Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата

Аутобанът няма да се строи с европари, предстои нова обществена поръчка
16 фев 2016 11:00,
272
Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата
Снимка: Булфото, ахрив

Автомагистрала "Хемус" ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет, влезли в хазната благодарение на ефективната борба с контрабандата. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя коментира обявеното в понеделник от премиера Бойко Борисов замразяване на проекта. Според Павлова то се наложило, тъй като ще има промени в процедурата за избиране на изпълнител.

Вече одобрените два консорциума са кандидатствали, когато все още е имало възможност "Хемус" да се строи с пари от Брюксел. Сега обаче трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта със средства от държавния бюджет – около 800 млн. лева.

"Процедурата, протекла досега, е напълно законосъобразна", категорична бе министър Павлова пред Нова тв.

Още по темата

В понеделник премиерът обясни, че не иска да остават съмнения за това, че спечелилите поръчката компании са победители, защото зад тях стоят определени политически и бизнес фигури.

"Не искаме да остане сянка на съмнение. Правят се опити да ни пришиват към определени кръгове или лица, защото така е удобно. Целта е да се дестабилизира правителството", коментира регионалният министър.

По думите на Павлова във всички обществени поръчки има голям интерес, след това загубилите обжалват.

"В случая обжалват две от участвалите фирми - турска и италианска", допълни тя.

"Искаме да покажем воля за реформи и работа. Категорично няма международен натиск", каза министър Павлова.

По думите й във всяка една голяма поръчка винаги има много интереси.

"Става въпрос за голям финансов ресурс за стратегическа за страна инфраструктура. 11 компании бяха допуснати да участват. След всяка една тръжна процедура тези, които не са избрани започват да обжалват и да намерят някаква причина", обясни тя в отговор на въпрос защо решението се е взело два месеца след обществената поръчка.

Лиляна Павлова допълни, че всяка една от тези компании са проверени дали отговарят на изискванията на закона.

"Имената и лицата, за които говорим, не стоят вътре в документите. Те са изрядни и правноиздържани консорциуми", посочи министър Павлова.

"Новата процедура за избор на изпълнител на магистралата ще бъде обявена, след като окончателно приключи настоящата", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина ли от ГЕРБ си мислят, че хората са забравили всички техни обещания относно "Хемус"
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Референдум! Севера да стане част от Румъния!
18
0
 
3
 
! Отговори
маке преди 8 години
до 20 па ни фърляш за зелен хайвер нема нищо у банковата ти сметка хи хи хи ами ако загубиш как ке платиш ако имаш бочва с вино приемам
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да разбираме ли че ще има цяла магистрала до Варна , или варненци ще бъдат наказани заради протеста срещу Борисов 1 и сегашните цени на горивата ?Какво се оказа накрая , всички прерязани лентички за направени, проектирани , финансирани от предните правителства ....ама че история Има ли сега някой да цитира изречението .....Те им ги спират аз ги пускам !
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКърпят дупки и дават за зимно поддържане с 200 млн какво друго да правят? Над 50 млн отиват само зимата. А като гледам цените на километър за Хемус с тия 200 млн могат да направят сам 15 километра.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Контрабандата с цигари е един от най-добре развитите бизнеси на организираната престъпност в България. Има два начина: на изток от България и към Западна Европа от България. Основната стока е цигари, произведени в България от Булгартабак и Табако. Булгартабак, зад която стои член на парламента от Движението за права и свободи / ДПС / Делян Пеевски, има по-голям дял *
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хващам се на бас за 100 лв.,че магистрала Хемус няма да има ! Пиша си банковата сметка за превод- BG0313084300
13
0
 
30
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
След като процедурата е била напълно законосъобразна, как така на Борисов му е хрумнало и я е отменил? Пеевски и Златев са личности крайно противни, но следвайки същата "напълно законосъобразна" логика, премиерът може да отмени търга и ако бъде спечелен от напълно изрядна фирма, само защото не е тази, която той иска.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави впечатление, че в анализа най-пожалени са шефът на Митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов, въпреки че той е посочен като принципал, който нищо не е направил за пресичането на контрабандата с цигари, свързана с Ислямска държава, както е посочено в текста. Публикуваме го поради информацията, която осветява процеси от обществена значимост. Публикуваме текста дословно в груб превод:Контрабанда и финансирането на тероризма от политици и фигури от правителството в България
11
0
 
33
 
! Отговори
Поредната кражба преди 8 години
Ето къде ще отидат парите от винетките - в Пеевски и Златев, а европейските пари явно са спрени, заради мащабните кражби и злоупотреби.
10
1
 
27
 
! Отговори
ined преди 8 години
да се чете: угояваме Лилиту и Тикавата с държавни пари.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на английски език, подписан от Laboratory analysis hotspot и озаглавен: Контрабанда и финансирането на тероризма от политици и фигури от правителството в България / CONTRABAND AND TERRORIST FINANCING BY POLITICIANS AND GOVERNMENT FIGURES IN BULGARIA/. Материалът е изпратен до електронните пощи на няколко български сайта. Като автори на текста са се обозначили: Автор на този текст са служители на Република България Министерство на финансите, Националната агенция за сигурност ДАНС, ГДБОП. Ние искаме да защитим нашата анонимност от съображения за сигурност.Прави впечатление, че в
8
0
 
25
 
! Отговори
.... преди 8 години
Ей така ни потъват още 1 милярд .По точно открадват качеството на новото строителство е безобразно
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От заглавието разбирам ,че държавата се занимава с контрабанда и със спечеленото строи пътища.Все едно да продаваш дрога ,а с парите да правиш центрове за отказване на дрогата
6
0
 
37
 
! Отговори
и такааа преди 8 години
На Боко като му скръцнаха със зъби от Европа и той и гербаджий запяха друга песен.Ама това са само циркове и театър за пред матрияло.
5
0
 
39
 
! Отговори
даааа... преди 8 години
С пари от контрабандата.Не разбрах? Това, дето го хващат като контрабанда, ще го продават на черно ли? Е как ще си пълнят партийните касички тогава?
4
1
 
12
 
! Отговори
Рашева преди 8 години
Ееее щом е така,от Бойко ще има доста масраф.
3
1
 
44
 
! Отговори
Лили Винетката преди 8 години
Да се чете:"Европейците ни хванаха и се разсмърдя яко, затова спираме далаверата. Но тъй като сме взели комисионните ще правим магистралата с пари от бюджета. Естествено Пеевски и Златев пак ще строя и ще лапат яко, просто ще сменим имената на фирмите. Платили са си на Вожда и няма как."
2
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тази *** от снимката и липсват само вафличките в косите, за да е картинката пълна.
1
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Аутобанът няма да се строи с европари"...............защо ли ...