Гарантирано от Гьокче: Анкара не се намесва в България!

Упорито отказа да каже дали Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция
20 фев 2016 10:30,
153
Гарантирано от Гьокче: Анкара не се намесва в България!
Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. Снимка: архив, Булфото

Няма вмешателство на Турция във вътрешните работи на България. Категорично искам да заявя това, отбеляза посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

"Тук става въпрос за една инициатива с политически мотиви, но нека да спра тук", настоя той в интервю за bTV.

"Както преди 15-16 години турският парламент взе единодушно решение и постави нещата така, че Турция не би допуснала разширяване на НАТО преди България и Румъния да станат членки. Да задам един риторичен въпрос - във времето тогава смяташе ли някой това решение за намеса във вътрешните работи на България?", попита посланикът.

Още по темата

"Категорично искам да заявя, че това е много тъжно и много жалко, със съжаление чуваме подобно нещо. Турция не само е доказала, че е съсед и добър приятел на България, а също и един съюзник в НАТО и партньор в ЕС и затова, според мен, е доста жалко, че се развиват по този начин нещата", каза Гьокче.

Защо за Анкара е толкова важно лидерът на ДПС да се нарича Местан, а не Доган например?

"Това е въпрос, на който предпочитам да не отговарям, защото това е точно вмешателство във вътрешните работи на България. Искам да поясня нещо – с цялото ми уважение Турция никога не е молила някой български политик да вземе страна по отношение на друга политическа или обществена фигура в България", каза посланикът и настоя, че никой не е оказвал влияние кой да бъде лидер на ДПС.

Новата партия на Местан родена ли е в турското посолство?

"Не, изненадан съм наистина да чуя подобен въпрос. Нито Турция, нито дипломатическите мисии на Турция се занимават с вътрешните работи на страните. Искам да го кажа ясно и отчетливо - не желая и не бих желал да коментирам какъвто и да било въпрос, който може да се изтълкува като вмешателство във вътрешните работи и може би това, което четете в пресата, не е задължително да е вярно, или част от него. Посолствата нямат редакции на вестници, не са собственици на електронни медии", заяви посланик Гьокче.

Дипломатът уточни, че с Лютви Местан се е срещнал наскоро. За рождения ден му подарил броеница. Той уточни, че не е предлагал помощ на Местан, срещнали са се за кратко на предварително уговорена вечеря и нещата се развили по начина, по който всички вече знаели.

Имат ли забрана Доган и Пеевски да влизат в Турция?

"Нито мога да потвърдя, нито мога да отрека и имам причина за това. Няма официално изявление, което да е излязло от турска държавна власт. Сега ме питате и го казвам пред цялата ви аудитория, нито мога да потвърдя, нито мога да отрека тази информация. Много пушилка се вдигна в медиите в България и съм много изненадан. Това е отговорът на този въпрос и се надявам по този начин аудиторията ви да бъде удовлетворена", каза той.

В коментар на публикацията за това, че целия елит на ДПС има забрана да влиза в Турция, над 130 души, Сюлейман Гьокче каза:

"И аз прочетох това... И понеже съм го чел в медиите, бих желал да имам информация, но не мога да коментирам. Трябва да се обърнете към източниците от медиите, откъде са разбрали и кой е техният източник".

Посланикът каза, че никога не се е срещал с Ахмед Доган, нито с Делян Пеевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
19
 
! Отговори
Виц преди 8 години
Путин казал на Ердоган да не прави повече золуми че ще го покани на парада на победата. "Къде, в Москва ли?" попитал Ердоган. А Путин отговорил - "В Анкара".
48
2
 
17
 
! Отговори
Наглост преди 8 години
А защо Местанчо се кри в тяхното посолство ? Защото няма вяра на нашите служби, защото получи нареждания, защото докладва, защото не се чувства българин и т.н и т.н. Такива вън от страната ни.
47
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои руски *** се ядосват на турция за намесата в вътрешните й работи но нарочно не виждат че русия и Америка вършат абсолютно същото
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Old school bate, old school....
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, медиите какво се правят на улави. Няма и не може да има никава забрана български депутати да влизат в Турция. Това е миризлива партенка на турското правителство, активно мероприятие и няма нито да потвърждават нито отричат вероятна забрана.Истинската цел е да се уплашат българските турци, че който подкрепя Доган, а не протурската партия на Местан може да не бъде пуснат да види роднините си в Турция. Е, това ако не намеса в българския политически живот, здраве му кажи. Анадолски мурафети!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПослаНик, бате, послаНик, не послаННик...
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин посланник, бива ли да върши таквиз дивотии таз вашата държава? На всичкото отгоре вие самият сте със сирийско потекло. Аман бе, чоджум, срамота и резил.
42
1
 
12
 
! Отговори
Лъжец! преди 8 години
ТАКЪВ НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ, ЗА ПРЪВ ПЪТ ВИЖДАМ! ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН ОТ БЪЛГАРИЯ, ЗАРАДИ НАМЕСАТА МУ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СТРАНАТА!
41
2
 
14
 
! Отговори
Умен преди 8 години
Гьокче ефенди, изглеждаш умен и свестен мъж. Предай на шефа си Ердоган, че цяла България ненавижда него и политиката му. Благодаря.
40
3
 
2
 
! Отговори
до: 64 преди 8 години
ми ти щото през Комунизма на Живков само това правеше продаваше ножове и дървени лъжици за тава те кефи сам сделка
39
9
 
2
 
! Отговори
до: 64 преди 8 години
Точно това казва Санстефанския мирен договор , тоест ПОКУПКО-ПРОДАЖБА а не Освобождение
38
10
 
4
 
! Отговори
до: зДРАСТИ преди 8 години
Не се срамувам че съм Българизиран Ром но и ше празнувам 3 март деня на Покупко-Продажба на Българския народ от Османска Империя на Русия щото сделката ме кефи много
37
0
 
8
 
! Отговори
Копи преди 8 години
Костадин Костадинов каза пред Фрог ,че са арестували шеф на медия който е заплашван от цивилни полицаи в МВР да не пише против Борисов!
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Копанарче мое ходи си калайдисвай тавите и си празнувай Банго Василий , не се занимавай с цяла империя от власт
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българеещи се ромчета що се месят тука не разбрах , хем не са българи хем не са турци , що за Племе е тва бе
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne se mesi turzia v bG samo iska da ni vseme i da sme turska Rep. Ili kato kopar da ni rasdelat edno vreme Varna ja iskaha sa stoliza
33
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските турци чакат...само чакат...
32
3
 
1
 
! Отговори
до: 44 преди 8 години
Не от наще бе а от ваще българеещ Дасикане Рома , виж в гугъл нали от там четеш
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господата Доган и Пеевски, вместо да се правят на ощипани госпожици да вземат да отидат да пият по едно кайве в Истанбул и ще разберат имат или нямат забрана да влизат в Турция. За всеки случай да си носят по един термос с руски квас, евентуално ако ги спрат на границата да го изпият там за да не останат съвсем валат от пътуването.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мислех си че посланика е изпечен лъжец, а се оказа че е просто лъжец, който и малките деца без усилие ще разобличат.