Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата

Аутобанът няма да се строи с европари, предстои нова обществена поръчка
16 фев 2016 11:00,
272
Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата
Снимка: Булфото, ахрив

Автомагистрала "Хемус" ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет, влезли в хазната благодарение на ефективната борба с контрабандата. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя коментира обявеното в понеделник от премиера Бойко Борисов замразяване на проекта. Според Павлова то се наложило, тъй като ще има промени в процедурата за избиране на изпълнител.

Вече одобрените два консорциума са кандидатствали, когато все още е имало възможност "Хемус" да се строи с пари от Брюксел. Сега обаче трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта със средства от държавния бюджет – около 800 млн. лева.

"Процедурата, протекла досега, е напълно законосъобразна", категорична бе министър Павлова пред Нова тв.

Още по темата

В понеделник премиерът обясни, че не иска да остават съмнения за това, че спечелилите поръчката компании са победители, защото зад тях стоят определени политически и бизнес фигури.

"Не искаме да остане сянка на съмнение. Правят се опити да ни пришиват към определени кръгове или лица, защото така е удобно. Целта е да се дестабилизира правителството", коментира регионалният министър.

По думите на Павлова във всички обществени поръчки има голям интерес, след това загубилите обжалват.

"В случая обжалват две от участвалите фирми - турска и италианска", допълни тя.

"Искаме да покажем воля за реформи и работа. Категорично няма международен натиск", каза министър Павлова.

По думите й във всяка една голяма поръчка винаги има много интереси.

"Става въпрос за голям финансов ресурс за стратегическа за страна инфраструктура. 11 компании бяха допуснати да участват. След всяка една тръжна процедура тези, които не са избрани започват да обжалват и да намерят някаква причина", обясни тя в отговор на въпрос защо решението се е взело два месеца след обществената поръчка.

Лиляна Павлова допълни, че всяка една от тези компании са проверени дали отговарят на изискванията на закона.

"Имената и лицата, за които говорим, не стоят вътре в документите. Те са изрядни и правноиздържани консорциуми", посочи министър Павлова.

"Новата процедура за избор на изпълнител на магистралата ще бъде обявена, след като окончателно приключи настоящата", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не би EU просто да не иска да дава пари на най-корумпираната страна в Европа ? А Лиле ? А Боко ? Щото знаят, че парите потъват в некачествени ремонти и градежи, които се разпадат до няколко месеца? Та за това сега с държавни пари, за да няма контрол над крадците... оп "изпълнителите"
99
0
 
12
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Изникват МНОГО въпроси, четейки мъдростите на Лилиту:1. "Процедурата, протекла досега, е напълно законосъобразна", а е спряна!?! Двете неща според мен си противоречат. Или законосъобразните процедури ги спират?2. ЯВНО има значение откъде идват парите в бюджета, за да се разпределят за харчене. Е.. няма! И не би трябвало да има. Би трябвало да има приоритети: това, това и това да се направи и ако има пари - и онова. ЯВНО трябва да се подчертае колко успешна е еди коя си правителствена политика.
98
0
 
10
 
! Отговори
Айде охде преди 8 години
Перефразирано , Боко ще открадне парите не Пеевски и Златев.
97
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Кажете ми, не е ли отвратителна тази партизанска внучка? Как добре е изписана мъката на мисленето върху муцуната и`!
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставиха БиБи да се дави сам. Кинтите от ЕС за мигрените в Германия, Дания, Австрия.За БеГеТо кинти няма да има скоро.Затова ДСБ избягаха, сега всички тарикати от РБ също ще избягат.Чака ни голямо безпаричие.
95
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
parite ot kontrabandata sa na nqkoi bos sega 6te gi izperat i 6te mu gi varnat 4rez firmite stroq6ti magistralata
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агенцията за митниците и турските специални източници твърдят, че само през 2014 са били продадени около 120 контрабандни контейнери с цигари от Булгартабак в Турция. Информацията Анкара изпраща до София, но е потулена и органите на българските прокуратурата не успяват да започнат разследване
93
0
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Това е, защото евро-паричките по-трудно се пренасочват, понеже някой ще търси сметка, а така сами ще се контролират, което нали разбирате колко е абсурдно..
92
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отрязаха Пеевски и Василев от далаверата!Това си е за радост бе!Бойко не позволи на тия да крадат!Затова уважавам Бойко - защото има куража да мачка мафиотите на Кремъл!
91
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лили, тази шия не е от туршия!
90
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напред, гербери смело, да браним нашто шкембе дебело!
89
0
 
19
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Цацаровооооов.....спиш ли???????Спи,спи,време разделно наближава за всички вас!!!!!
88
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виж сега Вальо , Европа има съмнения ,че с Дидо стоите зад фирмите които ще строят и разбраха че ще краднем еврофондовете и ги спряха !Виж сега какво измислих Разваляме процедурата и вдигаме малко шум , през това време правите чисто нови фирмички , чисти като сълза Правим вече финансиране ама през бюджета , а ти ми пускаш имената на фирмите като смсНаш'то не се губи , няма са притесняваш
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Експертни оценки поставят печалбите на Пеевски от незаконни продажби цигари в Турция в размер около 350-400 000 000 годишно.
86
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
tova se kazva klasi4esko prane na pari ot kontrabanda pod predloga 4e pravim magistrala parite otivat v na6i firmi a zad tqx koi stoi dose6tate se
85
1
 
16
 
! Отговори
бай Х преди 8 години
тая много да не и дават да говори - че като си отвори устата ......типичния комсомолски секретар от близкото миналосупер амбициозна, супер активна и супер неграмотна ..... готова с цената на всичко да постигне поставените цели
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВОНагласете поръчките за правилните фирми!Че ще трябват едни пари за Костнброд 2,3,4,5 и така до края на света...
83
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 години
За тия 21 млрд. цяла БГ трябваше да е н магистрали и всеки областен град с по три нови болници.........нови училища ,нови детски градини.......мямам думи просто,тия са страшни хайдуци.
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"30 000 българи са проляли кръвта си 1877-78 само за да може 138 години по късно:Българчетата да бъдат ваксинирани с турски ваксини забранени в законодателствата на целия цивилизован свят,при условие,че има сертифицирани френски достъпни в целия ЕС за страните членки на ЕС.Да се спре поръчка,защото офертата на турска фирма е загубила.България да предаде суверенитета и свободата на въздушните си граници на (нео)османска турция.(инф в нетакакво правят турските военни в Сев. Ирак и Сирия)."
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС не е на власт, а в опозиция в момента, но въпреки това участва в управлението на страната чрез т. нар. обръч от фирми и обществени поръчки магистрала "Хемус", която премиерът Бойко Борисов спря, защото има съмнения, че фирмите са близки до Делян Пеевски, не означава изкарване на ДПС от икономическото управление на държавата.