Окопахме се на дъното в ЕС с минимална заплата от ?210

Последни сме и по този показател, в Люксембург взимат 1923 евро
24 фев 2016 09:27, Петя Славова
277
Окопахме се на дъното в ЕС с минимална заплата от ?210
Снимка: архив, Reuters
От 1 януари 2016 г. минималните работни заплати в ЕС варират от 210 евро в България /420 лева/ до 1923 евро в Люксембург /над 3800 лева/, или повече от девет пъти разлика, отчита анализ на Евростат за покупателната способност сред страните-членки на Евросъюза.
 
България е и на последното място по този показател в ЕС, като зад нас с по-ниски минимални работни заплати на Стария континент са единствено Македония и Албания.
 
Пред нас с приблизителни стойности на минималната работна заплата са Румъния, Сърбия и Черна гора /по около 250 евро месечно/.
 
Според европейската статистика страните от ЕС-28 са разделени на три групи. Първата група включва страни с минимални работни заплати под 500 евро на месец: освен изброените България и Румъния тук са включени още Литва, Латвия, Унгария, Чехия, Словакия, Хърватия и Полша, пише БТА.
 
Втората група се състои от Португалия, Гърция, Малта, Испания и Словения и други, където минималната работна заплата е в размер до 1000 евро на месец.
 
Третата група е от държави като Франция, Германия Белгия, Дания, Холандия, Великобритания, Ирландия и Люксембург, където минималната работна заплата варира от около 1200 евро във Великобритания - до над 1900 евро в Люксембург.
 
България и Румъния са и в дъното на прилагането на паритета на покупателна способност /ППС/ в разходите за крайно потребление на домакинствата. По показателя ППС двете страни са с по 445 евро месечно за домакинство, като пред нас с по 500 евро на месец са страни като Македония, Сърбия и Черна гора. С ППС над 500 евро месечно са Латвия, Литва, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и др.
 
Най-висока е покупателната способност в Люксембург, Германия, Великобритания, Дания, Холандия, Белгия и Франция, където разходите на домакинствата варират от 1500 - до 1900 евро на месец.
 
Според Евростат обаче, страните с най-ниски минимални заплати, са склонни да имат и по-ниски нива на цените. И обратно - страните с високи минимални заплати, са склонни да имат високи нива на цените. Анализът отчита, че е заложена тенденция несъответствията в минималните заплати на страните-членки, да бъдат намалени и коригирани от 1:9 - до 1:4 в показателя паритетна покупателна способност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забелязахте ли че в групата до 500 евро са всички бивши соц. държави?Така е, щото загубихме Студената война и Горбачов ни предаде.Ти какво очакваш в победена държава да живеят по-добре от победителите?Това го имаше само при Тошовия социализъм- тогава българите живееха по-добре от руснаците, нищо, че ВСВ отново бяхме на грешната страна и бяхме победени.Не очаквайте европейците, американците и евреите да са благородни като руснаците.Първата им работа беше, след предателството на Горби да ни назначат експерти и съветници, да купят елитите и да ни наложат ликвидация и приватизация на икон
191
3
 
4
 
! Отговори
Боби Михайлов преди 8 години
Абе господин министър председател, ти наистина ли смяташ да мобилизиран жените за война
190
5
 
0
 
! Отговори
Eni4er преди 8 години
Това брутна или нетма заплата е?Нека някой ми обясни
189
1
 
10
 
! Отговори
Да бе да преди 8 години
Е няма какво да се оплакваме - нали сме с едни гърди напред, в сравнение с някои африкански държави. Ама упорито се борим да изостанем и от тях.Нищо де, сега е момента некой мастит "икономист" да ни обясни колко ниска ни била "пройзводителноста на труда" - и за това са ни ниски заплатите. В никакъв случай, причината за ниските ни доходи не е мафията дето ни управлява -ооо не, там горе са само почтени хорица....
188
2
 
