Порязаха чантаджиите, взеха им ранното пенсиониране

Пожарната пък става изпълнителна агенция от 2017-а
Обновена: 17 фев 2016 17:18 | 17 фев 2016 17:07, Веселина Йорданова
41
Порязаха чантаджиите, взеха им ранното пенсиониране
Снимка: архив Bulphoto

Чиновниците в МВР губят привилегиите на ранно пенсиониране и обезщетение, които ползваха, защото работеха по специалния закон за ведомството.

Още по темата

Това предвиждат законови промени, приети днес от правителството, които ще бъдат внесени в Народното събрание.

С промените се предлага и намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на полицаи от 20 броя заплати на 12.

Това обаче ще се прилага спрямо служители, постъпили на работа в МВР след влизане в сила на закона. По отношение на действащите униформени се предвижда запазване на размера на обезщетението.

Предлага се и намаляване на размера на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни.

Пожарната ще бъде изпълнителна агенция от следващата година.

Законопроектът, приет днес от правителството, предвижда преобразуването на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” в Агенция "Пожарна безопасност и защита на населението”.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се аргументира, че така службата ще има повече гъвкавост и възможност да кандидатства по проекти.

"Те се справят изключително добре със собственото си управление“, изтъкна още Бъчварова.

По думите й промените на практика са цялостната визия на кабинета за реформата в МВР. Министърът съобщи, че в началото на другата седмица ще бъдат обявени мерки, свързани с преструктуриране, уреждане на отношенията със служителите и такива, които ще облекчат работата във ведомството.

Тя обясни, че новото дружество, което по-рано финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще бъде създадено след преструктуриране на печатницата на БНБ, ще произвежда материалите, които са основа за предоставяните от МВР услуги.

Бъчварова посочи, че „на изхода“ за гражданите ще е Държавното предприятие "Център за предоставяне на услуги“ в МВР, което ще предоставя услугите по регистрация, пререгистрация на автомобили, лични документи, лицензи и и разрешения. Решението за създаването му беше взето в края на миналата година и също е част от приетите днес от МС промени в Закона за МВР.

Държавното предприятие ще бъде възложител, така ще могат да се контролират цените и ще могат таксите от тези услуги да остават в предприятието, за да се инвестират в подобряване на услугите, разясни тя.

В приетия днес законопроект е предложено още преминаването на дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, осъществявани към момента от дирекция „Специална куриерска служба” на МВР, към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Предлага се и преструктуриране на съществуващата дирекция "Управление на собствеността и социални дейности” в Изпълнителна агенция "Социални дейности”. Целта е дейностите по материално-техническо осигуряване на структурите на МВР и социалното обслужване на служителите в МВР да се извършва от изпълнителната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
група бизнесмени преди 8 години
Съкращение само за тая армия хранители - рязане до кокал .Махнете заплатите им за прослужено време махнете отпуски по 4 месеца платени и ги накарайте сами да си изплащат осигуровките
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми стави 101 кандидат!
23
0
 
3
 
! Отговори
Никой преди 8 години
До Анонимен Чувате ли се какво говорите бе хора , само знаете да злословите - нищо друго .То хубавото кога сте го признавали , нима знаете как се работи в МВР и заплати те че заплатите , но когато имате зор звъните и не дай си боже да сте доволни само хубави слова изричате - за жалост винаги за кратко .Всеки изразява мнение ,компетентен е във всичко , ами отворете ги тези очи най-накрая и вижте проблемите от къде идват , стига сте вярвали сляпо . на Българина му дай да пише и говори .
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
постоянно ни мачката с непрекъснатите ви НЕПРОФЕСИОНАЛНИ реформи,ЗАЩО?За да може Цецо да си позволи 7-ми апартамент. Много секретарки трябва да си сменят джиповете, екскурзиите на меринджеите до Галапагос не са евтини, яхти, самолети - откъде пари, ако не от овцете? Митеран бе прав:"От тежка криза се излиза само с много дълбоко бъркане в джоба на гражаданите"
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12 заплати?,25 дни отпуска?хора - събудете се! Не искайте да орежат парите на другите, а да вдигнат и вашите. Защо да не ви дават 12 заплати при пенсиониране? 12х350 минимална=4200 лв.х2 000 000 заети в Бг = 8 млрд. лв. Половината от миналогодишния заем на ГЕРП, или 2 1/2 банки КТБ. Само за КТБ държавата наля 4 млрд. за нейното котило.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вие постоянно ни мачката с непрекъснатите ви НЕПРОФЕСИОНАЛНИ реформи,ЗАЩО?Защо стрижат овцата сто пъти, а я дерат само веднъж? Защото е офца.
19
0
 
