Какво изплува зад спирането на търговете за "Хемус"?

Сега чакаме новият търг, за да видим накъде ще тръгне цената
Обновена: 16 фев 2016 10:48 | 16 фев 2016 08:52, Миглена Иванова
92
Какво изплува зад спирането на търговете за "Хемус"?
Снимка: архив, Булфото

Може ли държавата изобщо да си прави сметка (и в буквалния, и в преносния смисъл)? Това е един от въпросите, които останаха без отговор след вчерашната сага с търговете за магистрала "Хемус".

Има ли по-правилни строителни фирми или правилните ще затвърдят позициите си в новия търг с "официализирана" по-висока прогнозна цена? Това е другият въпрос без отговор, защото премиерът еднолично разпореди прекратяване на процедурата, която даже още не е и приключила заради обжалването пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), повече от два месеца след обявяването на изпълнителите на отсечките.

"Говорят" ли си институциите помежду си? Това е третият въпрос без отговор. Защото премиерът Бойко Борисов и отговорникът за "Хемус" – Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП), излязоха с коренно различни версии за прекратяването на процедурата.

Още по темата

И двете - съшити, коя с бели, коя с малко по-нюансирани, конци. Понеже въпросите и за липсата на финансиране, и за близостта на двете фирми до Валентин Златев и Делян Пеевски са сред обществените "тайни". В крайна сметка обаче едно такова решение има нужда от мотив, който да звучи законно.

Следващият въпрос без отговор е доколко в прекратяването на процедурата по никое време нямат пръст европейските власти. Досега Еврокомисията открито се намеси само в търговете за магистрала “Тракия” заради дискриминация на чуждестранни фирми и от време на време сравнително тихо размахва пръст.

Обществената поръчка трябваше да бъде спряна още когато държавата видя огромната и не съвсем обяснима разлика между индикативния бюджет за строителството на магистралата и офертите на кандидатите. За да си оправи държавата сметките и да спести огромни разходи на данъкоплатците. А ако администрацията е знаела, че сметките й всъщност не са съвсем верни, може би изобщо не трябваше да се избързва с процедурите, а да изчака окончателните проекти за магистралата. И да действа по-прозрачно при тръжните процедури.

И в началото бе процедурата…

В началото на 2015 г., след дълго очакване, стартира двустепенната тръжна процедура за строителството на 60 км от магистрала “Хемус” – за отсечката от Ябланица до Угърчин/Луковит и оттам – до разклона за Плевен и Ловеч. Индикативният бюджет за 60-те км – 434 млн. лева. Финансиране – неосигурено, с неизвестен източник.

Вариант първи за финансиране – спестени пари от новата оперативна програма “Транспорт” 2014-2020 г. На практика невъзможен, защото бюджетът за пътно строителство се изчерпва от дострояването на “Струма”, още повече, че на него се надява и друг проект с твърд ангажимент за довършване до 2022 г. – тунелът под Шипка. Вариант втори – заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Вариант трети – пари от бюджета (малко вероятен). Вариант четвърти – новите европейски инвестиционни инструменти (Механизмът за свързване на Европа и планът "Юнкер").

Близо два месеца по-късно дойде и първият опит за спиране на обществената поръчка – от австрийската компания “Щрабаг”, която оспорваше точно липсата на финансиране за строителството на “Хемус”. Антимонополният орган не уважи жалбата на фирмата. Година по-късно липсата на финансиране е вече формален повод за спирането на търга.

В средата на декември 2015 г., очаквано за строителния бранш, за строител на първата отсечка на магистралата – от Ябланица до Угърчин, е избрано обединение с участието на "Джи Пи Груп" ООД, а на втория участък – от Угърчин до разклона за Плевен и Ловеч, обединение с участието на "ПСТ Груп" ЕАД. С офертите им общата стойност на двата участъка достигна 756,7 млн. лева без ДДС, което приближава 1 млрд. лева с ДДС и е рекорд за българска магистрала.

От надпреварата изпаднаха обединението "Хемус БГ" и турската "Ташяпъ Иншаат", които дадоха най-ниски цени. Ако двете компании бяха избрани, магистралата щеше да струва с над 70 млн. лева по-малко.

Скъпо, по-скъпо, най-скъпо?

Едно от обясненията за огромната разлика на офертните цени и индикативния бюджет за изграждането на 60-те км от Хемус между Ябланица и Плевен/Ловеч даде регионалният министър Лиляна Павлова.

Тя посочи, че индикативният бюджет е определян в момент, в който пълният проект за “Хемус” изобщо не е бил готов, а той претърпя доста промени с времето. Дали обаче тези промени струват почти два пъти повече от първоначалните планове?

Павлова оправда разликата и с тежкия терен и множеството съоръжения – тунели и виадукти, по магистралата, като до край защитаваше процедурите. НКСИП пък се произнесе в рекордно кратък срок за победителите, а само две чуждестранни компании – италианската "Серенисима конструциони" и отстранената турска "Ташяпъ Иншаат", решиха да обжалват решението. Решение по жалбите им още няма.

