Борисов спира поръчки подред – сега за личните карти

Поръчките за милиони под лупа, целта била повече прозрачност
Обновена: 17 фев 2016 15:21 | 17 фев 2016 14:10, Веселина Йорданова
50
Борисов спира поръчки подред – сега за личните карти
Снимка: архив Bulphoto

След като спря търговете за АМ "Хемус", държавата спира още големи обществени поръчки.

Една от тях ще е за новите лични документи, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред журналисти в МС.

Горанов обясни, че предстои преструктуриране на печатница на БНБ, откъдето по информация на банката ще отпаднат доста сериозна техника и капацитет.

Ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще премине към министъра на финансите, а после към МВР. Така според Горанов ще се постигне по-оптимална цена при изработването на документите.

Самата организация през държавата като изпълнител предполага поне намаляването на потенциалните търговски печалби при едно обикновено възлагане, каза Горанов.

Големи поръчки ще бъдат преразгледани и по места, като министърът даде пример с Варна.

"Става дума за конкурси за благоустройство на града, има и проект за курортен комплекс "Златни пясъци" - поръчки, които се преценяват по целесъобразност заради големия им обем трябва да бъдат организирани наново", обясни той.

Друга голяма обществена поръчка, която ще се прекрати, е свързана с Югозападното държавно предприятие – за пътища за 95 млн. лева и е спечелена от "Водстрой" 98.

В отговор на въпрос Горанов уточни, че не знае дали фирмата е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, каквито информации има.

За новите документи пък държавата планираше да извади над 581 млн. лева, като се предвиждаше с тях да има и електронна идентификация на гражданите.

От думите на министъра стана ясно още, че поръчките се спират веднага.

Горанов уточни, че държавата няма притеснения, но аргументира решението с големия обществен интерес. По думите му съмненията, че когато става дума за големи конкурси, те не са организирани достатъчно прозрачно, карали управляващите да ги организират под медийно наблюдение и още по-прозрачно.

Горанов коментира, че има достатъчно основания и в действащия, и в новия закон за прекратяване на тези поръчки. По думите му винаги има риск от обжалване от страна на засегнатите, но общественият интерес ще надделее. "Готови сме да минем през този процес в рамките на действащото законодателство. Промени според нас не се налагат", уточни той.

Горанов посочи, че премиерът и правителството ще преценяват кои поръчки да спрат, защото са отговорни за цялостното управление на бюджета и държавната собственост.

Министърът призна, че интересите са големи и затова се предлага да се преразгледат най-големите поръчки. Той подкани журналистите "да подскажат", ако имат идеи за други, като уточни, че няма определена стойност като целево ниво.

Искаме да разсеем всякакви съмнения, че има нещо скрито-покрито или някакво задкулисие, което се случва, когато се разходват големи обществени ресурси, обобщи Горанов.

По отношение на АМ "Хемус" министърът заяви, че ако зависеше от него би предложил препроектиране. С регионалния министър Лиляна Павлова обаче разговаряли по темата, че то би отнело поне 2 години, което ще забави доста проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИЕ ОТ ДПС ще гласувамe само за партия "Зелена България".
4
1
 
11
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
Баба Меца пак ще лапка от медеца.Кому е изгодно???А мишлетата. като мен и теб ще плащат масрафа.
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата Е Той!Той Е Държавата!ББ е нашто всичко - Той майка, Той Баща, У него Баницата, У него Ножа!Не смейте да подскачате срещу Неговата Димууукрация
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...новите лични документи...ми то отвсякъде си е излишна работа.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще гласувамe само за "Зелена България" партия.