МФ планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг

Избрани са четири банки за пласирането на облигациите
18 фев 2016 19:52, Миглена Иванова
93
МФ планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг
Сkимка: Reuters

България е избрала Citi, JP Morgan Chase &Co и още две банки за пласирането на нова емисия облигации до 3,9 млрд. лева (2,2 млрд. евро), съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от пазара.

Страната се нуждае от постъпленията, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), като ще останат и средства за ликвидни буфери заради стрес тестовете на банките през тази година, отбелязва информационната агенция.

Четирите банки ще организират една или няколко емисии облигации, посочват източниците на агенцията.

Финансовото министерство на България отказва коментар, но потвърждава в изявление за Ройтерс, че е предприело стъпки за осигуряване на възможността да изтегли нов външен дълг в рамките на средносрочната дългова програма и лимита от 3,9 млрд. лева.

Българското финансово министерство очаква съотношението на дълга към БВП да достигне 28% през тази година от 26,4% в края на 2015 г.

София набра от международните пазари 3,1 млрд. евро през март 2015 г. – най-голямата продажба на дълг, организирана от страната някога, отбелязва агенцията.

Рейтинговите агенции Fitch и Moody's оценяват България със съответно BBB- и Baa. S&P запази кредитния рейтинг на страната BB+, след като през 2014 г. го понижи заради банковата криза.

Още за икономика четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: МФвъншен дълг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проституираща мрежа дали и от това са на процент?
44
3
 
9
 
! Отговори
чико преди 8 години
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) се придобива като следствие на прекомерна лакомия и предизвиква повръщането на погълнатото.
43
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Попитали радио Ереван колко завода има в България? - Как колко..отговорило радиото..ами два!..един за ножици и един за лентички...
42
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
източването на България продължава,вече свърши каквото имаше да се краде в държавата и започнаха да крадат от бъдещето на хората ,превръщайки ги в доживотни длъжници за сметка на забогатяването на единици продажници
41
3
 
11
 
! Отговори
чико преди 8 години
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) се придобива при голяма лакомия и предизвиква повръщане на погълнатото.
40
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе вие това с Рязането на Лентички за лесна работа ли го имате ммммм???Нали за Целта някой трябва да се потруди да ви направи роби на Световните банки с Тегленето на Кредити Тези кредити идват пак от такива като вас който си влагат парите в Банките и дават възможност на на Същите тези банки да ви ги отпускат с Лихви и да ви Заробват чрез Правителствата който Вие самите си ИзбиратеВсъщност Правителствата работят За най-големият световен банков елит Благодарение на Вас Роби
39
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А още по лошото е че тези заеми реално се изпращат от българите в чужбина които плащат там данъци и осигуровки.Т.е. тези хора два пъти изпращат пари-един път директно на роднини и втори път чрез тези заеми.Но втори път тези пари се трупат като дълг който никога не може да бъде върнат.И затова няма да има наем на базите на НАТО,100 % oт златото ще заминава навън и т.н.Абсолютна колония.
38
2
 
29
 
! Отговори
Мишо бирата преди 8 години
Само не ми е ясно кой ще ги връща на тиквата заемите...то хора не останаха...,а и как се навиват да дават заеми на мафиотска държава с премиер мафиот? Бягане навън е спасението.. Тук всичко е обречено
37
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като теглим чертата май при Виденов си беше по-добре и колкото работим, толкова си изкарваме. Сега уж много високи заплати и пенсии пък всичко на заем от децата ни и балон.
36
3
 
27
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Всички тия заеми, ние не ги виждаме и не ги усещаме. Вероятно се прехвърлят директно по банковите им сметки. Е,всички крадоха,но тия лалета ни разкатаха м'''та.
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе , той БВП е 60 млд. тиквата изтегли 15 и сега още 2 ,та ние трябва да имаме близо 20% ръст, къде са ?!?!
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно според мен БОЙКО БОРИСОВ е станал Антисистема С НЕПОГАСЯЕМИ ЗАЕМИ Е РЕШИЛ ДА ГРОМИ БАНКОВИЯТ СВЕТОВЕН МОНОПОЛ ОТ ФЕД,МФ,ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЕЙ СЕГА ШЪ СТАНИМ РАЙ НЕЗЕМЕН!!
33
2
 
25
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 8 години
На управленски длъжности в България се слагат хора, които най-малко могат да извършват тези дейности! Ламтенето за власт и пари е умопомрачително! В следствие , държавицата закъса, а покрай това го отнесе и читавия човечец! Ето защо ако не се чувстваш достатъчно компетентен за ръководна длъжност - откажи я, че последствията за катастрофални!
32
3
 
26
 
! Отговори
Бате Боко .. преди 8 години
.. ти си МъЖ! Като как се излапват едни 16 млрд за 3 год само от мандата!!
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно след нова година нали се хвалеше Тиквата че сме били много добре имало ръст на икономиката с цели 4 % или нещо такова , били сме на + . Имало излишък чак. А сега ни трябват още пари и още кредити. Къде отидоха парите от предния кредит 15 милиарда ли какво беше. Другата година винетката не 150 лв очаквам 300 лв да стане щото така както върви дълга ни преди лятото може да удари 50 милиарда .
30
4
 
26
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Защо се тегли този заем по точно?
29
3
 
34
 
! Отговори
bg преди 8 години
Ето, ето тази новина трябва да бъде на главната страница! Само ни разсейват с глупости, а за корупцията на властта никой не говори!
28
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това се очаква за народ,който е в състояние да даде 800 милиона лева за 60 км.магистрална отсечка!!!!Ако някой на знае какво са 800 милиона да обясня:За 2014 съвкупният ни брутен вътрешен продукт е 82 милиарда лева!!Т.е.за въпросните 60 км.отделяме ЦЯЛ 1% от БВП!!!Само за 60 км.!!Или накратко безумното крадене чрез обществени поръчки води дотук!!Нови заеми,които ще бъдат изядени ЧРЕЗ БЕЗУМНИ ЦЕНИ НА ВСЯКАКЪВ ВИД ПРОЕКТИ!!Когато ни говорят за милиони и милиарди хванете първо калема и сравнете!!!!
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко Борисов и компания ви Стабилизира Ежедневно Трябва да го качим дори и на пиадестал Или да им направим Стабилен храм паметник КАК ДА НЕ СЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯслед като ги Свалим от власт!!!
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ може да чакат нов банков фалит а и фонда за покритие на влоговете се стопи от КТБ.Виденов затвори 14 банки, но държавата не плати и лев на богатите инвеститори.