Борисов избухна: Не може да твърдят, че помагаме на олигарси

Кабинетът прекратява концесията за Банско, ако не се намери решение на спора
Обновена: 24 фев 2016 14:05 | 24 фев 2016 14:00, Веселина Йорданова
173
Борисов избухна: Не може да твърдят, че помагаме на олигарси
Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото

Правителството ще прекрати концесионния договор за ски зона Банско, ако по спорните въпроси с дружеството "Юлен" не се стигне до съгласие. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Екоминистърът Ивелина Василева ще направи още един опит да се намери разумният баланс, като събере всички страни, според стенограмата от заседанието. Пред журналисти в МС днес тя посочи, че според юристите евентуално прекратяване на договора носи огромен риск от съдебни процедури за години и финансова щета за държавата. Причината е, че единственото основание за прекратяване на договора с "Юлен" е съществено неизпълнение на задълженията, а това е трудно доказуемо. Ако държавата бъде осъдена, трябва да бъдат възстановени инвестираните до момента средства, да бъдат покрити разноски по делото, ще има и непреки щети за туризма. Вероятно става дума за десетки милиони, пресметна Василева.

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че трябва да има втори кабинков лифт на Банско. Не може с километри да е опашката, аргументира се той, но в същото време заявява, че не може да приеме правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх. Коментарът му е по повод вчерашното решение да бъде спряна процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група за концесионния договор за ски зона Банско.

"Нещо, което е абсолютно разумно да се направи и подпомага и туризма, и скиорите, и всички, които обичат зимните спортове, се обвързва с, едва ли не, наша подкрепа за някой олигарх, което ние като правителство не можем да си позволим. Не може да си позволим да затрием парка "Пирин", знаете колко държа на това", коментира още той.

По думите му концесионният договор е от 2001 г. и в него има куп неточности. Премиерът заръчва представители на министерствата на туризма и на икономиката да присъстват на срещата при министър Ивелина Василева, за да се посочат разумните доводи.

"Повтарям, за втори лифт аз съм категорично "за", защото съм ходил, виждал съм какво чудо е. Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Сега да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение", коментира още той и обобщава: "Затова преценихме – спираме. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме".

Екоминистърът Ивелина Василева припомня, че договорът и анализите към него са подготвени през 2001 г. по времето на правителството на Иван Костов и е подписан по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

"Това, което е установено, и причините за напрежението, за споровете, за различните тълкувания, е, че изначално текстовете на договора са непрецизни. Основният проблем е кой точно е предметът, обхватът и обектът на концесионния договор", обяснява тя. Освен това са настъпили и редица промени в действащото законодателство, които водят до противоречия между клаузите и действащите правни норми.

По думите й всички хипотези са били разглеждани от работната група - запазване на съществуващото състояние, което може да продължи да създава напрежение, както и прекратяване на концесионния договор, което е възможно при доказване на съществено неизпълнение на клаузите. Това обаче предвид липсата на ясни определени текстове в договора е трудно доказуемо и би могло да доведе до наистина сериозни щети и финансови последствия за държавата, невъзможност да се изпълняват дейностите по развитие на ски спорта и туризма в региона, посочва екоминистърът пред колегите си от правителството.

Затова междуведомствената работна група е препоръчала прецизиране на текстовете, залагането на ясни механизми за упражняване на контрол, както и санкционни механизми, които държавата може да прилага при установяване на нарушения.

Работната група предлага и промяна на методиката и начина, по който се формира концесионното възнаграждение, което получава държавата, с цел то да се увеличи. Разглеждането на доклада й от МС се отлага обаче до провеждането новата среща, на която ще се обсъждат спорните въпроси.


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
0
 
! Отговори
Кали преди 2 години
Ама може да се слушат разни еко-терористи, така ли??? Доста тъпо и незряало.
142
1
 
0
 
! Отговори
жорж преди 2 години
Към 158. Да мой пропуск. МНОГО ЩЕ ГО ГОРОИЗИРАМЕ- ДВОЕН СЛУГА. Извинения.
141
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало,Ваньо,виж,там,полицаи ли са,митничари ли са...Веднага ги изкарай оттам...Аз съм му обещал на Мишо Бирата...
Само наивници могат да си помислят,че се събудил сутринта Агент Буда и ,чудо:целият в бяло!
140
0
 
4
 
! Отговори
МА преди 2 години
Не е далновидно да се абдикира от проблеми, а за МОСВ се знае, че кляка на Зелените,ама хайде.
139
0
 
10
 
! Отговори
цецо преди 2 години
И какво прави кратуната в Израел. Сигурно ще му дават инструкции за окончателно съсипване на държавата.
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ЛИ А Я СВАЛЯТЕ ВЕЧЕ ТАЗ КРАДЛИВА МУТРА БЕ?
ТАКЪВ ХАОС И АНАРХИЯ НЕ Е ИМАЛО ОТ ВИДЕНОВОТО ВРЕМЕ!
137
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мишковците наизкочиха да плюят, значи гласувам за ГЕРБ!
136
0
 
