Борисов избухна: Не може да твърдят, че помагаме на олигарси

Кабинетът прекратява концесията за Банско, ако не се намери решение на спора
Обновена: 24 фев 2016 14:05 | 24 фев 2016 14:00, Веселина Йорданова
173
Борисов избухна: Не може да твърдят, че помагаме на олигарси
Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото

Правителството ще прекрати концесионния договор за ски зона Банско, ако по спорните въпроси с дружеството "Юлен" не се стигне до съгласие. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Екоминистърът Ивелина Василева ще направи още един опит да се намери разумният баланс, като събере всички страни, според стенограмата от заседанието. Пред журналисти в МС днес тя посочи, че според юристите евентуално прекратяване на договора носи огромен риск от съдебни процедури за години и финансова щета за държавата. Причината е, че единственото основание за прекратяване на договора с "Юлен" е съществено неизпълнение на задълженията, а това е трудно доказуемо. Ако държавата бъде осъдена, трябва да бъдат възстановени инвестираните до момента средства, да бъдат покрити разноски по делото, ще има и непреки щети за туризма. Вероятно става дума за десетки милиони, пресметна Василева.

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че трябва да има втори кабинков лифт на Банско. Не може с километри да е опашката, аргументира се той, но в същото време заявява, че не може да приеме правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх. Коментарът му е по повод вчерашното решение да бъде спряна процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група за концесионния договор за ски зона Банско.

"Нещо, което е абсолютно разумно да се направи и подпомага и туризма, и скиорите, и всички, които обичат зимните спортове, се обвързва с, едва ли не, наша подкрепа за някой олигарх, което ние като правителство не можем да си позволим. Не може да си позволим да затрием парка "Пирин", знаете колко държа на това", коментира още той.

По думите му концесионният договор е от 2001 г. и в него има куп неточности. Премиерът заръчва представители на министерствата на туризма и на икономиката да присъстват на срещата при министър Ивелина Василева, за да се посочат разумните доводи.

"Повтарям, за втори лифт аз съм категорично "за", защото съм ходил, виждал съм какво чудо е. Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Сега да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение", коментира още той и обобщава: "Затова преценихме – спираме. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме".

Екоминистърът Ивелина Василева припомня, че договорът и анализите към него са подготвени през 2001 г. по времето на правителството на Иван Костов и е подписан по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

"Това, което е установено, и причините за напрежението, за споровете, за различните тълкувания, е, че изначално текстовете на договора са непрецизни. Основният проблем е кой точно е предметът, обхватът и обектът на концесионния договор", обяснява тя. Освен това са настъпили и редица промени в действащото законодателство, които водят до противоречия между клаузите и действащите правни норми.

По думите й всички хипотези са били разглеждани от работната група - запазване на съществуващото състояние, което може да продължи да създава напрежение, както и прекратяване на концесионния договор, което е възможно при доказване на съществено неизпълнение на клаузите. Това обаче предвид липсата на ясни определени текстове в договора е трудно доказуемо и би могло да доведе до наистина сериозни щети и финансови последствия за държавата, невъзможност да се изпълняват дейностите по развитие на ски спорта и туризма в региона, посочва екоминистърът пред колегите си от правителството.

Затова междуведомствената работна група е препоръчала прецизиране на текстовете, залагането на ясни механизми за упражняване на контрол, както и санкционни механизми, които държавата може да прилага при установяване на нарушения.

Работната група предлага и промяна на методиката и начина, по който се формира концесионното възнаграждение, което получава държавата, с цел то да се увеличи. Разглеждането на доклада й от МС се отлага обаче до провеждането новата среща, на която ще се обсъждат спорните въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ са демократи по телевизията - когато се стигне до сметка БКП конституцията ги пази !
122
0
 
15
 
! Отговори
made in Bulgaria преди 8 години
Бойко бачка като премиер по БКП - законите , неще да ги променя грам , ама иначе е демократ !Бойко всички чакаме за съдебна реформа ?Кво става там ?Викаш готино е да си премиер демократ , но да спазваш БКП закони и конституция по - която си недосегаем а ?
121
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целият парламент,заедно с правителството,на "народен съд",за ОСЪЗНАТО ПРЕСТЪПНО ГЛАСУВАНЕ , в ущърб на народа изтегляне на заем от 16 млрд. лева и хвърлени за "оздравяване " на КТБ,вместо да фалира същата.И Изобщо този наш *** "народ" трябва да изиска ПРИ ВСЯКО ТЕГЛЕНЕ НА ЗАЕМ ОТ СТРАНА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ,да изиска одобрение от народа,чрез референдум.Иначе зомби овцете ще продължават да плаща чуждите престъпления, престъпниците ще продължават да им се хилят,когато ги "съдят".СЪБУДЕТЕ СЕ ОВЦ
120
0
 
