Окопахме се на дъното в ЕС с минимална заплата от ?210

Последни сме и по този показател, в Люксембург взимат 1923 евро
24 фев 2016 09:27, Петя Славова
277
Окопахме се на дъното в ЕС с минимална заплата от ?210
Снимка: архив, Reuters
От 1 януари 2016 г. минималните работни заплати в ЕС варират от 210 евро в България /420 лева/ до 1923 евро в Люксембург /над 3800 лева/, или повече от девет пъти разлика, отчита анализ на Евростат за покупателната способност сред страните-членки на Евросъюза.
 
България е и на последното място по този показател в ЕС, като зад нас с по-ниски минимални работни заплати на Стария континент са единствено Македония и Албания.
 
Пред нас с приблизителни стойности на минималната работна заплата са Румъния, Сърбия и Черна гора /по около 250 евро месечно/.
 
Според европейската статистика страните от ЕС-28 са разделени на три групи. Първата група включва страни с минимални работни заплати под 500 евро на месец: освен изброените България и Румъния тук са включени още Литва, Латвия, Унгария, Чехия, Словакия, Хърватия и Полша, пише БТА.
 
Втората група се състои от Португалия, Гърция, Малта, Испания и Словения и други, където минималната работна заплата е в размер до 1000 евро на месец.
 
Третата група е от държави като Франция, Германия Белгия, Дания, Холандия, Великобритания, Ирландия и Люксембург, където минималната работна заплата варира от около 1200 евро във Великобритания - до над 1900 евро в Люксембург.
 
България и Румъния са и в дъното на прилагането на паритета на покупателна способност /ППС/ в разходите за крайно потребление на домакинствата. По показателя ППС двете страни са с по 445 евро месечно за домакинство, като пред нас с по 500 евро на месец са страни като Македония, Сърбия и Черна гора. С ППС над 500 евро месечно са Латвия, Литва, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и др.
 
Най-висока е покупателната способност в Люксембург, Германия, Великобритания, Дания, Холандия, Белгия и Франция, където разходите на домакинствата варират от 1500 - до 1900 евро на месец.
 
Според Евростат обаче, страните с най-ниски минимални заплати, са склонни да имат и по-ниски нива на цените. И обратно - страните с високи минимални заплати, са склонни да имат високи нива на цените. Анализът отчита, че е заложена тенденция несъответствията в минималните заплати на страните-членки, да бъдат намалени и коригирани от 1:9 - до 1:4 в показателя паритетна покупателна способност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
7
 
9
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Do neshtastnite bulhari...ne rabotete za 210?...kogato mojete za 1200?! Eto minimalnite zaplati v EU...Fr..1150 net! Germaniya..960? Ispaniya..780!! Avstriya..1570? Rabotete za sebe si...ne za nekadurnitcite!
171
13
 
9
 
! Отговори
as преди 8 години
Само хора, които са тъппи или могат да работят за заплата под 500 евро месечно чисто. Може да имаш образование, но това не значи, че си умен.
170
7
 
5
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
..Na Zapad e dobriya jivot..dobroto vino..dobrite zaplati! ..Elate na Zapad....ne budete robi!
169
10
 
