Борисов избухна: Не може да твърдят, че помагаме на олигарси

Кабинетът прекратява концесията за Банско, ако не се намери решение на спора
Обновена: 24 фев 2016 14:05 | 24 фев 2016 14:00, Веселина Йорданова
173
Борисов избухна: Не може да твърдят, че помагаме на олигарси
Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото

Правителството ще прекрати концесионния договор за ски зона Банско, ако по спорните въпроси с дружеството "Юлен" не се стигне до съгласие. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Екоминистърът Ивелина Василева ще направи още един опит да се намери разумният баланс, като събере всички страни, според стенограмата от заседанието. Пред журналисти в МС днес тя посочи, че според юристите евентуално прекратяване на договора носи огромен риск от съдебни процедури за години и финансова щета за държавата. Причината е, че единственото основание за прекратяване на договора с "Юлен" е съществено неизпълнение на задълженията, а това е трудно доказуемо. Ако държавата бъде осъдена, трябва да бъдат възстановени инвестираните до момента средства, да бъдат покрити разноски по делото, ще има и непреки щети за туризма. Вероятно става дума за десетки милиони, пресметна Василева.

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че трябва да има втори кабинков лифт на Банско. Не може с километри да е опашката, аргументира се той, но в същото време заявява, че не може да приеме правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх. Коментарът му е по повод вчерашното решение да бъде спряна процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група за концесионния договор за ски зона Банско.

"Нещо, което е абсолютно разумно да се направи и подпомага и туризма, и скиорите, и всички, които обичат зимните спортове, се обвързва с, едва ли не, наша подкрепа за някой олигарх, което ние като правителство не можем да си позволим. Не може да си позволим да затрием парка "Пирин", знаете колко държа на това", коментира още той.

По думите му концесионният договор е от 2001 г. и в него има куп неточности. Премиерът заръчва представители на министерствата на туризма и на икономиката да присъстват на срещата при министър Ивелина Василева, за да се посочат разумните доводи.

"Повтарям, за втори лифт аз съм категорично "за", защото съм ходил, виждал съм какво чудо е. Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Сега да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение", коментира още той и обобщава: "Затова преценихме – спираме. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме".

Екоминистърът Ивелина Василева припомня, че договорът и анализите към него са подготвени през 2001 г. по времето на правителството на Иван Костов и е подписан по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

"Това, което е установено, и причините за напрежението, за споровете, за различните тълкувания, е, че изначално текстовете на договора са непрецизни. Основният проблем е кой точно е предметът, обхватът и обектът на концесионния договор", обяснява тя. Освен това са настъпили и редица промени в действащото законодателство, които водят до противоречия между клаузите и действащите правни норми.

По думите й всички хипотези са били разглеждани от работната група - запазване на съществуващото състояние, което може да продължи да създава напрежение, както и прекратяване на концесионния договор, което е възможно при доказване на съществено неизпълнение на клаузите. Това обаче предвид липсата на ясни определени текстове в договора е трудно доказуемо и би могло да доведе до наистина сериозни щети и финансови последствия за държавата, невъзможност да се изпълняват дейностите по развитие на ски спорта и туризма в региона, посочва екоминистърът пред колегите си от правителството.

Затова междуведомствената работна група е препоръчала прецизиране на текстовете, залагането на ясни механизми за упражняване на контрол, както и санкционни механизми, които държавата може да прилага при установяване на нарушения.

Работната група предлага и промяна на методиката и начина, по който се формира концесионното възнаграждение, което получава държавата, с цел то да се увеличи. Разглеждането на доклада й от МС се отлага обаче до провеждането новата среща, на която ще се обсъждат спорните въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Фандъкова & ще проверяват ли ? Милионите изсипани за невидими резултати, освен теменужки, дръвчета (по-скоро някакви пръчки, дръжки и грозни кошчета за ***) в НДК ?
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекратяват Банско, но пускат Шел в Бургаския залив, защото им бутнаха тлъсти рушвети. За Бургас - Александруполис го забраниха, защото руснаците не им платиха подкупи.
61
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко засрами се ти си премиер на един мизерстващ народ и се правиш че нищо не виждашсамо олигарси пари заплахи за живота ти и далавери ти се въртят из главата
60
4
 
