Българите (мъже и жени) от 18 до 32 г. – на военен отчет

НС ще решава дали ще минават военна подготовка и каква ще е тя
24 фев 2016 07:00, Петя Славова
400
Българите (мъже и жени) от 18 до 32 г. – на военен отчет
Снимка: архив, Булфото

Всички български граждани на възраст от 18 до 32 години ще бъдат водени на военен отчет. От Министерството на отбраната обявиха вчера, че ще предложат на Министерския съвет да приеме изменения в Закона за отбраната, Закона за резерва и Закона за военната полиция, пише "Труд".

Трите проектозакона може да влязат още днес на заседанието на правителството, тъй като военният министър Николай Ненчев обеща те да бъдат приети до края на февруари.

Досега на военен отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията, полицията или други силови структури. Много малко жени бяха включвани в регистрите на военните за мобилизация по време на война. Това са предимно медицински сестри, доктори и водачки на транспортни машини.
 
"Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", се казва в съобщението на военното ведомство.
 
Тепърва ще се определя начинът, по-който ще бъдат подбирани хората, за да минават задължителна военна подготовка и да полагат военна клетва. Законодателството трябва да определи и какви ще бъдат санкциите, ако човек откаже да се яви на обучение.
 
В Закона за отбраната се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания. Намалява се възрастта за прием на войници (от 32 на 28 години) и пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години). С тези изменения се създава възможност за ранното им пенсиониране, тъй като придобиват необходимите 18 години действително изслужени на военна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
До АнонименДа ни бърше задниците не е може, ама да ни унищожи тоалетните и да ни взема пари за тоалетна хартия може,а? :)
206
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-върлите фенове на задължителната казарма са тези, които едно време са минали по-леко, с връзки и разни кифли, които не знаят за какво иде реч. Всички други имали нещастието да минат през казармата, знаят що за извращение и поле за изява на малограмотни комплексари, видели малко повече власт е задължителната служба.
205
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 8 години
До АнонименКолега винетните стикери са за превозни средства, недвижимата собственост няма нужда от винетка.... :)
204
0
 
5
 
! Отговори
... преди 8 години
Все едно ще ходя да ме гърмят някаде заради жалкия ни президент и още по жалкия Ненчев .
203
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А купиха ли винетен стикер за танка на армията?
202
0
 
6
 
! Отговори
Хайахаха преди 8 години
По-почетно е да се биеш за ИД и другите там отколкото да браниш държавата принадлежаща на Боко и Пеевски.
201
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво сте се разпенили?! Не виждате ли, че само ви отвличат вниманието? Както фокусника те занимава , докато ти сваля часовника. Нима някой се заблуждава, че с неподготвени хора и едни криви автомати ще се опънем на някой! Армията няма никаква техника - има там един стар МИГ, който я излети, я не и то ,ако има гориво! А, свободата, за която говорите няма да ви вземат! Как може да вземеш от някой нещо, което го няма???!!! Политиците -те ще са вече на някое китно островче преди да сте разбрали!
200
0
 
5
 
! Отговори
123456789 преди 8 години
Сериозно питам да ми разясни някой това в реалност може ли да се превърне? С мен на чело 45 кг армията ни ще пребъде :D
199
0
 
3
 
! Отговори
абв преди 8 години
До naso... то това е идеята. Винаги се намира някой с по-добра техника. Не ги ли носиш на гръб, бягай да мреш.
198
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напред нежни евроатлантици да браните богатствата на вашите лидери а ние Българите ще седим пред телевизорът и ще гледаме евроатлантически сейр ба.
197
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не възприемам всички тези новини за военен отчет сериозно.
196
5
 
15
 
! Отговори
пацифист преди 8 години
казармата е чисто губене на време. и целия народ да мобилизират, пак не знам от кого мислят, че ще успеят да ни защитят. от турската армия ли, от руска агресия ли....най-доброто решение в живота ми до сега...да се отърва от ходене в казарма, като беше време!
195
1
 
2
 
! Отговори
Галин преди 8 години
Милиони да ми паднат и да мога да ги хвана , Бугати Мазерати - дай ги взимам ги веднага ! Не няма на дивана , а с Галена на дивана - в моето джакузи си парата ако хвана !
194
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OTDAVNA NE GLASUVAM, PROSTO GIVEIA V DRUGA DARGAVA I SAM S CUGD PASPORT. SPORED MEN , KOITO E V BULGARIA TOU IMA PRAVO DA IZBIRA. AZ NEMAM MORALNO PRAVO DA GLASUVAM. GIVEIA V DRUGA DARGAVA I PKACHTAM TUK DANACI I SPAZVAM TUK ZAKONITE I GLASUVAM TUK. VAPREKI VSICKO MI E BOLNO I SVIDNO ZA BULGARIA. OSTAVAM SI BULGARIN KADETO I DA SE NAMIRAM PO SVETA.
193
0
 
26
 
! Отговори
ШОПО преди 8 години
Само да ви предупредя,че жените от ,,Джипси Авер,, на тая възраст имат по няколко деца...С децата ли ,че ги взимате запас ?
192
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ot 29O? do 320!Ei pih,politicite nie sami si gi izbirame! Za tyi, dai da se sprem da se sardime na oniq ili na drugiq! Kakto az sam slujil taka trqbva vseki istenski maj da sluji!!! Demek,kazarma trqbva da ima na 100%! 35950
191
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ok.Niama problem. Vseki znae v Bulgaria , ce za pocti vsicko sa vinovni politicite.Prosto vsicko se rechava s teh ili crez teh, zatova i napusnah Milata ni Rodina.V Bulgaria polucavah okolo 1200 leva , a sega v levove kato obarna e okolo 5000 cisto.
190
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Picha na latinica zachtoto v dargavata kadeto giveia telefonite ne pidargat kirilica.I pic ti sigurno ne si hodil v kszarma i izobchto ne znaech kakvo e.Dosta si malak.
189
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
HODIL SAM V KAZARMA I SAM SLUGIL 2 GODINI. ZNAN KAKVO E. NO, DA PYSNA SINAT MI DA SLUGI NA TEZI DEPUTATI NIKOGA. DEPUTATITE GLEDAT NEKOI TEH DA ZACHTITAVA.
188
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква казарма, какви войни ?Задачата на българите е да възвърнат загубената духовност !Пътят не е срещу, а заедно с другите хора !Не с война, а с любов !