МФ планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг

Избрани са четири банки за пласирането на облигациите
18 фев 2016 19:52, Миглена Иванова
93
МФ планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг
Сkимка: Reuters

България е избрала Citi, JP Morgan Chase &Co и още две банки за пласирането на нова емисия облигации до 3,9 млрд. лева (2,2 млрд. евро), съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от пазара.

Страната се нуждае от постъпленията, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), като ще останат и средства за ликвидни буфери заради стрес тестовете на банките през тази година, отбелязва информационната агенция.

Четирите банки ще организират една или няколко емисии облигации, посочват източниците на агенцията.

Финансовото министерство на България отказва коментар, но потвърждава в изявление за Ройтерс, че е предприело стъпки за осигуряване на възможността да изтегли нов външен дълг в рамките на средносрочната дългова програма и лимита от 3,9 млрд. лева.

Българското финансово министерство очаква съотношението на дълга към БВП да достигне 28% през тази година от 26,4% в края на 2015 г.

София набра от международните пазари 3,1 млрд. евро през март 2015 г. – най-голямата продажба на дълг, организирана от страната някога, отбелязва агенцията.

Рейтинговите агенции Fitch и Moody's оценяват България със съответно BBB- и Baa. S&P запази кредитния рейтинг на страната BB+, след като през 2014 г. го понижи заради банковата криза.

Още за икономика четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: МФвъншен дълг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
20
 
! Отговори
Jacque преди 8 години
Заслужавате си го. Дори и да не сте гласували ГЕРБ пак си го заслужавате щото гласувахте ПФ или РБ. ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ГО!!!
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARIA E V MNOGO DOBRO IKONOMICESKO SASTOIANIE I BORISOV MOGE DA TEGLI I CETURUDESET MILIARDA.
23
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха разбрахте ли сега, защо спира така ударно обществени поръчки. Еми няма парииии. Всичко са издумкали. Интересно ми е, нали вождът се хвали, че парите за строежите са европейски, ако е така няма как да спре поръчките, ако не са изяли парите.
22
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето от таз година и занапред за да се направи Ежегоден Стрес тест на Банките ни Държавата ще тегли Кредити който вие ще ги погасявате с лихвите под формата на винетки,акцизи,осигуровки абсурдни данъци и глоби.ЧЕСТИТО АБ-ДАЛИ
21
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще изпапкаме и тях!!!!После?????Нов дълг за погасяване на стария!!!!!После????Нов дълг за погасяване на стария!!После????България се превръща в битпазар обявена е тотална разпродажба с цел закриване на държавата!!!!!После???Няма народ,няма държава!!!Точка!!!!
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да избяга в чужбина! Ще се мре от инфаркт. Господ си знае и спазва плановете си. Тогава да видим кой колко кинти ще вземе със себе си на онзи свят!
19
3
 
35
 
! Отговори
Кражба преди 8 години
до 10 години може да се удвои дълга. А и каква в гаранцията, че БВП ще продължава да расте? С намаляването на населението ще намалее и вътрешното търсене, а заради това, че не разполагаме с високотехнологични производство ще отслабнем и в износа.
18
4
 
28
 
! Отговори
Lan преди 8 години
И какво - гръцкия сценарий ли? Поне да бяха техните заплати, пенсии и социални придобивки, а то?!
17
2
 
31
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
Стига бе, вие гробарите само това знаете. Изтърка се вече плочата.Само и единствено вие сте виновни.
16
3
 
19
 
! Отговори
чукча преди 8 години
Ха,ха-сравнението между 2 космонавта и 2 самолета ми хареса.Браво-точно така е!
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде народе на бързите джет кредити
14
3
 
34
 
! Отговори
чико преди 8 години
До НаскоБившият т. нар. президент и върховен главнокомандващ Петър Стоянов: България ще спазва международните норми на поведение, дори с цената на отказ от националния суверенитет.Той живее вече САЩ.
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В БЪЛГАРИЯ ТЕГЛЕНЕТО НА КРЕДИТИ СТАНА ПО ЧЕСТО ЯВЛЕНИЕ ОТ ТЕГЛЕНЕТО СПОРТНИЯТ ТОТАЛИЗАТОРЩЕ,СЕ ОПРАВИМ СКОРО ДЕРЗАЙТЕС,котове
12
4
 
24
 
! Отговори
варна преди 8 години
Общинските заплати на експертите и инспекторите са бруто 600 лева- това са хора на трудови правоотношения а не държавни служители. Много ви моля не подвеждайте хората. Средна заплата от 1000 лев има в Министерствата и държавните агенции. Гражданите ангажирани в обществения сектор са около 250 000 души. Стига лъжи. Не настройвайте хората
11
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския дълг расте по-бързо от гръцкия и е въпрос на време да стане пирамида която не може да се изплати.
10
6
 
44
 
! Отговори
чико преди 8 години
До Анонимен !!"Умнико", за 45 год. бяха построени много заводи, фабрики, предприятия зад граница и то с помощта на Русия. Вие само да ги боядисате неможете бе папагал. При комунистите България имаше двама космонавта , а сега, при вашето управление само два самолета бе бе умен.
9
4
 
43
 
! Отговори
1 млрд. на месец преди 8 години
Бате Боце взима по 1-2 милиарда на месец. А мишките цвъркат и ще връщат борчовете с лихвите. Честито на всички гласували за ГЕРБ. Как гледате децата си в очите? Опропастихте и техните животи подкрепяйки една неграмотна и безотговорна мутра.
8
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И второкласник може да сметнеИмаме 1 милион държавни и общински служители-това са 1 милиард за заплати при 1000 лв. средно.Още толкова отиват на месец за пенсии при изкрадени няколко пъти за 26 години пенсионни фондове.Общо 2 милиарда на месец,съответно 24 милиарда на година.Няма от къде да дойдат освен от заеми.България отдавна е фалирала и в ръцете на западните банки.
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е***а крадливото ви племе, и да го набия на простия ни народец.
6
3
 
41
 
! Отговори
Наско преди 8 години
Когато ликвидират държавата и избягат в чужбина за да са редови граждани там с откраднатото, и вие също сте там не забравяйте да си разчистите сметките с тях.