Българите (мъже и жени) от 18 до 32 г. – на военен отчет

НС ще решава дали ще минават военна подготовка и каква ще е тя
24 фев 2016 07:00, Петя Славова
400
Българите (мъже и жени) от 18 до 32 г. – на военен отчет
Снимка: архив, Булфото

Всички български граждани на възраст от 18 до 32 години ще бъдат водени на военен отчет. От Министерството на отбраната обявиха вчера, че ще предложат на Министерския съвет да приеме изменения в Закона за отбраната, Закона за резерва и Закона за военната полиция, пише "Труд".

Трите проектозакона може да влязат още днес на заседанието на правителството, тъй като военният министър Николай Ненчев обеща те да бъдат приети до края на февруари.

Досега на военен отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията, полицията или други силови структури. Много малко жени бяха включвани в регистрите на военните за мобилизация по време на война. Това са предимно медицински сестри, доктори и водачки на транспортни машини.
 
"Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", се казва в съобщението на военното ведомство.
 
Тепърва ще се определя начинът, по-който ще бъдат подбирани хората, за да минават задължителна военна подготовка и да полагат военна клетва. Законодателството трябва да определи и какви ще бъдат санкциите, ако човек откаже да се яви на обучение.
 
В Закона за отбраната се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания. Намалява се възрастта за прием на войници (от 32 на 28 години) и пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години). С тези изменения се създава възможност за ранното им пенсиониране, тъй като придобиват необходимите 18 години действително изслужени на военна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
16
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
В древността един китайски цар запитал своя военен лидер какво може да направи за да усили армията си и той му казал да укрепи държавата. Управленците в България 25 години разрушават държавата и са слуги не на народа си а на чужди интереси. Няма кой да воюва за такава държава. За какво ще воюват? За да защитиват "правата" на геьове и к0нчити, на феминистките с квоти на управленски позиции, на м***лцинстава? За да защитават ограбеното от народна пара от политици, бизнес и български "работодатели"?
166
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не какво държавата дължи на нас а ние какво дължим на нея!*** или да не се изказват или да замълчат защото предателството към отечеството е най долното!Тук личния интерес не върви пред националния!
165
2
 
21
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
Аз не виждам какво дължим на такава държава и на управниците, обратното е вярно. Явно има някакъв план от страна на американците да ни използват за пушечно месо в една линия от източноевропейски държави които отрязват Руската Федерация от Европа, но нас хората това не ни интересува. Нямам намерение да губя живота си в чужди войни, в които да защитавам чужди и враждебни на мен интереси. Ясно е, че когато работата започне да се вкисва е време най-после да се махаме от тази държава.
164
2
 
30
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
Аз съм го казвал и в предишните подобни статии, но ще го повторя - нямам никакво намерение да влизам в бойни действия, нито да хода казарма и още нямам дори намерение да полагам клетва. Крадливите и корумпирани далавераджии и слугин***ж на западните "началници" съсипаха държавата и направиха така, че 90% от хората в България да живеят в мизерия. На практика почти всички които честно си изкарват парите а останалите 10% са главно крадци, тарикати и мошеници. И сега искат бедния народ да воюва за тях
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе жените хора ли са?.има къдровачки в БА а не ходят на очет пенсионират се по рано, не могат да дигат тешко пък искат високи длъжности в работата.ако стане война всеки вика спасете жената и децата.а мъжа ккккууууу****** е голям
162
2
 
10
 
! Отговори
Пастирка от Халкидик преди 8 години
Аз катУ главнокомандващ българскатЪ войскЪ съм изключително шТастлив от туй,че Ирландия легализира гей парадите Затуй за правата на геиовете призовавам всички на войнЪ срещу (лошатЪ0 Русия дето не толерира содомията и ******асията
161
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ДЪРЖАВАТА НА ТИКВИТЕ РАДКИ ДЪЛБОКИТЕ ,НА ПАСТИРКИТЕ НА ХОДРОИНЖЕНЕРИТЕ НА ИВАН КОСТОВЦИ,ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ,НА СИКАДЖИЙСКИТЕ МУТРИ КАТО ТИКВАТА ВМЕСТО ДА УМИРАМ ПО ОКОПИТЕ ЗА ТЕХ М,ООА ЛИ ДА СЕ ИЗСЕРА НА ДЕБЕЛИТЕ КРАТУНИ ИЛИ НЕ МОГА А
160
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗамисленРодители нямам.да бе - леля ти те е родила от съжаление :) Ама то всичката проруска сгaн сте такива недомаслени.
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До татовияХахахахаххаха страхливци с такова мислене хахахахахаха
158
6
 
