Още не сме изпратили комунизма в музея, съжали Плевнелиев

Елитът не се е сменил, старите лица опитвали да доминират
138
Още не сме изпратили комунизма в музея, съжали Плевнелиев
Снимка: БТА, архив

Наш дълг е отговорно и последователно да работим цялата истина за комунистическия режим да излезе наяве и да достигне до гражданите. Когато направим това ще имаме самочувствието, че сме се отнесли по достоен начин към историята и сме научили уроците си от нея. Това каза президентът Росен Плевнелиев при представянето на книгата на Момчил Методиев и Мария Дерменджиева "Държавна сигурност - предимство по наследство", цитиран от БТА.

Държавният глава заяви, че е необходимо да се даде точна, коректна, безкомпромисна и безпристрастна оценка на всичко, което комунистическият режим е извършил - с неговите национални предателства, с огромното разделяне на българите, което беше извършено, с тоталното отричане на българския идеал и интерес, дефинирани от българските възрожденци, революционери и будители.

"Никога не бива да забравяме, че това беше и най-мощната държавна машина, но и трябва да си направим изводите, че и най-жестоката машина на ДС се оказа безсилна пред волята на хората и тяхното желание за демократично развитие и човешки права и свободи", каза Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че четвърт век след падането на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не беше извършена смяна на елитите.

"Същите стари лица от същите безскрупулни служби за сигурност на тоталитарната държава продължават и днес с опитите си да доминират в нашето общество. Същите сенки от миналото се прехвърлят към настоящето и правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да ни залъгват колко прекрасен е бил животът по време на комунизма - един живот в несвобода, в който бяхме откъснати от нашата естествена среда на развитие - европейските народи и демокрацията", каза Плевнелиев.

Той отново посочи, че през последните 26 години сме пропуснали възможността да се изпрати комунизмът в музея с всичките му метастази и с цялата истина за него, но допълни, че това не трябва да ни отчайва и не трябва да се предаваме.

Това ще се случи рано или късно, каза Плевнелиев и посочи, че като държавен глава той работи за това.

"Длъжни сме да разчупим този печат на мълчанието, тази омерта. Разбира се , че трябва да говорим със своите деца на висок глас и трябва да им кажем истината за комунизма. Разбира се, че трябва да почитаме жертвите на комунистическия режим. Недопустимо е с лека ръка да подминаваме факта, че по време на комунистическия режим човешките права бяха погазвани грубо", каза Росен Плевнелиев.

Президентът припомни инициативата на депутати, общественици, учени, на която той стана патрон, в учебниците да бъде включено по обективен начин и в неговата комплексност изучаването на тоталитарните режими на 20 в.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
18
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Да , и ти още не си в историята , а си част от комунизма ! Част си от комунизма и фалшивата демокрация ! Комуниста си е комунист за цял живот ,независимо като какъв се представя !
25
1
 
29
 
! Отговори
подробност преди 8 години
До анонименНе знаех,че има "избори"Не беше ли нагласяване на резултат по желание на клиента?!
24
2
 
15
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Брат ти си една почти безименна пешка, която е по добре да мълчи хем няма власт хем се пъне. А и си податлив и крайно смешен. Чао
23
2
 
11
 
! Отговори
патев преди 8 години
И аз иска хамерикански грантове,ама нема.Ша ги фаля от сутрин до вечер.
22
19
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
НА ИЗБОРИТЕ НАЕСЕН РУСОСИФИЛИСТИЦИТЕ ГАЗ ЩЕ ПИКАЯТ !!! НО НА КОЙ МУ ПЕКА ЗА ИЗМЕННИЦИ !!!!
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
към 43 Дано не се случило другото предположение , че комунистите възложиха на капиталистите да построят окончателно комунизма , а те сега гледат как да изклинчат .
20
30
 
4
 
! Отговори
гатев преди 8 години
Абсолютно прав е, както винаги и за всичко през изминалите четири години от мандата му ! Единственият политик в страната, който нарича нещата с истинскте им имена !!!! Ще спечели убедително изборите наесен ,защото не е руска *** и *** , а българин !!!
19
2
 
27
 
! Отговори
Адмиралъ преди 8 години
А на нашия Роско да не би капитализма да му даде хляба в ръцете? Ако моя народ го избере пак за президент аз се отричам от народа си!!!
18
2
 
30
 
! Отговори
NACO преди 8 години
Г-н Плевнелиев,какво е то КОМУНИЗЪМ??? Къде по света е имало такова ЧУДО? Според нас НИКЪДЕ!!! Според Вас другаря Тодор Живков/Бог да го прости!/ КОМУНИСТ ли е бил??? Ако е така ,то членовете на ОХРАНАТА му ,също ли са били КОМУНИСТИ???
17
4
 
39
 
! Отговори
ВЕРНО Е ТЪП преди 8 години
Самият ТОЙ - бивш ПЛАТЕН комсомолски секретар , сега МИЛИОНЕР ОФШОРКО, НАГЪЛ РУСОФОБ и краварски ДУПЕБЛИЗЕЦ най-макото има право да се говори - нали милионите са му осигурени пак по линията на ПАТРИЙНА ШУРОБАДЖАНАЩИНА
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки режим си има и добри и лоши страни.По време на комунизма беше добре за бедните и зле за богатите-защото нямаха къде да си харчат парите.Сега е добре за богатите и зле за бедните-щото нямаш ли пари си нищо а имаш ли,всичко работи за теб,дори и правосъдието.Перифразирайки-сега е добре за 10% и зле за 90% от населението.Имаше и редица лоши страни на комунизма,всички ги знаем,но сегашните свободи са илюзорни за хората без пари,защото не важат за тях,така както важат за богатите
15
2
 
28
 
! Отговори
без пардон преди 8 години
Още не сме изпратили комуниста Плевнелиев в музея, пардон в пандиза. Съжалява народа на България.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, прав е прецедентът. И той още стои, а трябва да е музея. Заедно с книжката.
13
2
 
26
 
! Отговори
жорж преди 8 години
,,Преоблякъл се Илия, погледнал се - пак в тия,,.Кого громи КОМУНИСТЧЕТО. Нали семейството му е комунистическо. И КОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ Е БИЛ КОМУНИСТ. ЧОВЕШКО ПАДЕНИЕ. ЦИРК БГ.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е ли по - добре музея да пратим комунизма .
11
2
 
37
 
! Отговори
опа преди 8 години
Колко трябва да си безочлив излизайки с подобно съждение, бидейки син на районен секретар, а самият ти комсомолски и да си част от червенета нуменклатура!?!
10
2
 
28
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Тоя долнопробен мендил на снимката какво ще праща в този музей?Цените на бензина, тока, водата, фото на поделенията и армията, снимки на БГА-то, Правец, Ягода или какво по-точно?
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво точно не харесва Роско от кумунизма
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
оставете историята на мира
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сегашния капитализъм да не е по хубав