Борисов се надява и на руски газ в газовия хъб "Балкан"

Премиерът подписа договора с Shell за проучването в Силистар
23 фев 2016 13:44,
83
Борисов се надява и на руски газ в газовия хъб "Балкан"
Премиерът Борисов и Айлин Уилкинсън (вляво), регионален вицепрезидент на Shell, подписаха договорa. Снимка: БТА

Местният добив е един от източниците на природен газ за газовия хъб "Балкан", заяви премиерът Бойко Борисов при подписването на договора за търсене и проучване за петрол и природен газ в блока Силистар с Shell.

По думите на премиера огромно значение за реализацията на проекта за газов център у нас има не само този блок, но и работата в другите черноморски блокове Хан Аспарух и Галата, както и газът от Азербайджан и втечнен газ от терминалите в Гърция.

"Надяваме се и на руски газ да дойде до разпределителния център", допълни той. 

По този начин България ще може да разчита на 5-6 източника на природен газ, който да влезе в газопреносната ни система. "Имаме и финансовата възможност да инвестираме в газопреносната ни система толкова, колкото ни трябва", категоричен беше още Борисов.

Местният добив, заедно с междусистемната свързаност със съседните държави, пък беше посочена от енергийния министър Теменужка Петкова като условие за енергийната диверсификация на страната. Затова и едно от първите решения на кабинета е било да стартира процедури за проучвания в дълбоко Черно море, каза тя и допълни, че Shell ще има коректен партньор в лицето на държавата.

Шест компании бяха проявили интерес за участие в търга за проучване на Силистар, но в крайна сметка само Shell подаде оферта. Правителството одобри мандат за проучванията в блока по време на свое заседание в средата на октомври 2015 година.

Според условията Shell получава срок от пет години за проучване за петрол и природен газ в Силистар срещу инвестиции от 18,6 млн. евро. Има опция за удължаване на този срок - на два пъти с по две години, уточни днес енергийният министър.

Преди да започне работата компанията трябва да получи всички необходими разрешителни и да внесе 4,9 млн. евро бонус в бюджета, обясни от своя страна регионалният вицепрезидент на компанията Айлин Уилкинсън. Тя допълни, че компанията ще проучи регулаторната рамка преди да пристъпи към действия по договора.

Според нея ниската цена на петрола в момента е предизвикателство, но и възможност за всички петролни компании.

В предвидения за проучване срок Shell ще извърши дву- и триизмерни сеизмични проучвания, както и мерки по опазване на околната среда, човешкото здраве и културните дейности.

Паралелно с търга за Силистар беше обявена и процедура за Терес, но за този блок така и не бяха събрани оферти.

Местният добив е сред приоритетите на кабинета Борисов 2. В най-напреднала фаза засега е работата в блока Хан Аспарух. След приключилите вече геоложки проучвания се очаква в средата на 2016 година да бъде направен и първи сондаж. Теменужка Петкова коментира, че е имало леко забавяне на първоначалните планове, които предвиждаха сондаж да бъде направен в периода между февруари и май, заради технически причини, свързани с платформата, която трябва да извърши сондажа. Предварителните геоложки проучвания са много оптимистични, допълни още тя.

Разрешение за проучване на този блок получи консорциум между фирмите Total, OMV и испанската Repsol.

Още икономически новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
ГРОБ преди 8 години
Борисов се надява на всичко.даже на парите от детските от неговия внук! Нека наложи такси за неродено! Нямат срам! Дано неговия внук отиде на бригада в САЩ и като се върне в България да му наложат такса данък и на слиповете!ДОЛУ ГРОБ арите!
66
2
 
1
 
! Отговори
Рой преди 8 години
Не се прави така. Тези дават проучванията и после лиценза на експлоатиране на находищата срещу плащане на данъци което е мизерна сума в сравнение с това което ще се изнася от България. Умното е България с държавни пари да инвестира в проучванията като наеме специалисти и да разработи находищата като държавна инвестиция, после да притежава този бизнес като отрасъл а с приходите да развива индустрия и социални дейности.
65
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ШЕЛ НИЩО НЯМА ДА ПРОУ4ВАТ--ОФШОРКА ЗА ПРИКРИТИЕ НА КРАЖБИТЕ Е
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов се надява на руски газ а Плевнелиев се уби да плюе по Русия. Тия двамата защо не се срещнат и се разберат? Тези работи едновременно не стават и не са ставали.
63
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До kkkтук сме на едно мнение
62
2
 
