Горанов: Да фалират банка могат, които я притежават

Колкото и да разследванията за КТБ, фактите са едни и същи
21
Горанов: Да фалират банка могат, които я притежават
Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че няма как една банка да бъде докарана до фалит от друг, освен от тези, които я притежават и управляват.

По думите му проблемите в КТБ са създадени най-вече от оперативното ръководство на банката чрез дадените необезпечени кредити.

Горанов уточни пред журналисти в МС, че не е чел доклада на Аликс партнърс, който вчера министерството изпрати в секретното деловодство на НС, за да се запознаят с него депутатите.

Той обаче посочи, че колкото и международни разследвания да бъдат направени, фактите ще бъдат винаги едни и същи – че става дума за много лоши банкови практики, граничещи с кражба.

По отношение на предоставянето на доклада на депутатите Горанов коментира, че се движим по ръба на това да се разкрива банкова тайна пред тях, без за това да има изрична законодателна инициатива или решение на съда.

Според него очакванията за съдържанието му са преекспонирани и в него ще се види това, което до голяма степен се видя и в доклада на разследващата комисия към НС.

„Не знам какво се очаква повече от този доклад, освен извода, че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството, което са назначили“, допълни Горанов. В английския хумор има една закачка, че единственият начин да ограбиш банка, е като я купиш, каза още той.

Според него не с популистки лозунги, а със законодателни промени в Закона за банковата несъстоятелност може да се разкрие всичката информация кой всъщност е участвал в разграбването на банката.

Горанов обаче заподозря, че в случая по-скоро има силни популистки опити да се отклони това, което по същество е престъпление, в една или друга посока.

Министърът посочи, че съдбата на масата на несъстоятелността в момента до голяма степен е в ръцете на българския съд. „За съжаление доста време се загуби веднага след неплатежоспособността на банката до нейната несъстоятелност, тъй като през това време доста хора, които са знаели, че имат необезпечени кредити и могат да бъдат преследвани, са предприели доста сделки, които са били законни, с което е затруднена работата на синдиците“, коментира още финансовият министър.

По думите му всички препоръки в доклада на Аликс партнърс са взети предвид от синдиците в КТБ, които разполагат с него от септември миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Владислав ГорановКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Falita ne e samo ot z vasilev tova gerb go Snae nai dobre Parvo priateli Kuponi spez. Lihvi Visoki ne 7 proz Kato Normal. Vlojiteli a na dr Po 13 Tag i pive4e proz Lehvi Kato na raschidov kostov i dr novobogata6i neka goranov Boiko Zezo Daje Pistole Dankov kreditnite milionerite novobogataschite na bG saschto ne sa na sad i da varnat Millionite vijte im imotite koliere smetkite Po dr bk ta i v 4ujbina istinata da islese na jave
16
1
 
0
 
! Отговори
активен преди 8 години
За хиляден път повтарям. Фалиращият беше един - Б.Б.
15
1
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Уважаемият ни г-н министър говори абсолютни глупости. Всяка банка може да се фалира и от външни лица. Нали знаете приказката, че муха и банка се убиват по един и същ начин - с вестник.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да преведа димите на първият финансист в стараната - уважаеми банкери може да правите каквото си искате, а масрафа ще го плаща лошия мат'рял
13
3
 
2
 
! Отговори
rumen72 преди 8 години
До Анонимен 10.Точно, така открил си топлата вода. Всички кризи по един или друг начин са придизвикани от частния банков сектор и се плащат от данъкоплатците.
12
2
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Този е толкова финансист, колкото Муравей Радев.Който неможеше да раздели 5кг трици на 3 магарици
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава одържавете банките и фирмите както си беше преди 1989 г., за да спре грабежа и източването на държавата с втора КТБ.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата ни е на същия хал,г-н Горанов дали знае нещо по въпроса?
9
2
 
12
 
! Отговори
КОРЧО преди 8 години
НАГЪЛ, ПОНАГЪЛ, НАЙНАГЪЛ СЪУЧАСТНИК В КОЛОСАЛНА КРАЖБА!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахах, поредният герберастки *** от когото не зависи нищо...горанов да сте чували, че муха и вестник се убиват най-лесно с вестник?!?Аман от некадърни комунистически издънки...То бива, то може, но да казваш открито колко си *** министър....
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този субект работи упорито и целенасочено за КТБ втора серия
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божеееее, събери си вересиите, божеееее.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудно може да се намери толкова неадекватен финансов министър
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веселинке, оправи си подзаглавието! Защо е тая ширеща се неграмотия в Днес.бг ? Или слабо поназнайвате български?
3
1
 
8
 
! Отговори
Ценина преди 8 години
Това се отнася и за държавата.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БНБ и Цацаров взимат заплати от 20 бона и си затварят очите за грабежа на банките. Борисов, Искров, Дянков, Горанов, Орешарски, Чобанов и Василев не са в затвора, а даже са пак депутати, министри и банкери.
1
6
 
5
 
! Отговори
Галин преди 8 години
Няма какво да се каже освен едно име П Е Е В С К И !