МФ планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг

Избрани са четири банки за пласирането на облигациите
18 фев 2016 19:52, Миглена Иванова
93
МФ планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг
Сkимка: Reuters

България е избрала Citi, JP Morgan Chase &Co и още две банки за пласирането на нова емисия облигации до 3,9 млрд. лева (2,2 млрд. евро), съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от пазара.

Страната се нуждае от постъпленията, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), като ще останат и средства за ликвидни буфери заради стрес тестовете на банките през тази година, отбелязва информационната агенция.

Четирите банки ще организират една или няколко емисии облигации, посочват източниците на агенцията.

Финансовото министерство на България отказва коментар, но потвърждава в изявление за Ройтерс, че е предприело стъпки за осигуряване на възможността да изтегли нов външен дълг в рамките на средносрочната дългова програма и лимита от 3,9 млрд. лева.

Българското финансово министерство очаква съотношението на дълга към БВП да достигне 28% през тази година от 26,4% в края на 2015 г.

София набра от международните пазари 3,1 млрд. евро през март 2015 г. – най-голямата продажба на дълг, организирана от страната някога, отбелязва агенцията.

Рейтинговите агенции Fitch и Moody's оценяват България със съответно BBB- и Baa. S&P запази кредитния рейтинг на страната BB+, след като през 2014 г. го понижи заради банковата криза.

Още за икономика четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: МФвъншен дълг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
1
 
! Отговори
бг преди 8 години
ЗАТВОР ЗА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ
64
2
 
1
 
! Отговори
сс преди 8 години
А бе много ми е интерсно повечето плюят по правителства от Костов насам. Значи от 1989 до 1996 Бълграия е била цветя и рози. Колко си спомнят фалитите на банки преди 1997...и съсипията от правителства преди Костов.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От управлението на това правителство, колко станаха общо милиардите дълг, че нещо ми се изгуби нишката?Имам чувството че през месец се тегли заем.
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо теглят пари ,като на отсечено дърво взимат по 100 лв, глоба в момента в бюджета само от горските трябва да е пълен.
61
3
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Джей Пи Морган и Сити това са банките на най-големите мошеници лихвари - на Рокфелер и Морган.
60
6
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
Слушай бе заразна Цио-мишке N77.За теб чужбината ще е смъртоносна.Ти от мишето си гнездо няма да излезеш,докато не те напръскат със "светена вода"
59
4
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
Айди-Морган Bank,отзад в катафалката.Българският народ ще аплодира с "Браво!" Преди това ще вземем назаем еврейските пари и няма да им ги върнем-Бравоооо!
58
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига вече,бе.Некадърници!!!Докога ще ви търпим?Утре ще се наредите нахално пред паметника на Левски и лицемерно ще сведете глави,харчейки милкиарди за наша сметка,а той е отчитал всяка похарчена стотинка.Заслужавате народа да не ви допусне до това свято място.
57
5
 
11
 
! Отговори
e преди 8 години
Старите Трапери са казали: "Ционист лихвар,ционист политик,ционист бизнесмен,ционист "филантроп" или обикновена цио-мишка-"и на снимка да ги видиш-на майка им да го Тропнеш!" Човечеството е било раздирано отконфликти и войни и религии,заради една единствене еврейска идеология наречена Талмуд! Висшата форма на Юдаизма.
56
4
 
21
 
! Отговори
12 преди 8 години
Господи, прибери ги тия!Не сме чак толкоз грешни, Боже, че да ни наказваш вече толкоз години да пъшкаме под гнета на пълни *** и крадци.
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уффффф, представям си един ден как гърците ще пишат, че българите трябва да връщат парите, щото като "яли кифтетата не ривали"....
54
4
 
8
 
! Отговори
до 63 преди 8 години
Така е лошото наследство като празна държавна хазна е порокът на всяко следващо правителство Всъщност Държавните Заеми се теглят с цел всяко новоизбрано правителство да Успее да се Задържи на Власт и да се опита да удържи на обещаното пред свойте гласоподаватели Лошото завещание или състояние винаги съпътства всяко следващо правителство което е с по Социална политика която е в разрез с Банковият монопол
53
6
 
37
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Уверено качим по стъпките на Гърция.. Въобще, ама хич не ни трябваше да се наврем в ЕС. От цялата работа сме толкова на загуба, че не можете да си представите! В един момент ще сме толкова купени и препродадени, че няма да можем да гъкнем. Жалко, хубава територия имахме..
52
9
 
1
 
! Отговори
GERB ZAVINGI преди 8 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯКазах ви вече, че ше ги върнем. Увеличихме винетките, но не е достатачно. Трябва да увеличим цените на билетите за градския транспорт щото сме на загуба там. Специално железопътния ни транспорт е в окаяано състояние. Трябва да се увеличат драстично цените на билетите там и масово да се уволни ненужния персонал.
51
5
 
1
 
! Отговори
e преди 8 години
Пари,които имат мръсно минало имат "прекрасно бъдеще" за поробване.Мишите пари-oxi !
50
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
къде е сега нищожеството Каролев, да обясни колко е хубаво да се взима нов дълг, нали е съветник на бат бойко
49
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе колко ревахте вие ГЕРБЕРИТЕ за прословутия милиард на Орешарски? Сега какво правите през 6 месеца теглите по 4 милиарда. ДОКОГА ТАКА БЕ?
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А можеше с тези пари да се Построят Фабрики който да са конкуренти съперници на други в Европа да изнасяме навън качествени и евтини стоки с такива Мега Икономически Специалисти като Горанов от какво да се Боим Но УвиПосле няма да стигнат за Стрест Тестовете на Нашите БанкиОще по малко за Издръжка на Електоратът и Купуването на Гласовенищо че е престъпление нали така Уважаеми Управляващи от Парламентарното Мнозинство
47
4
 
30
 
! Отговори
Свинетка Павлова преди 8 години
Ще връщате..ще връщате...догодина ще въведем ергенски данък,данък компютър, данък въздух, данък куче,данък ограда,данък стар автомобил,данък пушене,данък домашно вино,данък че си жив.......абе ще ни изгонят насила от България...
46
5
 
3
 
! Отговори
GERB ZAVINGI преди 8 години
Не разбираме за какво рипате толкова. Нали за това увеличиха цените на винетките. Спокойно, ще ги върнеме заемите..