8
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
210?....Elate na zapad...vsichki minimalni sa nad 1100?! Rabotish 4 mesetca...minavash na cherno! Tochish buroto po truda s 1700?+ 2200 na cherno! Hranata e evtina....Welcome to the UE!
168
21
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
Забелязва се, че всяка държава, имала досег с Русия е на дъното на класациите в ЕС, И Румъния и България са били руски колонии. Случаност? Не мисля. Това ни донесе 46 годишно комунистическо/руско/болшевишко робство. Вижте Западните държави, които не са имали нищо общо с Русия, че са на светлинни години от нас, и като стандарт на живот и като всичко.
167
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе хора, в Мароко минималната пенсия е 200 евро, за какво да говорим повече?!?Едно време те бяха третия свят, а ние белия, след толкова много демокрация и евроатлантически ценности стигнахме диваците от Африка.Айде, двата пръста нагоре и скачайте, че кой не скача, е червен.
166
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако г-н Костов прочете тези редове го призовавам да излезе и да обясни на хората какво искашпе,какво успя и какво и защо не успя да направи."То се вижда и просто око, няма нужда да ни си обяснява.
165
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 203Аз отговарям, 210.Престъпник, мутра, наркотрафикант, убиец, лъжец, крадец, подъл страхливец, дупедавец, *** и мерзавец.Това достатъчно ли е?Мога и още.
164
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото вече 15 години е любимата дъфкаАбе костоваците нали уж имахте претенции да сте умни, богати, успели, образовани, що тогава пишете толкова неграмотно?А Костов не е зле да излезе и да обясни за един Нефтохим например, защо го продаде за по-малко от 100 млн. долара, а сърбите техния Нефтохим го продадоха пак на руснаците от Лукойл , но за 1 млрд. и 300 млн. долара.Няма да е зле да обясни например за фармацевтичната и химическата индустрия, за корабостроенето, за БГА Балкан, абе изобщо, много им да обяснява, ама май не ще.Той нали даже Чехлю се изпусна, че активи за 300 млрд. лева
163
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците протестират,а при нас всичко е наред...Работиш и си беден,до там ни докараха!
162
2
 
9
 
! Отговори
До 203 преди 8 години
Кажи нещо за Б.Борисов.Ще ми бъде интересно да прочета твоето премъдро умозаключение.
161
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти другарю чувал ли си как поцял ден от сутрин до вечер в студ и пек хората са копали с мотиките за 90 стотинки надница на ден.а ти, мосю, чувал ли си от баби и дядовци, щото като те гледам как пишеш, надали си прочел нещо, как се е живеело по селата преди ТКЗС -тата- богато и охолно, дали?А днес, защо пак по селата хората се връщат от комбайните на магаретата?
160
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако г-н Костов прочете тези редове го призовавам да излезе и да обясни на хората какво искашпе,какво успя и какво и защо не успя да направи.Защото вече 15 години е любимата дъфка на свои и чужди,а през това време се изредиха десетки пишман политици,които се упражняваха на гърба на българския народ,сринаха държавата,натрупаха дългове,отчаяха и обезвериха хората и всичко,което чуваме са само празни обещания без напредък.Някой търси ли им сметка на тях за безобразията?Напротив-избирате си ги пак.
159
3
 
11
 
! Отговори
Ааа преди 8 години
Най-виновен е Хан Аспарух ,че ви е направил държава, а вие нищо не заслужавате!
158
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе, хе , хе, чета и се смея пак комунистите и руснаците от преди 70 години са ви виновни, Сталин и Димитров, а за 25 години преход никой няма вина, а Костов е велик политик и държавник, нали? Абе , да попитам, добре ли плащат от НПО-ата, или просто имате ментални увреждания?
157
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ви кажа нещо и за Иван Костов и с това приключвам . Имало е много умни хора по света , но насоката им е била престъпна. Например Хитлер , Наполеон , Сталин и т.н. Така , че това е положението .
156
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВъобще нищо не беше нормално в соца .Е, сега е от нормално, по-нормално.Стигнахме не само дъното на Европа, ами и вървим целеустремено към дъното на Африка.
155
2
 
2
 
! Отговори
Дон Корлеоне преди 8 години
До Анонимен 191 - Е и мафията ви и тя - социалистическа
154
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше въвел валутниуя борд сега 1 $Хиперинфлацията беше нарочно предизвикана,едно, за да се ограбят спестяванията, второ , за да попаднем в лапите на МВФ, та те да ни диктуват как да приватизираме и ликвидираме ,уж неефективните производства и сектори, как да си ликвидираме сами държавата. При сърбите действаха с бомби, щото те са корав народ.Е, естествено, тогавашните елити забогатяха много, за разлика от масата население и самата държава.А Костов може да е умен мъж, но е алчен *** и предател.
153
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей,195,ти да не си от тия,дето Костов ги отсвири заради корупция?.Май не бяхте малко-има няма половин правителство.Е как да не го мразите сега.Лошо е когато бръкнеш в меда и някой те удари през пръстите.А иначе човека има поведение и достойнство.Не се хвали и не се оплаква,не ви хули и не се оправдава.Но как с вашите слабо изразени мозъчни гънки може да го оцените.Няма шанс.