21
 
! Отговори
61 преди 8 години
Мразя *** (в това число и вас - *** от ГЕРБ). Това, че сте пребоядисани и сте се навели на Запад, не на Изток нищо не означава. Коренът ви е червен и загнил.А Боко е селска мутра и унищожава България, затова и го мразят всички интелигентни хора в България.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега като Цветанов осъди Станишев за клевета ще имате възможност пак да плюете. Само да не вземе да влезе в затвора , че тогава бай Курти ще го чака .
58
3
 
6
 
! Отговори
нико преди 8 години
Браво , но няма да се разберат , така че прекратяваи !
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не може да ми отговори, няма ли в тази БГ по- умни,по-способни, по-честни, по-интелигентни от Борисов. Нима тази тиква ще е мерило за нашия интелект, възможности и бъдеще. Нима всички сме толкова обезверени, апатични и ***, че се примиряваме едно нищожество да ни ръководи до там , че да му ближем..., до там че новина на държавата е това че бил избухнал, бил казал, бил..пръднал... Господи..помогни ни....
56
12
 
4
 
! Отговори
Фифо преди 8 години
Бойко народа те обича, а най-много те обичаме аз, кака и чичо Грую касапина от Дивотино. Горе главата баце и мачкай мачкаййй
55
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все още един двама верни на Позитано 20 червени *** в този сайт изпълняват опорната точка да плюят Борисов денонощтно. Да ама вече никой не ви вярва и ви се смее . Продължавайте да мастурбирате като плюете ГЕРБ , но всички избори се печелят от Борисов , а вие сте в канала . Това е Минке положението .
54
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шут та дрънка. Още помним Алооо, Вальо......Мишо бирата, Банкянското WC, Кокинов, Миро Мършата и ти сам си го избра (Цацаров)
53
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов избухна: Не може да твърдят, че помагаме на олигарси, че кой го твърди? Ние си го знаем. Кое правителство не е помагало на олигарсите? Не се връзва, не се е чуло и видяло български политик да има морал и чест, операцията е бърза и безболезнена.
52
2
 
20
 
! Отговори
и аз съм анонимен преди 8 години
Борисов избухна! Какво цветисто заглавие! Предлагам и друго от рода на Борисов яхна метлата и отлетя в неизвестна посока.
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко искаме си държавата чиста и свята и неопетнена и не грабена от такива като теб
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А вилите в БарЦелона ще проверяват ли? А банкови сметки в банки от Саудитска Арабия, Дубай и т.н.?
49
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки ден излиза някой политик и надълго и широко ни убеждава че в България всичко е наред
48
16
 
1
 
! Отговори
Фифо преди 8 години
И защо им се връзваш на глупостите на активистите, бе, Бойко, бе! Не слизай на тяхното ниво, много добре знаеш кой и защо им плаща!
47
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, ама много сте лоши - не ядосвайте Банкянската Примадона, че пак ще вдигне кръвното.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 40Най-яркият наследник и най-близо до прийомите на БКП е ГЕРБ! БСП е бита карта, защото се превърна в партия на шепа хрантутници, нарекли се леви, партия без визия и кауза, просто партия на празните приказки и обикновено напреки, за да се чуе, че ги има.
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен друго ми е интересно, защо след като цяла България знае имената на олигарсите, никой журналист не смее да ги назове поименно. Борисов и Цветанов също са в това число - притежатели на милиарди със заплати от по 3-4 хиляди. Как става тая работа ?
44
0
 
22
 
! Отговори
Доктор Костов преди 8 години
Този човек или е бесен, или избухва. Постоянно гледа лошо и се кара на някого, все го убиват, ама той не се страхува, бори корупцията, вкарва дузпи, снима се с кого ли не, ходи със смачкани дънки, държи си ръцете в джобовете, пише есемеси, рисува картини, играе тенис и шах, сърди се когато пада, хвали се с уловена риба и най-вече редовно пише на стената си във фейсбук без граматически грешки. БРАВО!