7
 
! Отговори
Сократ преди 8 години
До АнонименА много хора, които работят в частния сектор умират преди 60-тата си годишнина без дори надежда за скорошно пенсиониране!
18
0
 
2
 
! Отговори
Един от многото преди 8 години
........................Защо не реализирате една реформа ,реултата от която да е - ДОВОЛНО гражданско общество и ДОВОЛНИ СЛУЖИТЕЛИ В С-МАТА НА МВР.С чест и достоинство упражняваме професийте си и се стараем да сме в служба на обществото а вие постоянно ни мачката с непрекъснатите ви НЕПРОФЕСИОНАЛНИ реформи,ЗАЩО?
17
0
 
7
 
! Отговори
Един от многото преди 8 години
Защо така се подигравате с нас г-да УПРАВЛЯВАЩИ.По време на първия кабинет на г-н Борисов на два пъти променихте з-на за МВР,защо?Тези тогавашни промени не доведоха до никакви реални подобрения .Сега с този мандат отново се повтаряте с НЕКАДЪРНИТЕ ПСЕВДО РЕФОРМИ.Защо само се опитвате да имитирате дейност а не се постараете да положите усилия и да помогнете на това министерство - МВР да изплува от калта в която го НАТИСКАТЕ?
16
1
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 8 години
Да не мислите, че катоо се приеме така закона, всичко ще върви по мед и масло. В голяма заблуда живееят всички, смятащи че у нас полицаите били много. И да не мисли сегашното ръководство на МВР, че нещата ще останат така. След падане и на това правителствео ще има нов закон. И това до кога ще продължава. И да не се наложи да идват чужди полицаи да работят у нас. По-голямо безумие и недомислие от този ЗИДЗМВР няма. И това предприятие предварително е обречено, защото да е на печалба, документите 2
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато в медиите прочета , че се търсят полицаи тогава ще повярвам в реформата . Сега някъде да е известно има ли или няма свободни места . Не нали . Всичко е поръчкови статии колко било лошо .
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като е толкова лошо в МВР , защо за едно място има 100 кандидати . В края на краищата не ти харесва , напускаш . Толкова е просто .
13
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Труда на полицаите не е заплатен и те се трудят при нечевешки условия. Имам доста години в МВР и знам това. От 1.1.2016г. до момента починаха шест колеги, пенсионери от МВР. Най-стария на 67 и най-младия на 61г. Последния взема пенсия 2 години и три месеца. Трима починаха от инсулт и един от инфаркт. Това не е от добър живот.
12
9
 
6
 
! Отговори
човека не преди 8 години
До Анонимен18е на ракии. просто лека неточност е , че комунистите изхарчиха пенсионният фод който завариха. после не беше създаден такъв и бай тошо строеше с парите за пенсии заводи и т.н. за това и сега пенсиите 40% се покриват от бюджета което го няма на запад (там пенсионните фондове са отделни и инвестират в ДЦК, акции но при комунизма всичко беше накуп и се харчеше на момента)
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тези ведомства дали разбраха ,че се е случил "преход" ?
10
0
 
31
 
! Отговори
бе ти преди 8 години
До Анонимен 14кое наричаш полиция...сегашното е някаква имитация на това което трябва да бъде ! ти защитен ли се чувстваш...защото Българите не се чувстват сигурни особено старите хора по селата но вече и в градовете не се търпи
9
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това продажно правителство разби и полицията
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя много лошо гледа.........бг терминатор 3
7
6
 
15
 
! Отговори
в австрия преди 8 години
полицаите се пенсионират при достигане на възраст която е както при всички останали граждани .заплатите им са наистина високи но работата си я вършат добре !!
6
4
 
13
 
! Отговори
за това преди 8 години
боко получава 4-ка . просто липсват уволненията на раздутата и ненужна администрация в мвр .при уволнения на чантаджиите и запазване парите то може дори да се повишат малко заплатите на редовите полицаи(срещу повишаване изискванията към тях за ефективност),подобряване на оборудването ииии въобще най-после мвр да започне да върши работата си