Порязаха чантаджиите, взеха им ранното пенсиониране

Пожарната пък става изпълнителна агенция от 2017-а
Обновена: 17 фев 2016 17:18 | 17 фев 2016 17:07, Веселина Йорданова
41
Порязаха чантаджиите, взеха им ранното пенсиониране
Снимка: архив Bulphoto

Чиновниците в МВР губят привилегиите на ранно пенсиониране и обезщетение, които ползваха, защото работеха по специалния закон за ведомството.

Още по темата

Това предвиждат законови промени, приети днес от правителството, които ще бъдат внесени в Народното събрание.

С промените се предлага и намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на полицаи от 20 броя заплати на 12.

Това обаче ще се прилага спрямо служители, постъпили на работа в МВР след влизане в сила на закона. По отношение на действащите униформени се предвижда запазване на размера на обезщетението.

Предлага се и намаляване на размера на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни.

Пожарната ще бъде изпълнителна агенция от следващата година.

Законопроектът, приет днес от правителството, предвижда преобразуването на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” в Агенция "Пожарна безопасност и защита на населението”.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се аргументира, че така службата ще има повече гъвкавост и възможност да кандидатства по проекти.

"Те се справят изключително добре със собственото си управление“, изтъкна още Бъчварова.

По думите й промените на практика са цялостната визия на кабинета за реформата в МВР. Министърът съобщи, че в началото на другата седмица ще бъдат обявени мерки, свързани с преструктуриране, уреждане на отношенията със служителите и такива, които ще облекчат работата във ведомството.

Тя обясни, че новото дружество, което по-рано финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще бъде създадено след преструктуриране на печатницата на БНБ, ще произвежда материалите, които са основа за предоставяните от МВР услуги.

Бъчварова посочи, че „на изхода“ за гражданите ще е Държавното предприятие "Център за предоставяне на услуги“ в МВР, което ще предоставя услугите по регистрация, пререгистрация на автомобили, лични документи, лицензи и и разрешения. Решението за създаването му беше взето в края на миналата година и също е част от приетите днес от МС промени в Закона за МВР.

Държавното предприятие ще бъде възложител, така ще могат да се контролират цените и ще могат таксите от тези услуги да остават в предприятието, за да се инвестират в подобряване на услугите, разясни тя.

В приетия днес законопроект е предложено още преминаването на дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, осъществявани към момента от дирекция „Специална куриерска служба” на МВР, към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Предлага се и преструктуриране на съществуващата дирекция "Управление на собствеността и социални дейности” в Изпълнителна агенция "Социални дейности”. Целта е дейностите по материално-техническо осигуряване на структурите на МВР и социалното обслужване на служителите в МВР да се извършва от изпълнителната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
18
 
! Отговори
мижи да те лажем преди 8 години
В България пак ще се краде всеки ден по мноооого.Държавната хазна пак ще бъде празна!
4
17
 
13
 
! Отговори
Martin преди 8 години
Простата тиква на *** не може да разбере, че полицай и чиновник на ниска заплата е рецепта за корупция.
3
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малии голяма мъка за другарите . Сега техните жени и дъщери що ще чинат зимъска , като сняг забръска . Най после нещо добро за държавата . Браво г-н Борисов .
2
9
 
20
 
! Отговори
ПОЛИЦАЙ преди 8 години
ПОРЯЗОХА РАБОТЕЩИТЕ НА ТЕРЕН С 5 ДНИ ОТПУСК.АЛО,СИНДИКАТИТЕ,ЩО НЕ СЕ ЗАКРИЕТЕ СЪС ЗАКОН
1
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Бъчварова. Досега никой от великите мъже не посмя да направи нещо в МВР . Сега тази жена им показа как се действа . Това е другари специалисти .