Борисов поискал и военни на проверка за корупция

Анонимните сигнали в закона "Кунева" нямало да са политразправа
9
Борисов поискал и военни на проверка за корупция
Снимка: Булфото, архив

И военните ще бъдат сред висшите чиновници, проверявани по готвения от вицепремиера Меглена Кунева антикорупционен закон. Предложението за това е лично на премиера Бойко Борисов, съобщи Кунева пред журналисти в МС. Днес по темата е било проведено оперативно заседание при министър-председателя.

Още по темата

"Започваме много активно работа, имаме добра основа - законът, който беше дотук, е с много висока оценка от страна на европейските ни партньори", коментира вицепремиерът.

Антикорупционният закон, предложен от Кунева миналата година, беше бламиран още на първо четене от парламента. Сред забележките бе и тази за анонимните сигнали, по които ще се извършват проверки, а изразените опасения бяха за политическа атака. Днес Кунева опроверга това и разясни, че законът е много далеч от подобни намеци.

"Сигналите са такива, които имат доказателства и са годни да се продължи по тях и такива, които нямат. Акцентът е върху това какво съдържание предлага сигналът, а не дали е подписан или не. В ЕК имаме абсолютно идентична практика", коментира тя, като посочи, че акцентът ще е дали сигналът има "начало на достоверност".

Задължението за деклариране на вещи по наем остава в закона. Освен това още една институция ще бъде част от предлагания единен антикорупционен орган - Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Дотук в него се предвиждаше да се обединят функциите на 3 институции - проверките на Сметната палата, анализите на БОРКОР и дейността на Комисията за конфликт на интереси.

"Целта е, когато се види очевиден конфликт на интереси или друга форма на необяснимо богатство, бързо да се трансформират резултатите от тази проверка и се отиде към отнемане на имущество, когато има доказателства за това", обясни Кунева.

Според нея законът ще стане още по-силен и ще може да има резултати.

Днес правителството прие предложението на Кунева заместник-министри или други членове на политически кабинети да бъдат натоварени от съответния министър специално с политиката по борба с корупция.

Вицепремиерът похвали специално зам.-министъра в МВР Филип Гунев за много добрия секторен план за борба с корупцията.

Избраните координатори ще отговарят за секторните антикорупционни планове във ведомствата и ще бъдат изслушвани в Националния съвет по антикорупционни политики, ръководен от Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, че и военните трябва да бъдат разследвани. И не само най-високото ниво. Само че е вече много късно. Огромните имоти и имущества на МО отдавна са "преименувани". Както казва народът "След дъжд качулка".
7
0
 
4
 
! Отговори
DO 7 преди 8 години
NIKOI NE TRIABVA DA KRADE BE SMESHNIK .AKO GERB KRADE TRIABVA DA IZCHEZNE BSP-SUSHTO I T.N.
6
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже и да приемем , че ГЕРБ са крали , което НЕ Е ВЯРНО , те отговарят за 4 години. Какво ще каже червения *** за БКП-БСП , които доказано крадат над 50 години . Просто няма такива мандраджии в целия свят . Отврат .
5
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво г-н Борисов . Истински Българин и Държавник . Това е другари , затова народа го избира , а не като вашите Станишевци , които обраха банка КТБ .
4
1
 
18
 
! Отговори
фен преди 8 години
Само остана да започнат да проверяват депутати и министри и всичко ще се оправи.
3
1
 
3
 
! Отговори
odessa преди 8 години
eh da besche jiv general lukov, ili dori dobri djurov
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата погледнал огледалото и видял Корупция !
1
3
 
16
 
! Отговори
гербав до носник преди 8 години
Анонимните доноси в закона "Кунева" нямало да са политразправа, ухили се пожарникаря.