Друго обяснение за разликите в цените се крие в калкулираните рискове за строителните фирми. Логично е, че за обект с несигурно бъдеще заради неизвестно финансиране и неясен срок за завършване цената ще е по-висока, тъй като се очаква забавяне на плащанията. Особено когато компаниите “затварят” в банкови гаранции огромни суми.

Друг съществен проблем за строителството на магистралата са отчужденията, които още не са започнали и които също ще струват доста на държавата.

Въпреки съмнителните обстоятелства около прекратяването на процедурите, нелогичния избор на момент за обявяване на решението и разминаването в аргументацията решението все пак е правилно. Остава да се види и дали някой от участниците ще обжалва решението за прекратяването. И да се чака новият търг, за да се види накъде ще тръгне цената на магистралата.

Oще икономически анализи четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре че Местан се разприказва иначе щяхме да си карахме по магистралата на Диланчо ,построена разбира се с нашите пари . Но това само идва да ни покаже за пореден път във каква комунистическомилиционерска *** живеем
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пеевски щеси търси парите обратно от гн Борисов.Или ще продължи да строи Хемус.
63
1
 
20
 
! Отговори
недоверчив преди 8 години
И каква стана тя - вчера Боце ЗАПОВЯДА да се спре процедурата ( този човек с една *** книга през живота надали е чувал, че има съд ). Формалната причина - няма пари. Също така въпросният индивид ЗАПОВЯДА на финансовото министърче да намери парите до ... днес. Ама те магьосници тези гербавите, как да не им се радва човек.
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно идват избори и на тиквочите им трябват пари.Язък,няма да ми санират и тази година панелката
61
1
 
20
 
! Отговори
! преди 8 години
Тикви и кратуни, къде са милиардите, които едва миналата година докопахте? Кога успяхте да ги изхарчите? За какво?Дано ви се връща- на вас и на всичките ви близки, за да дишате и вие това, което усмърдяхте!
60
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКъде са красивите и умните протестъриучат и работят за разлика от рубладжиите.
59
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БЪЛГАРИНвече никой не верва на ГЕРБ и останалите в парламентаВерно ли бе? Това един човек с каскет ли ти го каза?
58
1
 
24
 
! Отговори
бай грую преди 8 години
БАНИЦАТА БАНИЦАТА НЕ МОГЪТ ДА РАЗДЕЛЯТ МАЛКО Е ПАРЧЕТО НА БАЙ ВИ БОЙКО
57
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са красивите и умните протестъри, нали бяха против Делян Пеевски хаха. Смешници.
56
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата тази работа смърди ужасно. И колкото повече си отварят устата управляващите толкова повече се разсмърдява.
55
2
 
21
 
! Отговори
Вал преди 8 години
Ей, все едно и също- батко, братко, олигархко. Това е едно на ръка. Второ- никакви турски фирми!Подлудихте народа.
54
1
 
33
 
! Отговори
Няма такава Държава преди 8 години
До АнонименДЖИ ПИ ГРУП ,Е не само на Валентин Златев = на Тиквата ...ами и направи всички канализации в БГ .. по европейските програми което е обществена тайна .Няма такива крадци във вселената !!!!
53
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Развратихте народа негодници! Опоскахте майка България! Такова нагло крадене няма никъде по света.
52
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй както го разбирам от журналята и руските хибрити по коментарите, Не ЕС е спрял парите заради далавери, а просто Бойко понеже не иска да ощетява повече европейските данъкоплатци и БГ се развива блестящо икономически, е решил БГ сама да се оправя.Най после случихме на честен премиер с достойнство.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
problema e drug nqma da ima komision za vtorata svinq Tcatcarov
50
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко е каратист, охранител, мутра, пожарникар, нарко-пласьор, рекетьор, футболист, тенесист, режилентичко, контрабандист и премиер веее ееейййй, мишкиииии!!!!! Само знаете да ругаете, ама можете ли като него да сте каратисти, охранители, мутри, пожарникари, нарко пласьори, футболисти, тенесисти, режилентички, контрабандисти и премиери ... ААА?
49
1
 
20
 
! Отговори
BULGARIA преди 8 години
EH BOIKO ,BOIKO SAMO ZA PARI I VLAST MISLISH
48
3
 
3
 
! Отговори
иван преди 8 години
До българинаВиждаме, че сте българин в кавички. Въпросът и темата стоят обратно = inverse : платформата за референдум е присъединяване към България. ЗАЩОТО КАКТО СМЕ ИМАЛИ, ТАКА И ЩЕ ИМАМЕ БЪЛГАРИЯ! Ние ще решим обхвата /в североизточен аспект/ - кои части от сегашна пре-голяма Русия, т.н. Украйна, сестра Молдова, еничарска Румъния. Проъдлжението следва.
47
0
 
24
 
! Отговори
gtf преди 8 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯ Това е крайно вреем да се получи, фирми на дпс и герп печелят 99% от всички поръчки, да не говорим, че и самите консултанти са политически свързани с двете групировки. Иначе се дудне - колко пари са усвоили а колко ме платили ... ?
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До няколко години очаквайте ясно изразени сепаратистки настроения. Неизбежно и закономерно е, след толкова гаври със Северна България.И на мен ми омръзна един "македоно-шопски бъдрак" за ме унижава постоянно.