Доклади, имена... А наказани за КТБ ще има ли?

Депутатите разкритикуваха доклада за фалита на банката
24 фев 2016 12:14,
23
Доклади, имена... А наказани за КТБ ще има ли?
Снимка: БТА

Ден след като докладът за проследяване на активите на КТБ, изготвен от Аликс Партнърс, влезе в парламента, депутатите демонстрираха нетърпение, че въпреки него и констатациите по въпроса наказани за източването на банката няма. 

"Кой е взел парите, стана ясно още преди две години. Ние не сме доволни от действията на съдебната система, защото никой не е наказан", каза депутатът от БСП Румен Гечев.

Той обясни, че на Темида няма как да не са ясни имената на кредитополучателите, защото във всеки кредитен договор фигурира кой дава кредита и кой го получава.

"Трите имена са на бюрото на прокурора - кой е получил парите без обезпечение, кой ги е дал и ако обичат да започват съдебните процеси", призова Гечев.

Още по темата

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че не е чел доклада, с това се е наел колегата му Гроздан Караджов.

"Това е изключително несериозна работа. Четенето на доклада е дълга и сериозна работа, която в пленарен ден няма как да се свърши. Няма да бързам на опашката", каза Кънев. И той обаче обясни, че от коментари на колеги останал с впечатление, че докладът не е достатъчен за основната си цел - наказание на виновните за кризата с КТБ. 

"Докладът има две цели - гражданско производство за връщане на парите и наказателни производства за наказване на виновните. Косвените впечатления, които получих, са, че за второто докладът няма да свърши работа", каза Кънев. 

Йордан Цонев от ДПС припомни, че партията му е поискала докладът да бъде разсекретен и даде да се разбере, че това ще бъде подкрепено и от други формации. И според Цонев истината за фалита на КТБ отдавна е ясна. 

"Банката е управлявана и от акционерите като парамида. Вследствие на което са закупувани активи с пари на вложителите и тези активи не са заложени в банката", каза той и допълни, че основните активи, които са купени с пари на вложителите, не са в банката. Според Цонев докладът на Аликс партърс потвърждава тази схема.

"Не знам, какво още очаквате да се разкрие по КТБ. Разкрито е всичко, в това число и бездействието на държавните органи", каза той. 

И независимият депутат Георги Кадиев разкритикува доклада. Той го нарече добра счетоводна работа, която обаче всяка българска фирма може да свърши.

Кадиев е сред депутатите, които са чели доклада, който е около 600 страници. В документа са описани кредити, фирми, които са ги получили, обезпечения и препоръки.

"Това е единствената по-ценна информация", каза депутатът. Той отказа инфорация за съдържанието, припомняйки, че докладът е секретен.

Кадиев изрази разочарованието си, че в доклада няма имена, а препоръки. "Те са дадени на 23 септември и моят основен въпрос е оттогава досега предприети ли са някакви мерки", попита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne e samo z vasilev vinoven koi go nagradi sa nai dobria Banker na godinata koi koi Horata ot gerb Kupon imasche inaktiv tanzi s vasilev tn
17
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Доклади, имена... А наказани за КТБ ще има ли?" Отговора го знаем - НЕ!Докладите и комисиите в България винаги са имали 1 цел - Да се отклони вниманието, потули и размие вината, докато накрая изтече давностния срок!
16
0
 
4
 
! Отговори
Слънчеви градини преди 8 години
Парите на Ктб ги за влече Борисов, това го казах още август. 2015
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ прехвърли парите на бюджета да минават през КТБ ? Дали не бе Дянков ?
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наказанието има превантивна функция, а у нас такива неща се поощряват
13
0
 
5
 
! Отговори
истината преди 8 години
Този доклад хич не е удобен. Според доклада -банката си е читава и си е функционирала добре. Съборена е чрез масово изтегляне на множество влогове и едно и също време,както и създадена паника (чрез прокуратурата и Прас-прес медиите),чрез отказване намесата на главните инвеситори да се намесят и запълнят дупката от тегленията (от Искров). Целта -да се заличат кредитите на КОЙ и да се обезсеценят и разпродадат акктивите на банката-което и стана.Разбира се удобната жертва е Василев.
12
0
 
8
 
! Отговори
истината преди 8 години
Гледайте интервюто на Сашо Диков с Цветан Василев в Белград. Там се казват много неща, как и защо...Чисто и просто, някой хора са си присвоили над 1,2 млрд. Доста добър удар бих казал, който народа ще го плаща. Тези пари, нали се сещате, че в чували не са изнасяни, както по едно време се мъчеха да ни заблудят. Прехвърлени са по сметки, които могат да се проследят, въпреки, че повечето са в офшорки. Къде е цацата да го направи и защо не искат видеоразпит с Ц.В.? Страх ги е явно, че ще ги издаде
11
0
 
8
 
! Отговори
Наказан преди 8 години
"Доклади, имена... А наказани за КТБ ще има ли?"Как да няма наказани????Разбира се че има!!!Наказан е целия беден Български народ , който вече плаща и ще плаща още дълги години откраднатите десетки ( да не кажа стотици ) милиарди през последните 25-26 години.
10
1
 
3
 
! Отговори
истината преди 8 години
Цветан Василев не е крадеца, а онзи от сараите и протежето му Пеевски. Източването на банката започва, след като спретнаха активното мероприятие да е източат, като застрашат живота на Ц.В., за да може той да избяга в чужбина и те да си разиграват коня. Доказано е документално, че банката е имала активи за покриване на всички плащания. ДМА са били над 1,2 млрд. В един момент обаче парите изчезват и започват обвиненията с помоща на цацарацурата, всички пеевски медии и цялата държава.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ше има един квадратен с разширени вени и котешка глава за всички ви!!!!!!!!!!!!Ако искате може да ходите и да подскачета на ония синият от драгалевци на члена на ткзс-то!!
8
1
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 8 години
А бе какви са тия Аликс Партнърс? Що за *** начин на писане. АЛЕКС ПАРТНЕРС е коректно да се пише.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както е казал народа бития бит, преЕЕЕЕ преЕЕЕ-ан. Платихме си билетите са шоуто некой-ктб-вардеше-от-лоши-ора и сега трябва да събираме пари за следващото представление което ни готви нашия многоуважаван елит
6
0
 
12
 
! Отговори
Б.Борисов преди 8 години
Айде сега, това да не е някой цветнокож крадец на кокошки. Ний сме си наши хора, ний ше се оправим
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да успокоя всички банкери, че могат да продължат да действат както шефа на КТБ-то и никой няма да ги докосне с пръст дори
4
0
 
17
 
! Отговори
до номер 1 преди 8 години
А бе идеята е не толкова парите да се върнат, а виновниците да лъснат и да се накажат - но това няма да стане. В нашата мафия, в която си има държава, такива неща не се случват - справедливост и правосъдие са само думички, една химера :) :) :)
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основното което ми направи впечатление лично на мен е, че Гоце фигурираше в първите списъци с около 50 мил. лв., след това някак си изчезна от тях. Вероятно и много други като него, предимно депутати от ГЕРБ. После се тупат в гърдите, че нямало политици вътре. Направиха си майтап с хората за кой ли път.
2
0
 
19
 
! Отговори
СЪД И ВРЪЩАНЕ преди 8 години
Има договори, има имена. Далите под съд, а вземалите да ги връщат. На всички е ясно само на " магистратите" не... Е га ни съдебната система.
1
5
 
10
 
! Отговори
! преди 8 години
Кредити без обезпечение са отпускани на "бушони" така че каквото и да пише в доклада, парите няма да се върнат.