БНБ носи по-голяма отговорност за КТБ, отколкото се знае

Трудно ще се стигне до истината, съмнява се Радан Кънев
23 фев 2016 12:14,
10
 БНБ носи по-голяма отговорност за КТБ, отколкото се знае
Снимка: bgonair.bg

Случаят с КТБ е най-мащабният казус, свързан с конфликт на интереси на държавно ниво, коментира Радан Кънев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Не можем да разделим темата за КТБ от темата за реформата на българската прокуратура. Тя беше агресивен играч при събарянето на банката и важен съюзник, когато КТБ се беше превърнала в най-голямата икономическа единица в страната. Трудно можем да стигнем до истината", прогнозира Кънев.

Той изтъкна, че докладът за фалита на банката, който беше изготвен от международната компания "Аликс Партнърс", до голяма степен се дължал на заведено дело за искане на информация от членовете на Гражданския съвет на РБ - Мартин Димитров и Петър Славов.

Самият Кънев все още не е виждал доклада и заяви, че не е разговарял с народни представители, които да са го чели.

Лидерът на ДСБ обаче предположи, че в този доклад ще бъде отбелязана "много по-дълбоката отговорност на БНБ и знание на БНБ какво се е случвало в КТБ, отколкото е заявено до момента". "Нещо, в което аз не се съмнявам", поясни той.

По темата за парите на ДСБ в КТБ Радан Кънев увери, че това са пари от държавната субсидия на банката.

"2 млн. е максималната сума и ние ще представим документ от синдиците. Надявам се още днес да се случи това", коментира той.

"Двата милиона са максимална сума в исторически период от пет години. Както многократно сме казвали, към фалита на банката сумата беше 40 хил. главница плюс шест или осем хиляди лева лихва. Всички тези пари са превеждани от държавна субсидия", заключи Кънев по темата.

Целият разговор с Радан Кънев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR - във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: БНБКТБРадан Кънев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Макс преди 8 години
Може и да е вярно, но не може да се отрече много активното участие на Цветан Василев в аферата КТБ.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много от хората, които бяха уж срещу КТБ докато тя властваше, накрая излезе че са скатали по едно депозитче. Парите по това депозитче идваха точно от сделките на Василев, Пеевски и другите около тях. Може през деня да ги критикуваха, но после си прибираха паричните от тях. Стотици хора имаха депозити, роднините на корумпираните управленци-*** са били на хонорари за "консултански" услуги и т.н. Няма невинни в тази история, затова и Василев не го искат обратно тук, защото ще се разприказва.
6
0
 
1
 
! Отговори
Авиос преди 8 години
Отговорността за КТБ е изцяло на Цветан Василев. Все пак той е управлявал банката - пирамида еднолично и е раздавал необезпечени кредити на фирми свързани с него.
5
0
 
2
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Радан от както влезе във властта почна доста топли отношения да има с Цветан Василев и да прокарва неговите тези. Много е удобно сега да се прехвърли цялата вина върху БНБ и Василев да се измъкне между капките. Отклонява се в момента вниманието към БНБ, а не към истинския виновник. Играят го, че видиш ли не е виновен Василев, че е обрал спестяванията на клиентите си, а БНБ, че не го била хванала. Пълни глупости на ръткалета. Да не забравяме и че един от УС на БНБ беше задържан за съучастие.
4
0
 
2
 
! Отговори
333 преди 8 години
Само да не се правят много, много, че ни е ясно, че всички са 1 и също! Стига политически чадъри, време е за истината за КТБ!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е възможно да се изгради такава мащабна пирамида без участието на държавни институции и властови хора. А дали ще се разкрие това зависи единствено от желанието на управниците.
2
2
 
1
 
! Отговори
Дълбоко дълбоко... преди 8 години
Ой Радо, Радо, Радуле.
1
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Не е най-важната БНБ в случая, а кои точно мафиотски групировки се бият и с помощта на кои хора на ръководни постове в държавата. БНБ е един от инструментите на мафията в случая и според мен не е най-важният, а да кажем третият по важност.