17
 
! Отговори
жорж преди 2 години
Проследете брътвежите на Мутрата . ТОЙ е ,, за,, , но ...,,консенсус,,. Кеворкян е прав за нашего брата, българина. Хваща се и се радва на ,,народняшкото,, говорене на Мутрата . А МУТРАТА , ПРОСТО СЕ ПОДИГРАВА С ВСИЧКИ И ВСИЧКО , ЗАСТАНАЛИ ПРЕД НЕГО. ДА ВИ Е ЗДРАВ И ЖИВ , СЛУГАТА НА ЖИВКОВ.
135
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко каото не работиш за олигарси и приятелски кръгове кажи КОЙ лапна разликата от 47 милиона долара от бартера на ваксините с Турция. Внесени 200 хил по 15 долара едната , изнесени БЦЖ 6 милиона по 8,4 долара /тази са цените в Турция на ваксините/. Та разликата е 47 милиона долара. А иначе Москов може да си говори каквото иска той е като Пинокио.
134
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко ти си голям палячо по - голям от Тато !
133
0
 
17
 
! Отговори
Колио преди 2 години
Боко не работи за арубис,евн,еон,енергопро,шел,дьнди,пеевски,ЕРИКАНСКИТЕ тецове,и т.н.
Тои работи за наще национални интереси май или за неговите.
132
11
 
3
 
! Отговори
Профи преди 2 години
Не мога да повярвам, че Бойко се връзва на манипулациите и лъците на зелените човечета. Вместо да реши един път завинаги проблемите в ски зоната в Банско.
Да спре безумните поръчки на Зелените, които точат милиони от държавната хазна.
131
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов да не разтяга локуми, а да каже, кой накичи 4 пъти повече ВЕИ-та през 2012-та, които оскъпиха цената на тока и на кого са тези ВЕИ-та ?
130
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

Намирали са се по бюджета в сметка Текущи разходи. Вече ги няма. Изтекли са .... някъде... текущо.
129
1
 
15
 
! Отговори
питанка преди 2 години
ОЛИГАРХЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ ОЛИГАРСИТЕ. АМИ ОНАЗИ РОЖБИЧКА ИВО ПРОКОПИЕВ?
128
0
 
14
 
! Отговори
симо преди 2 години
ПРЕЗ 2011 г. МИКИ МАУС ЛИ БЕШЕ ПРЕМИЕР?
ЗАЩО НЕ СЕ ОБЯВЯТ ИМЕНАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ, КОИТО СА ПРОВЕЖДАЛИ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ПРОЦЕДУРИ И ДА СЕ ДАДАТ НА ПРОКУРОР, ЩОМ ПРОЦЕДУРИТЕ СА КОРУПЦИОННИ? ЗАЩОТО ИЗЛИЗА, ЧЕ ХЕМ ПРОЦЕДУРИТЕ ПО ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ СА КОРУПЦИОННИ И СЕ СПИРАТ ПО ТАЗИ ПРИЧИНА, ХЕМ ЧИНОВНИЦИТЕ СА ЧИСТИ КАТО СЪЛЗА.
Ех, къде е Моника Маковей?
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов вместо да се прави на Дева Мария и Майка Тереза едновременно, да даде отчет пред БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, къде са 25-те милирада, които е изтеглил досега.
Иначе слугинажната жураналистика щеше да изяде с парцалите Орешака заради това, че се опита да изтегли почти 1 млрд, с който да запуши дупката от откраднатите от Дянков и Борисов пари от Здраванта каса.
А сега си траят, все едно че милиардите ни падат от небето и няма да ги връщат и правнуците ни.
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може ли??? Айде, бе!
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
118, ВЪВ ВРЪЗКА С ТВОЕТО ПИТАНЕ,ТРЯБВА ДА СЕ ОТПРАВИ ОЩЕ ЕДНО - ЗА КОНЦЕСИОННИТЕ ДОГОВОРИ ЗА ДОБИВ НА ЗЛАТО И ПРЕСТЪПНО ЖАЛКИТЕ ТАКСИ,КОИТО "КОНЦЕСИОНЕРИТР ПЛАЩАТ.

Май и тук се задава една КРАЙНО ПРЕСТЪПНА СХЕМА,в ущърб на държавата,което означава добавка на престъпници,към НАРОДНИЯ СЪД.

Стига сме спали престъпно и ние,че няма пред кого да ни изправят ,в качеството на НАРОДЕН СЪД!
124
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко + Пеевски + Василев + Доган + Цацаров !

НАРОДА ПЛАЩА СМЕТКИТЕ + ЗАПЛАТИТЕ ИМ !