2
 
! Отговори
kkk преди 8 години
Дано да е така ,че вече не вярвам на нищо ако няма реални резултати .Наслушахме се на обещания ..
61
4
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До кккИмай предвид и че горният договор с Шел е във време, в което сме в ЕС, и малко или много разни ДС-та-номенклатурчици не могат да си развяват байрака като едно време
60
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До кккВ конкретния случай не знам какво са ти виновниЕС (щото съм убеден, че това искаш да ми кажеш - обират ни, крадат ни и т.н.) - Концесии в България се отдават по много съмнителни схеми. Там концесионни договори сключват или българи, подставени лица на олигархични структури, близки до управляващите, или компании от страни извън ЕС, обикновено австралийски и канадски фирми." - полският евродепутат Тадеуш Цимански пред ЕП, 22.10.2013
59
1
 
4
 
! Отговори
ккк преди 8 години
Точно това ксзвам ,че никъде не е написано каква точно е сделката.Подписахме едни договори преди време за златните залежи и вземаме 1/% от сумата годишно може и по малко не знам точно.Да не стане и с този договор ..Кой ще проучва а няма да иска дял от баницата ..Не може някой да хвърли милиони само да проучи нещо и да не вземе нещо!
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Силистар беше последният девствен плаж по Българското Мутроморие. Но престъпната шайка на Банкянския мафиот *** и него заради някакви кирливи комисионни.
57
7
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Kkkи къде по-точно се твърди, че каквото намерят остава тяхно? Щото ти ми казваш, че някога щяло да има нещо, ама не било казано, което значело, че е така, щото не били длъжни да казват
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еех, тикво-тикво, какъв газов хъб без руски и друг вносен газ?!? Бая боб ще трябва да ядем!Южен поток няма как да има алтернатива, както виждаме много добре нашите най-големи съюзници през последните световни войни, са на път да построят Северен поток 2, а ние като не си знаем интереса, ще ядем боб!
55
2
 
4
 
! Отговори
Kkk преди 8 години
Пешко ли си къв си май много не сте наясно за какво идва дума но кактоми да е!!!!Това ,че не е написано не значи ,че трябва да ти кажат сега мпже и след 5 години ------- Според условията Shell получава срок от пет години за проучване за петрол и природен газ в "Силистар" срещу инвестиции от 18,6 млн. евро. Има опция за удължаване на този срок - на два пъти с по две години, уточни днес енергийният министър.
54
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
просъвецките *** са слаби в главите, Пешко ги разбива :)
53
4
 
0
 
! Отговори
кутевски трол преди 8 години
Какви са опорните точки по "Алфа" ?
52
5
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До кой си ти Пешко?Освен това никой няма да ти пречи да купуваш газ от газпром колко искаш, не знам защо реши, че някой ще те задължава да купуваш само от едно място, както всъщност е в момента и съответно сам не знаеш какво точно искаш
51
6
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До кой си ти Пешко?Нещо си се объркал много сериозно - Шел идват да проучват, така пише горе. Ако намерят нефт да речем, той не става автоматично техен, както се опитваш да внушиш. Предполагам, че ще имат предимство при закупуване, транспорт или обработка - може да им смъкнат акциз например. Колкото за тока - има си известни лица, шефчета на енергийната мафия у нас, и това са именно другарите-номенклатурчици, начело с Р.Овч. (подписалия договорите), Кадиев, Ковачки и т.н. А башшефът бе Луканов
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До борецаМерси за анализите,но както казах от борци акъл не искаме.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shark"Силистар" е името на находището в Черно море. Няма общо със село Силистар :)
48
1
 
4
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Трето финансиране това мероприятие ще струва най-малко 3-4 млрд. евро без да е ясно каква възвръщаемост ще имат инвестициите!Четвърто - инфраструктура в момента няма никаква кога и кой ще направи също е много труден въпрос защото е свързано с изпълнението на по-горните условия и пето - персонал ами то няма и един свестен заварчик да откриеш камо ли специалисти за такъв сложен обект!Така че газов хъб има само в празните герберски и седесарски глави!