23
 
! Отговори
Замислен преди 8 години
Родители нямам. Починаха млади следствие на медицинската система в България. Жилище нямам. Взе ми го топлофикация за сградна инсталация без да съм имал парно или топла вода през живота си. Децата са ми в чужбина. Научил съм ги като чуят България да се стряскат. Та кога ще ме викате в казарма казвате? Ако не изтрепя поне половината от нашите в гръб пък на!!!
157
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 233В решителния момент, ще стрелям по наще, за да загубят.я уточни кои са вашите бе ушaнко? Като ти чета прoстотиите ми приличаш на пъпчив атакиз.
156
16
 
2
 
! Отговори
татовия преди 8 години
До дедовияКато ти пратят повиквателната ще има да слагаш много точки по въпроса. Ако не се явиш - военен съд по съкратена процедура. Присъдата може да бъде и разстрел.
155
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аа и между другото.. Престанете да слагате такива гръмки заглавия с информация за овце.... Пак се отклонява вниманието на народа от нещо... "Казарма" и хората се ядосаха от тая простотия, не нервирайте народа, че ще им дойде като гръм от ясно небе на "парламенту" гнева български :))
154
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сина ми е на 19 Никога не съм вземал детски или каквито и да е помощи от държавата , всички учебници се плащаха , цялото училище беше един рекет - охрани , ремонти , инициативи и тн ...Какво е дала държавата за сина ми за да си даде живота и здравето за нея ....а не мерси ! Заминава момчето за чужбина и не го спирам , нека да натрупа опит и ако иска след време да се върне , ако там е щастлив да остане
153
0
 
11
 
! Отговори
as преди 8 години
един простичък въпрос : как така да ги запишат като резерв ? а обучение ? никакъв смисъл няма да направиш една бройка от хора от които реално няма никаква полза ? поне някакво обучение 2-3-4 месеца ... иначе няма разлика дали тая бройка е от хора, крави, дюшеци или просто измислена цифра
152
12
 
3
 
! Отговори
. преди 8 години
Хммм така като гледам коментарите , не им се служи на сънародниците , те и Гърция са капиталистическа държава , но имат силна и добре подготвена армия , защото са си сверили часовниците за заплахата от изток , вие намирайте оправдания.
151
15
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Мъдреца като си загубиш държавата губиш и Родината. Ако мразиш Пеевски или Борисов или Миков или Кунева или Сидеров или... дай си сметка че като започнат да те управляват чужди Пеевски Борисовци и пр. - по-добре няма да станеш. Света кипна от агресия и през България ще минат милиони емигранти - някой от тях ще останат и ще поискат Родината ни. На безродниците прав им път. Ние тук няма да я дадем току така.
150
0
 
14
 
! Отговори
пацифист преди 8 години
За съжаление на "бедните деца от израел" изграждането на комуникационните мрежи им оказа мечешка услуга. В мрежата освен чудовщната им пропоганда се промъква и нормална информация. Няма нормален човек, който ще си зареже семейството, работата и въобще живота и ще грабне пушка за да мре за патологичнота алчност на ненормално богати извратеняци. В света има десетина държави без армия. Надявам се да стават все повече.
149
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил съм в казарма и съм полагал клетва когато имаше държава !Сега не бих ....Да ходят децата на сегашните политици , които ни разпродадоха Те имат какво да защитават , хотелите на бащите си и различните имоти и бизнеси на олигархичните си семейства Кой да защитавам , онези които докатаха ЕРП та за да ми продават скъп ток ?Като изчистим цялата политическа *** и се опитаме да си направим държава , може и да се замисля ....
148
24
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
Всеки български мъж трябва да знае че няма друго Родина. България е една е трябва да се пази с цената на всичко. Вътрешните ни кромоли и далавери нямат нищо общо със защитата на Отечеството.