Намесват ли се Русия и Турция у нас? НС ще нищи

След случая "Доган-Пеевски-Местан" – спецкомисия
174
Намесват ли се Русия и Турция у нас? НС ще нищи
Снимка: Reuters

Спецкомисия в парламента ще проверява дали има намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика.

Според депутатите създаването на подобна комисия се налага поради разгласените през последните седмици в публичното пространство твърдения за намеса на официални представители на Турция във вътрешнополитическия живот на страната ни.

Още по темата

Идеята за комисията дойде от ДПС, след скандала с изключването на Лютви Местан от редиците на движението в края на декември миналата година. Тогава премиерът Бойко Борисов се оплака, че турският му колега Ахмет Давутоглу е поискал от него да вземе страната на Местан, но той е отказал да се намесва във вътрешнопартийни проблеми.

По-късно пък в турските медии излезе информация, че има забрана почетният председател на ДПС Ахмед Доган и неговият депутат Делян Пеевски да влизат в Турция, която така и не беше потвърдена официално от властите в южната ни съседка.

Депутатите от комисията ще проверят и твърдения, че определени български политически партии системно прокарват интересите на Русия и са се поставили в услуга на тази държава.

От Патриотичният фронт поискаха комисията, освен намеса на Турция и Русия, да проверят и дали има такова от други страни, но предложението им не беше прието.

Социалистите пък настояха въобще да не се споменават конкретни имена на държави, а да се провери изцяло външната намеса във вътрешните ни работи по принцип.

От „Атака“ настояха в обхвата на комисията задължително да е и САЩ и Великобритания, но и това не се хареса на мнозинството.

Според националистката Магдалена Ташева комисията е законодателно недоносче, защото въпросът е от компетентността на изпълнителната власт, но „външният министър не смее да сложи черен печат на турския посланик, защото го дърпат оттук и оттам“.

Социалистът Таско Ерменков се съгласи с нея и обяви, че България все повече се превръща в премиерска република, а депутатите с тази комисия за пореден път ще се превърнат „в тоалетна хартия“.

Воеводата Красимир Каракачанов защити създаването на комисията с мотива, че тя ще е „обица на ухото за всеки, който си мисли, че България е разграден двор и може да прави каквото си иска, да лобира, да се намесва във вътрешните роботи на България“.

Председател на временната комисия ще е Валентин Радев от ГЕРБ. Другият представител на ГЕРБ в комисията ще е Димитър Лазаров. От БДЦ излъчиха Красимира Ковачка и Светлин Танчев, от ДПС Мустафа Карадайъ и Камен Костадинов, от БСП Атанас Зафиров и Филип Попов, от ПФ Красимир Каракачанов и Димитър Байрактаров, от „Атака“ Магдалена Ташева и Станислав Станилов, от АБВ Георги Кючуков и Светослав Белемезов.

Реформаторите обявиха, че ще преценят дали да участват, защото не са били поканени да са сред вносителите на предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
39
 
! Отговори
До бат Здравко преди 8 години
На теория е така, но на практика всеки си носи сам кръста. Ние плащаме 40% по-скъп газ и така си плащаме пропагандадата, корупцията и т.н. Така че и да им свършат парите, докато им купуваме газта все ще намерят откъде да си плащат.Въпроса е да сме непробиваеми за пропагандата им и да им стура все по-скъпо да си плащат на Mypзилкитe. Важно е М да искат все повече и да им стане неизгодно. Има толкова възможности. Социално осигуряване. Здравно осигуряване и други.
29
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американските интереси се простират до ниво "конкретен бизнес" - Мариците, ГМО (Монсанто), шистовия газ. Американците са прагматици и се инересуват какво КОНКРЕТНО могат да изцoцат.Руснаците искат цяла България, искат ВСИЧКО. И купуват цели партии, медии, анализатори, политолози... Ето списък с рубладжийските партии: БСП, АБВ (Гоце Първанов), ВМРО и ПФ, ДПС, Атака.Медии - ТВ7.
28
8
 
41
 
! Отговори
фактите преди 8 години
Намесват ли се Русия и Турция у нас? - Да, има доказателстваКакво прави контраразузнаването? - Нищо
27
16
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъдещето на България ще е с Русия.Това вече ясно се вижда-и то САМО защото евро-атлантиците изгубиха тотално доверието ни.
26
8
 
41
 
! Отговори
Ани преди 8 години
То просто си е очевидно, че Русия и Турция като се сритаха и това веднага се усети у нас.Правилото е: Когато двама се карат - трети печели.Изкуството е ние да сме третите.Важното е сега да наблюдаваме кой каква позиция ще заеме.По делата им ще ги познаем!
25
17
 
38
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 36,Че тя България от орбитата на Русия е излизала само за петнайсетина години общо около Съединението и борбите за национално обединение. И неслучайно другарите комунари не го споменаваха Съединението, не се учеше много много, абе позамитаха го.
24
13
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А управлението ни от терористите САЩ кой ще разследва????
23
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такава държава България.
22
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А намесата на Америка у нас кой ще нищи??
21
16
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Войната между Русия и Турция се води у нас, чрез техните русофили и туркофили.
20
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен20--Лукойл България е 67% собственост на корпорацията ИмерсиСА--а тя е собственост на френският клан на фамилия Родшилд...
19
12
 
36
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
по 1000 лв месечно на човек в тая комисийка от познайте чий джеб
18
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБългария е в ЕС и НАТО.Въпросът е затворен.Не бъди толкова сигурен. ЕС скоро няма да съществува. А НАТО е само призрак - Путин ги направи за смях.
17
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми не купувай от Лукойл бе? Кой те кара да купуваш от Лукойл - има толкова много други доставчици на горива, те не източват България. Не купувай от Лукойл щом блееш, че източват България.
16
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те от САЩ ни управляват--те за намеси ни говорят.....Само и само да прикрият управлението ни от Б Дом
15
10
 
38
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Селяни, да ви кажа нещо под секрет, без помощта На Русия и Израел няма да може да спрете процесите на ислямизация в българското общество!Това са обективните реалности на сегашната световна геополитика, и не може да вървите против собствените си интереси!Агент Кели Дохърти!ЦРУ!!!
14
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия и Турция що не вземат да се обединят? Нещо като Мюсюлманска Социалистическа Република Турсия? И без друго са си лика-прилика, а и така ще облекчат комисията.
13
16
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъдещето ни е с Русия-факт
12
10
 
36
 
! Отговори
пешо преди 8 години
пародия! агентите на турция и русия ще нищят имали намеса на турция и русия! ако не беше жалко щеше да е смешно
11
23
 
41
 
! Отговори
По-далече от Русия преди 8 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.