20
 
! Отговори
Лъжльото the movie преди 8 години
Опашата лъжа!!! Не помагали на олигарси?!! А тогава защо почти всички инфраструктурни ремонти в София се извършват от фирми на Пламен Павлов - съпруг на "малката" винеткопродавачка?!! И след като не помагате на олигарсите, не помагате на простосмъртните ... тогава къде отиват парите
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе как може да го казват на глас веднага ще им назнача проверки ...
118
2
 
6
 
! Отговори
NARODA преди 8 години
BOIKO DA VNIMAVA NARODA DA NE IZBUHNE,ZASHTOTO...
117
0
 
13
 
! Отговори
Може бе, цървул! преди 8 години
Сега създавате олигарси от търговците на гуми- зимни гуми от 1 ноември до 1 април означава всяка година да заделяш за всяка кола поне 800 лв за гуми. Подобно на гражданската отговорност и винетката! Ако не са олигарси, какви са , бе? И катаджиите като наказателни команди ще налагат картела.
116
1
 
6
 
! Отговори
TSANE преди 8 години
MAI TSVETAN VASILEV E SAMO BUSHON,KOITO OBACHE SE USETI I IZBIAGA.AKO NE BESHE TAKA VECHE DA SA RAZKRILI VSICHKO
115
1
 
4
 
! Отговори
VALENTIN преди 8 години
MOJE.MOJE.NALI E DEMOKRATSIA BE BOIKO
114
0
 
12
 
! Отговори
Дали не е скандално преди 8 години
А вие знаете ли, че собственикът на Юлен се казва Георгиус Георгиу, който се оказа социално слаб. Скандално, а?
113
1
 
6
 
! Отговори
IVAN преди 8 години
V TAZI SKAPANA DARJAVA I BIL GATES DA DOIDE ,NIAMA DA MOJE DA PROBIE,TOVA E.OT PREHODA DO SEGA NI UPRAVLIAVA MAFIATA
112
1
 
12
 
! Отговори
Бай Тошо преди 8 години
Да не би аз да набутах милиарди държавни пари в КТБ?
111
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадеца вика дръжте крадеца , ама какво да се очаква от един бодигард на тато
110
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гн Премиера трябва да върне от собственият си джоб,парите от ктб които върна на хората.Никoй нее питал от населението дали да взема заем от 16 милиярда,гласуваха го в Парламента,но тези 240 метъражии няма дъги връщат тези милиярди а народа щеги връща.Нито работа създаваш на народа нито със нищо не помагаш на населението.Просто си гледаш олигарсите които ти осигоряват гласовете.Вие излезнахте абсолютен разбойник.Вече си непоносим.
109
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
думите ви гн Борисов не променят фактите
108
0
 
13
 
! Отговори
г. т. преди 8 години
Най-гадното от цялата история е, че унищожаваме Пирин, обект на Световното културно наследство, за да може една офшорка да *** милиарди. Една офшорка, която дори не плаща данъци в България. Какъв е смисълът от това?Освен това някой може ли да провери колко пари плаща Юлен за концесията и за каква площ?
107
1
 
3
 
! Отговори
BULGARIN преди 8 години
NE MOJE DA IMA BEDEN NAROD PRI CHESTNO UPRAVLENIE .A NA OLIGARSITE POMAGATE I OSHTE KAK.LIPSVA VI DOSTOINSTVO-TOVA E.
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И пеевски и баце са аватари на една групировка. Може да не е съставена от нобелови лауреати, но е достатъчно опитна в ченгесарските номера (заради миналото си) и специфични познания как да се възползват от хорските страхове и слабости. Сега ще подменят единия аватар - пеевски. После при необходимост ще подменят и баце. Важното е да се вдига пушилка, а те да продължават да си действат зад димната завеса.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Борисов избухна ..."---Ама да избухне като балон ...
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гн Борисов вие не помагате на олигархичният кръг,просто сте началника на герберската мафия.Вие сте невинен,вие сте детствен за грешките си.Вие незнаете нищо на този свят за КТБ за гн Пеевски за гн Доган.Даже сте и много беден трябва дави съберем малко помощи от пенсийките на неподвижните и от полу живите пенсионери,които вие никога несте се спрели при нито един пенсионер и дъго поразпиташ как е кара.Просто тисе представи за страшилището на мафията,а то какво излезна,бил им си началнилът.Идиси нищо нети вярваме вече.