Гласуваме и електронно, ама друг път

Гарантирано от реформаторите: Паник пин и промяна на избора
34
Гласуваме и електронно, ама друг път
Снимка: БТА

След като над 71% от участвалите в референдума, проведен с последните избори, подкрепиха въвеждането на електронното гласуване, реформаторите вече са готови с промените в Изборния кодекс, които ще го регламентират.

Депутатите са категорични, че ще има пълна защита срещу хакери, а купеният и корпоративният вот ще бъдат сведени до минимум.

Промените в кодекса обаче ще влязат в сила след около две години, а всички технологични неща, свързани с електронния вот ще бъдат разписани в допълнителни наредби.

Електронното гласуване ще се провежда между четири и седем дни преди изборния ден, когато имащите право на глас ще пуснат бюлетина в урната.

Целта е, ако бъде оказан натиск върху избирателя или пък той промени мнението си, да има възможност да смени политическата сила, за която е дал подкрепата си.

Всеки имащ право на глас ще има по два пин кода, като единият е паник и той ще го използва, когато някой се опита да купи гласа му, като така ще подаде сигнал към органите на МВР, обясни реформаторът Петър Славов.

Според него така ще се сложи край на събирането на лични карти и гласуването под строй.

В същото време обаче ако някой е гласувал електронно, ще може да го направи и с бюлетина. При всички случай, независимо колко пъти избирателят е гласувал електронно, за валиден ще се счита последният му избор, включително и ако той е с бюлетина.

Данните от електронния вот пък ще отиват в специална комисия към ЦИК. Файлът с тях няма да бъде отварян, докато не приключи и гласуването с бюлетини.

Достъп до него ще има комисия от 6-7 човека, а ако някой от тях се изкуши да го отвори по-рано, това ще остави следи в софтуера, обясни Антони Тренчев.

Според реформаторите електронното гласуване не само, че няма да оскъпи изборите, ами дори вотът ще стане по-евтин, защото ще се пести от хартия и други консумативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Шефа преди 8 години
До Стефан 23"след първите избори картите ще се пренаредят така както никога не са били."Когато пишеш трябва и да помислиш за варианта, в Туркието да гласуват няколко хиляди избиратели с предварително събрани кодове за 5 минути на страхуващи се да отидат до урната за промяна.
25
0
 
2
 
! Отговори
Шефа преди 8 години
"Според него така ще се сложи край на събирането на лични карти и гласуването под строй."Еййй че кеф, сега ще събирам само по два пин-кода от работниците и то само срещу заплахата за уволнение, без пари. Контрол на входа на избирателната секция за нарушители, променящи вота си.
24
0
 
5
 
! Отговори
Dies Irae преди 8 години
До ВладиИ как ще стане това след като уж се гласува анонимно с бюлетината?Ще си слагаме имената и ЕГН-тата на бюлетините за да се сравнят с ел. вот или как?Това са простотии само се чудят как да го размият за да го изкарат безполезно и накрая да стане както всичко в тая държава. Поредното нещо което хората искат, а депутатите се чудят как да не приемат и да изкарат пари от него.
23
0
 
3
 
! Отговори
опетков преди 8 години
До Анонимен:Ако ти си *** спасение няма.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВ САЩ са се отказали от този вариант с довода, че убива демокрацията, но истината е, че този вариант много стабилно отслаби позициите на корпорациите и онези, които купуваха гласове. Затова и побързаха да го разкарат, за да отнемат силата на истинските гласоподаватели.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми, ако синковеца ти или жена ти въведат паник кода дали няма да ти направят после халката като на мечо пух хралупата в панделата?
20
1
 
