за реформи и работа. Категорично няма международен натиск", каза министър Павлова.

По думите й във всяка една голяма поръчка винаги има много интереси.

"Става въпрос за голям финансов ресурс за стратегическа за страна инфраструктура. 11 компании бяха допуснати да участват. След всяка една тръжна процедура тези, които не са избрани започват да обжалват и да намерят някаква причина", обясни тя в отговор на въпрос защо решението се е взело два месеца след обществената поръчка.

Лиляна Павлова допълни, че всяка една от тези компании са проверени дали отговарят на изискванията на закона.

"Имената и лицата, за които говорим, не стоят вътре в документите. Те са изрядни и правноиздържани консорциуми", посочи министър Павлова.

"Новата процедура за избор на изпълнител на магистралата ще бъде обявена, след като окончателно приключи настоящата", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
5
 
! Отговори
от Русе преди 8 години
Браво.... Да живее контрабандата! Колкото повече контрабанда, толкова по-голяма борба с контрабандата, толкова повече спестени пари за ремонта на магистрала Хемус. Само да не преборят набързо контрабандата, че ще си останем със старата магистрала. Ха, ха, ха...
159
0
 
3
 
! Отговори
do 242 преди 8 години
Ne umna ,a terikatka
158
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До oпетков Че нали сега управлявате с фесовете. / справка Касим Дал - директно подчинен на Ердоган /
157
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А градят хората.Строят. И то хубаво строят .Днес строят утре го ремонтират. Те моста на Струма в посока Петрич на който бе паднала едната час ,по първоначална оценка трябваха за ремонта 800 хиляди лева.Е хората сколасаха да го ремонтират за еди 8,3 милиона. Откриха го и вече е за ремонт само след като е бил в експлоатация 3 год. ,отново е готов да падне .Навремето бе издържал 60 год сега само 3
156
5
 
5
 
! Отговори
Делян Пеевски преди 8 години
Ехооо тук нещо не виждам достатъчно коментари против правителството и като гледам прекалено постна е статията!!! Внимаваите в картинката че утре може и да сте безработни!!! Повече усърдие искам като плащам да за пропаганда....
155
1
 
19
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
" Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата "Ясно!За каква борба с контрабандата говори тая?Явно без " Хемус " ще сме!
154
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Троловете руски плюят бясно - това ме радва ;)Бойко спря проекта от който щеше да краде Пеевски и сега троловете беднеят, спират им парите ;)
153
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
EDNA KRASIVA I UMNA BALGARKA.
152
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РЕФЕРЕНДУМ ! СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ РУМЪНИЯ !
151
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
taq s-re golemi l-na bre
150
1
 
7
 
! Отговори
9689 преди 8 години
Много добре,да почват да правят преводи тиквочите от ГЕРБ.
149
2
 
16
 
! Отговори
опетков преди 8 години
Всички коментари пропускат най-важното, а то е : Действително ли магистралата струва тези 900 млн лева за 60 км или някой прави всички ни вкупом на балъци. За целта е редно да се произнесат експерти. Да се каже: 1км тунел струва толкова, 1км виадукт толкова. Може да питате испанските строители на магистрали. Имат доста полупланински райони с много виадукти и тунели по магистралите. Не може прогнозната цена дадена от правителствените "експерти" да е 470 млн, а от кандидатите - двойно.
148
14
 
4
 
! Отговори
oпетков преди 8 години
До Анонимен:ГЕРБ е създадена през 2009г. Защо дотогава цели 5г. не бе построена магистралата от комунисти и фесове при положение че изкарваха по 2-3 млрд излишък годишно в бюджета?
147
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където има кмет от Герб градовете растат и стават красиви!Затова по-добре Герб да са на власт!
146
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Магистрала "Струма" бе част от ЕС-план за връзка Север-Юг и трябваше да е готово още през 2004 г. за олимпийските игри в Атина. Какъвто ЕС, такъв и Хероят от Банкиа.
145
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Градим" - извинете, грешка - "Крадем" народната пара. След лили, която работи неуморно - над държавните кюфтета - ще останата планини оглозгани агънца, прасенца, камари чинии и дамаджани. Е, и Джомолунгма от калпав асфалт. "Асфалтът не се яде, но асфалтът гуша прави!", заветът на Дон Боко дьо Банкиа, *** Балканский, Хутболизд нъмбър уан и пр.
144
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като турска и италианска фирми обжалват процедурата, значи скоро не може да тръгне...Затова Борисов е прав, че прекратява всичко.Спечелилите фирми са на Пеевски и Василев- отново добър ход на Борисов, като спира кражбата от тия двамата.
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 219 АнонименДа!!!В кражбата на всичко и от всички!!Де какво и откъде може да се докопа!!!!!
142
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Засега Герб са най-добрите, няма кой друг !
141
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали уж процедурата е законна ? Как с един телефон , един човек се оказва че може да си прави каквото си иска с държавни решения ? Да не говорим че с един смс командва съда