8
 
! Отговори
преди 8 години
250 хич не е приблизително на 210.Всъщност е 20% повече.
187
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РЕШЕНИЕТО Е ДЕПУТАТЕ НИ ДА СИ ГЛАСУВАТ С ЗАКОН ДА РАБОТЯТ НА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА. САМО ТАКА ЩЕ ИНИЦИИРАТ И ТО УСЪРДНО ПРОМЕНИ ПО ДЕРЕДЖЕТО НИ НА ЕВРОКЛОШАРИ И БЕДНЯГИ
186
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОООО..НЕ САМО СМЕ НА ДЪНОТО НО И УСЪРДНО КОПАЕМ ЯМА В НЕГО С МУТРАГЕНЯ ПРЕМИЕР!ДА ГО ПИТА ЧОВЕК ЗАЩО СЕ САМОИЗБРА С ФАЛШИВИ ИЗБОРИ КАТО МОЗЪКА МУ НЕ СТИГА САМИЯЯ СЕБЕ СИ ДА УПРАВЛЯВА КАМО ЛИ ДЪРЖАВА!
185
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това каква новина е
184
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха, аз за 12 год. непрекъснат трудов стаж и дран всеки месец с по 50лв за безработица останах без работа и ко стана... 144лв взех помощи миналия месец, и ще ги получавам 4 месеца... Да ви с*ра на държавата. Демек от внесените 7200лв през годините ще ми се върнат около 500лв...
183
7
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Забелязахте ли че в групата до 500 евро са всички бивши соц. държави? А сега някой да твърди че ни е виновен Сорос , Бойко и т.н. Виновни сме си ние ,че търпяхме дивотийте на едни ***, които спряха развитието на тези европейски страни под мъдрото ръководство на Москва.
182
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До рублофилитеХубаво на колко нефт и газ и територия има България и колко има Русия?
181
14
 
9
 
! Отговори
До рублофилите преди 8 години
За рублофилите ще кажа че в русия заплатата минимума е 0.97 долара на час което е около 166 долара на месец минимална работна заплата в русия според бизнес инсайдер където са сравнени всички страни от света от Сиера Леоне от 0.03 долара на час до Австралия с 16 долара на час минималната заплата е най висока в Австралия Япония Англия САЩ...Русия е между Бразилия и Мексико по заплащане въпреки всичките си несметни природни богатства
180
0
 
9
 
! Отговори
Eлена преди 8 години
До as 217:Нали си умен,но се пише аz,a ne as.Не знам за чистачка(уважавам всеки труд) да трябва специално образование,което ,за да получиш полагаш усилия.Аз чистачка мога да стана с висше образование,но тя колкото и да е умна не може да е лекар,учител,банкер.....Умният човек взема диплома,защото си отваря пътя!
179
1
 
16
 
! Отговори
Meн преди 8 години
Спокойно хора! Бойко каза, че ще вдигне заплатите с пет лева и докрай на годината още цели пет....какво се оплаквате постоянно вдигат заплатите.
178
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мда, при социализма беше лошо, а сега при мутродемокрацията е идеално, нали?
177
1
 
10
 
! Отговори
ARMAGEDON преди 8 години
KAKVI 400KV ,OSHTE IMA GOVEDA KOITO PLASHTAT PO 250LV ZAPLATI ,ZASHTO LUZETE HORATA S TIA IZMISLENI STATII KORUMPIRANI ZINOVNIZESKI GOVEDA I PARTIINI ***, DOKATO IA IMA KORUPZIATA I NEKADURNATA POLITIZESKA SGAN OT TEMERUTI I SELIANDURI VINAGI SHTE E TAKAZASHTO SRAVNIAVATE BG S DRUGI DURZAVI ,BULGARINA I MAIKA SI SHTE PRODADE ZA DA IMA PARI, I POSLE SHTE MI GOVORIAT ZA HRISTIANSKI ZENNOSTI,SMESHNIZI
176
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Turkish PowerПрестани вече бе работа нямаш ли си? Само седиш и пишеш глупости! Марш изчезни!
175
1
 
22
 
! Отговори
Смех преди 8 години
Да беха само заплатите добре, ами пенсиите, работно време извънгабаритно без отпуски без болнични мизерни условия. Охооооо и още и още, *** кой ти обръща внимание?
174
14
 
8
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
IDETE V GRECE..ILI V TURCIYA....TAM MINIMALNITE SA PO DOBRE PLATENI! NAPUSKAYTE....PO RANO..BURZO...ZA DULGO!; V BULGARIYA E LOSH KLIMATA....
173
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ни донесе 46 годишно комунистическо/руско/болшевишко робство.Точно това робство ни донесе икономика, индустрия, социална държава и развитие.А сегашното, неоколониално робство какво ни донесе бедност, мизерия, антисоциална държава и изостаналост.