10
 
! Отговори
Стефан преди 8 години
Тролчетата как се активизираха :))) Много, ама много ги е страх от електронното гласуване всичките. Щял да дойде края на демокрацията, щели определени партии да печелят всеки път... Хахахаха. Даже и опорните ви точки издишат. За съжаление никога няма да ни пуснат електронно гласуване иначе още след първите избори картите ще се пренаредят така както никога не са били.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20А мен ме интересува следното, какво ще ме спре да хвана синковеца за ухото, а жената за косата и да ги накарам да гласуват за който аз им кажа от единствения компютър в къщи и после да им хвърля един бой, за да си траят и така за всеки случай?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.."Всеки имащ право на глас ще има по два пин кода"... в България имащите право на глас са къмто 8 милиона значи ще се раздадат 16 млн пин кода,Тези дето са в чужбина примерно в Бразилия и Аржентина, Плевнелиев нали им обещаваше неща по сбирки те как ще си вземат пин кодовете?
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
имам въпрос - вкъщи има четири компютъра. трима души можем да гласуваме. какво ще ме спре мене аз да гласувам от три от компютърите за едан партия, а другите да не не гласуват? това не е ли изкривяване н вота?така щеизлезе че няма негласували, но гласовеетна големитге партии рязко ще нараснат.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-добрият вариант е Машинно гласуване, а не елекрнонно но не искат да го въведат.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
миналааг година сайтовете на ГРАО,МВР, МВнР и ЦИК се скапаха ЕДНОВРЕМЕННОи не рабоитха почит целия ден. толкова за електронната ни сигурност.
14
1
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Най-сигурно и най-евтино ще бъде ако за различните партии се гласува с...орехчета, бадеми, детски кръгли бонбончета, лукчета, различни цветове содени топчета, а за чугунените глави едри съчми от лагери. Само да не изядат бонбоните. Май най-добре ще е с цветни содени и стоманени топчета !!! Ето пример и за Европа !
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз имам въпрос - - в колок държави в Европа има електронно гласуване - в две. Латвия бивша социалистическа държава, не е в ЕС и Франция- въведено е само пилотно и то само за чужденците.В САЩ са се отказали от такъв вариант с думите че убива демокрацията.
12
0
 
8
 
! Отговори
Homer преди 8 години
Братя българи време е за РЕВОЛЮЦИЯ, не мислите ли? По-добре да започнем от нулата!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Депутатите са категорични, че ще има пълна защита срещу хакери, а купеният и корпоративният вот ще бъдат сведени до минимум.Празни приказки, няма такива гаранции никъде в света, няма да има и при нас, само на приказки сме велики "реформатори" пълен цирк са тия смешници.
10
1
 
7
 
! Отговори
Хм преди 8 години
тотално малоумие.. толкова ли не могат да препишат закона с все наредбите от Естония, а трябва да си напрягат полираните мозъчета...
9
1
 
4
 
! Отговори
Влади преди 8 години
До МомоИмайки предвид, че първият му глас ще е електронен, то веднага ще може да се провери за кого е гласувал от системата, и гласът му да бъде маркиран като невалиден.Така само хора от комисията работеща със софтуера, ще знаят за кого е гласувал някой (вероятно косвено по променения резултат за някоя избирателня опция). И просто ще се брои втория, който е на хартия - за когото и да е.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина има някаква защита срещу купувачите на гласове. Например можеш да си продадеш гласа на няколко партийни банди и да им вземеш парите, а след това можеш да упражниш и собствения си вот. Само че бандите ще се изтарикатят да ти приберат личната карта до края на изборите за да са сигурни че гласа е отишъл за тях. Не знам каква ще е възможността за гласуване по интернет без да си зависим от личната карта. Ако има такава възможност тогава купуването на гласове ще е доста губещо мероприятие.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 4в поткрепа на казаното от теб само ще добавя нещо, което бях чел по сайтовете по повод на местния вот миналата година. Накратко: Варненският съд беше приел факта, че има различия в използваната бюлетина, както и експертизата за фалшифицирани подписи в изборните протоколи, но отхвърля искането на обжалващите...Или както се казва по тия географски ширини: Кучето ще си лае, а керванът ще продължи да си кюта!