Реформатори с идея: Без № на партиите в бюлетините

Настояват и за машини за гласуване в 6000 секции
10
Реформатори с идея: Без № на партиите в бюлетините
Снимка: Булфото, архив

АБВ поиска машинно гласуване да има в 5 000 секции на предстоящия вот, а реформаторите настояха с предложения за промени в Изборния кодекс това да става в 6000, което е приблизително половината от общия брой секции.

Още по темата

В сега работещото законодателство на предстоящите избори се предвижда машинно гласуване в едва 500 секции.

Според реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов машинното гласуване прави манипулациите на избори практически невъзможни, премахва се опасността от подмяна на протоколи и купуване на цели комисии.

"Машинното гласуване позволява още бързо и коректно преброяване на вота, както и правилно отчитане на всяка преференция", настояват те, цитирани от пресцентъра на РБ.

Предложенията за промени в Изборния кодекс на Димитров и Славов съдържат общо 21 параграфа.

Освен машинното гласуване, те предлагат още създаването на избирателни райони за чужбина, премахване на номерацията пред партиите в бюлетините, намаляване на прага за задействане на преференция до 5%, както и прекратяване на порочната практика бюлетините с непопълнена преференция да се броят автоматично като преференциален вот за водача на листата.

"Чрез избирателните райони за чужбина съгражданите ни, живеещи извън България, ще могат да гласуват с преференция за кандидати, издигнати в съответния избирателен район. Допълнително, липсата на избирателни райони в чужбина и "наливането" на резултатите от чужбина към изборните резултати на територията на страната доведоха до тежки изкривявания на изборните процес, включително избиране за народни представители на кандидати, които реално в съответния МИР са получили крайно недостатъчен резултат. Вследствие на това се достигна до казусът "Бат' Сали" на парламентарните избори 2014г. и подобни изкривявания на изборния процес, съпроводени с протести на населението от засегнатите райони“, посочват в своите мотиви народните представители.

Димитров и Славов смятат още, че чрез премахването на номерацията пред политическите партии в листите ще се избегне подвеждането на избиратели и елиминиране на ефекта 15/15. Същевременно с това искат отменянето на противоконституционните разпоредби, с които бюлетините с непопълнена преференция се броят като преференциален вот за водача на листата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Тия са гении! Въртят, сучат - само да са във властта !И защо, и с какво право, живеещите в, и работещи за ,чужда държава български граждани гласуват за български парламент. Според Конституцията те не плащат данъци на тази държава!! Притежанието на БГ-паспорт не трябва да дава право на глас в чужбина. Там могат и трябва да гласуват само работещите за РБ и плащащи на РБ данъци и осигуровки !! НЕДЕЙТЕ ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ ДЕБЕЛОСЕРЦИ !ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е --НЕВАЛИДНА БЮЛЕТИНА !!
7
2
 
2
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Ами...хубави са предложенията, не може да се каже на черното-бяло. Друг е въпросът колко от тях ще влязат в употреба. Повечето партии не ги устройват подобни правила - едните ще имат трудности да мобилизират неграмотния платен вот, а другите да си вкарват "своите хора" в парламента (ако има промени в преференциалния вот)
6
1
 
9
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
Ей за т'ва малко по малко се ориентирах към Реформаторите!С този ход чернокраките няма да могат да гласуват толкова лесно,защото те цифрите ги знаят,от парите де,не от друго.Здравната реформа и там им затягат кранчето.Алтернативата Б Б-БСП е ясна...
5
1
 
9
 
! Отговори
Prost преди 8 години
Направо да го направят на английски. Така хем ще се елиминира необразования гласоподавател, хем твърдия електорат на БСП и ДПС ще бъде дезориентиран.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформата на "реформаторите" опира до това как да бъдат избрани.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Файда.. Те като се наредат същите грозници алчни кой да си избере човек?
2
1
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Отдавна се подхвърля идеята да се премахнат номерата на партиите в бюлетината!Който не може да чете-да му мисли!Нещо като образователен ценз.То най-добре директни ограничения,ама от ЕС няма да дадат....
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се сменят креватите (начина на гласуване), нищо няма да се подобри в работата на публ. дом.Не знам защо толкова много ни отвличат вниманието с толкова несъществени неща, като как да с гласува.